εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέος Κανονισμός για τα Προβιοτικά

0 comments

 

 
Ο νέος κανονισμός απαγορεύει την αναγραφή στην ετικέτα οποιουδήποτε τροφίμου, την ένδειξη «προβιοτικό», εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά η συμβολή του στην υγεία του καταναλωτή.
 
 
Ο Κανονισμός, μέσω της ειδικής σήμανσης, δημιουργεί εμπόδια στη δυναμική ανάπτυξης που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά προϊόντα με προβιοτικά, στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Προβιοτικών (ΙΡΑ), Ιωάννης Μισόπουλος, δηλώνει για το θέμα αυτό ότι,  προϊόντα με προβιοτικά όπως τα γιαούρτια, για παράδειγμα, απευθύνονται συνήθως σε υγιείς ανθρώπους και άρα δεν καλούνται να θεραπεύσουν κάποια ασθένεια. Ως εκ τούτου είναι πρακτικά αδύνατο να τεκμηριωθεί το όφελός τους για την υγεία αν και είναι υπαρκτό

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο του ΙΡΑ, η εξέλιξη αυτή με την οδηγία για τα προβιοτικά έχει υποχρεώσει σε αναδίπλωση την ευρωπαϊκή βιομηχανία και προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Μάλιστα παρά την απαγόρευση ήδη κράτη μέλη όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία δεν συμμορφώνονται με το νέο κανονισμό και συνεχίζουν να αναγράφουν την ένδειξη προβιοτικό.
 
Ακόμη και να μη συμβεί αυτό όμως, η Ελλάδα μπορεί να παρακάμψει την απαγόρευση αναφέροντας πάνω στις συσκευασίες των παραδοσιακών προϊόντων της όχι τη λέξη προβιοτικό, αλλά στοιχεία μετρήσεων για τους προβιοτικούς οργανισμούς που περιέχει κάθε τρόφιμο, τόνισε ο υπουργός και προκειμένου να δώσει έμφαση στη δυναμική των προβιοτικών προϊόντων αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφει το ελληνικού τύπου γιαούρτι στις ΗΠΑ, όπου η ετήσια κατανάλωση σχεδόν τετραπλασιάζεται.
 
Ειδικά για το ελληνικό γιαούρτι στην αμερικανική αγορά, ο κ. Μισόπουλος του ΙΡΑ παρότρυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να αναγράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τους τη φράση The Real Greek Yogurt, ώστε να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από την τουρκοκουρδική εταιρεία Chobani, που κυριαρχεί στην αγορά.