εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προώθηση της Ελληνικής Διατροφής

0 comments
 
Πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την προώθηση της ελληνικής διατροφής, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης, τους Δήμους, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τους αρμόδιους φορείς. 
 
 
Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης συζητούν, ώστε μέσα στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα μέσα από τα οποία θα μάθουν να καλλιεργούν τη γη. Με αυτό τον τρόπο, οι ανήλικοι θα απασχολούνται δημιουργικά κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής τους και θα αποκτούν εμπειρία αγροτικής εκπαίδευσης και δεξιότητες οι οποίες ενδεχομένως να φανούν χρήσιμες για την κοινωνική τους επανένταξη. 

Το υπουργείο Τουρισμού  έχει στόχο να προωθηθεί το ελληνικό πρωινό και η ελληνική διατροφή στα ξενοδοχεία. Δεν νοείται να μην έχουμε ελληνικό πρωινό που βέβαια δεν θα είναι ενιαίο σε όλη την χώρα μας. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της τοπικά προϊόντα που θα πρέπει να αναδεικνύονται
 
Το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια του προγράμματος, έχει αναλάβει την προώθηση της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα αναλάβει την προώθηση των ακόλουθων προϊόντων:
Ελαιόλαδο
Φρούτα και λαχανικά
Ψάρια
Κρέας και προώθηση μονάδων κτηνοτροφίας
Γαλακτοκομικά και προώθηση εντελώς φυσικού και απλά παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων φυσικής ζύμωσης,
Αρωματικά βότανα και φυτά (βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, κτλ)

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει:
Την εύκολη πρόσβαση του πολίτη στα ελληνικά προϊόντα
Οικονομικά κίνητρα και διευκόλυνση αδειοδότησης σημείων πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων
Πιθανή χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESM) (Στο πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης και της νεανικής επιχειρηματικότητας).
Προβολή και υποστήριξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στα super market.
Εναλλακτικές μορφές προβολής και εμπορίας εποχικών βρώσιμων ελληνικών προϊόντων
 
Η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο στη Δημόσια Υγεία με τη σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. 
 
Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας κ. Φωτεινής Σκοπούλη, για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει εύκολη πρόσβαση ο καταναλωτής στα ελληνικά προϊόντα. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα ενιαίο διαιτολόγιο που θα επιβάλλεται στα νοσοκομεία και το οποίο θα στηρίζεται στην ελληνική διατροφή.