εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσχεση Αιγοπροβάτων για Ζημιές στις Καλλιέργειες

0 comments

 

 
 
Με σκοπό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των ζημιών που προκαλεί η βόσκηση αιγοπροβάτων σε αγροτικές καλλιέργειες του Ν. Ηρακλείου, οι αρμόδιες αρχές θα προχωρούν σε κατάσχεση των αιγοπροβάτων. 
 
Αυτό αποφασίστηκε στη τελική σύσκεψη που έγινε χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα, Γιώργου Δεικτάκη. Στη συνάντηση μετείχαν αξιωματικοί της αστυνομίας, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, των διευθύνσεων Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα μια πιο ουσιαστική και στενή συνεργασία έτσι ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της παραβατικότητας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων εις βάρος των αγροτών. Δήμοι, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΤΑΕ, Αστυνομικές Δυνάμεις, Δασικές Υπηρεσίες συντονίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Συγκεκριμένα, οι αρχές  θα προχωρούν στην κατάσχεση των ζώων που εντοπίζονται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της παραβατικότητας σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου, όπου ορισμένοι κτηνοτρόφοι αφήνουν τα αιγοπρόβατα να προκαλούν σημαντικές ζημίες. 
 
Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστείλει έγγραφο προς τους δήμους αλλά και τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, όπου θα αναφέρει ότι θα διακόπτεται η εξισωτική αποζημίωση σε όσους παρανομούν. Αυτό θα σημάνει αυτόματα και το μελλοντικό αποκλεισμό τους από την νέα ΚΑΠ μετά το 2014, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει γραμμή καταγγελιών για την ύπαρξη ποιμνίων εντός καλλιεργημένων περιοχών.
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δεικτάκης, «στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις μέχρι και το 2020 που αφορούν τους κτηνοτρόφους, σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου και δεν θα πρέπει να τις διακινδυνεύσουν. Θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη».

Γραμμή επικοινωνίας για γεωργούς 
Μέσω τηλεφώνου και συγκεκριμένα στο νούμερο   1591 μπορούν μέχρι τις 10 μ.μ.  οι θιγόμενοι αγρότες να κάνουν τις καταγγελίες τους για ύπαρξη ποιμνίων εντός καλλιεργημένων περιοχών, όπως ειπώθηκε χθες.  Θα επιλαμβάνεται άμεσα το Δασαρχείο με τους Δασοφύλακες ώστε να καταγράφονται αφενός οι ζημίες, και αφετέρου να κατάσχονται τα ζώα σε συγκεκριμένη περιοχή που θα υποδείξουν οι Δήμαρχοι.