εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συστήματα Ιχνηλασιμότητας στις Ετικέτες των Τροφίμων

0 comments
 
Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που διακινείτο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σ’ όλη την Ευρώπη με την ετικέτα του βοδινού και τη μείωση  στις πωλήσεις έτοιμων γευμάτων, νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται στις ετικέτες των τροφίμων.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 50% έχει αγγίξει η πτώση στις πωλήσεις έτοιμων γευμάτων. Ταυτόχρονα η Ευρώπη οχυρώνεται πίσω από τις νέες τεχνολογίες (συστήματα ιχνηλασιμότητας) για τις ετικέτες των τροφίμων.

Στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας, οι καταναλωτές έχουν στο πλευρό τους ένα σύμμαχο που λέγεται νέες τεχνολογίες και οι οποίες μπορούν να τους παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα. Από πόσο μακριά ταξίδεψαν, πώς παρασκευάζονται και αποθηκεύονται, ποια γονίδια περιέχουν και ούτω καθεξής. Τα συστήματα ιχνηλασιμότητας πρέπει να καταγράφουν όλα τα στοιχεία σε κάθε φάση, από το αγρόκτημα ως το πιάτο μας.

Η ετικέτα και η αποστολή είναι τα δύο στοιχεία που μπορεί να είναι λίγο τεχνικά αλλά είναι δύο απλά εργαλεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας και ανάμεσα σε διαφορετικούς εμπορικούς εταίρους. Όλα βρίσκονται στη θέση τους αλλά εάν κάποιος προβεί σε απάτη νομίζω ότι ο μόνος που μπορεί να το εντοπίσει είναι οι έμποροι λιανικής και οι εταιρείες μαζί με τις δημόσιες αρχές, δήλωσε στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων.

Η ιχνηλασιμότητα είναι καθόλα σημαντική, καθώς αφορά την απόσυρση των προϊόντων από την αγορά. Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν γίνει πολύπλοκες και παγκόσμιες καθιστώντας την ιχνηλασιμότητα δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. 

Τελωνειακοί έλεγχοι γίνονται ήδη σε επίπεδο αεροδρομίων και λιμανιών επίσης, όμως το πρόβλημα έρχεται κυρίως σε επίπεδο οδικό όπου δεν ελέγχεται εάν το προϊόν μεταφέρεται όντως οδικώς. Σημειώνεται ότι για τον τομέα της διατροφής ήδη υπάρχει νόμιμο κανονιστικό πλαίσιο σε περιφεραιακό και διεθνές επίπεδο που καθορίζει τους όρους εκείνους που τα συστήματα ιχνηλασιμότητας πρέπει να ανταποκρίνονται.