εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ανέργων

0 comments

 

Στα πλαίσια προγράμματος του Υπουργείου Υγείας προωθείται η δημιουργία «Κοινωνικών Συνεταιρισμών» ανέργων. 
 
Όπως αναφέρει η υφυπουργός κ. Σκοπούλη «θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση 10.000 (και παραπάνω) στρεμμάτων που έχει στην ιδιοκτησία του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Αθήνα και το Τατόι (εκκρεμεί να διερευνηθεί η έκταση καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας). Η γη μπορεί να καλλιεργείται από ευάλωτες ομάδες και τα προϊόντα που θα παράγονται να προμηθεύουν το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων. Θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση για εκτάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων από ευάλωτες ομάδες». 

Θα υπάρξει ακόμη πρόγραμμα δημιουργίας εστιατορίων (μεμονωμένα ή δίκτυο), που θα προσφέρουν εργασία και εκπαίδευση μαγειρικής σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία εστιατορίων (αφού εξασφαλισθούν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα) που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και εκπαίδευση μαγειρικής σε ευάλωτες – κοινωνικά – ομάδες (άνεργοι, χρήστες ουσιών, ψυχικά ασθενείς που ψάχνουν τρόπους ένταξης στην κοινωνία). Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας όσο και στην ένταξη στην κοινωνία των ομάδων αυτών. Πιθανή πηγή χρηματοδότησης και συνεπώς κίνητρο για άνοιγμα τέτοιων εστιατορίων θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας: «Κοινωνική Οικονομία» μέσω των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της μείωσης της ανεργίας. 

Η ελληνική διατροφή συμβάλλει στην προστασία της υγείας 
 
Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι μία από τις καλύτερες διατροφές στον κόσμο, καθότι δεν προάγει νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, διαβήτη, αθηροσκλήρωση), ενώ παράλληλα συμβάλει και στην προστασία από την ανάπτυξη νεοπλασιών. Είναι μία δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ψάρια, γαλακτοκομικά, αλλά και πουλερικά, αρνί, κρασί, μυρωδικά, κ.α. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στα ιδιαίτερα συστατικά της. Τα εποχικά προϊόντα, ο συνδυασμός τους στην ελληνική παραδοσιακή μαγειρική, η ποιότητα, η ποσότητα και ο χρόνος του γεύματος είναι κομμάτια του πολιτισμού μας, είναι βιώματα συνυφασμένα με τη διατροφή μας. Το ελληνικό πρότυπο διατροφής συνδυάζεται με τη συντροφικότητα, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και – με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση – μπορεί να γίνει και πιο οικονομικό για την τσέπη μας. 

Στόχοι αυτής της στρατηγικής θα είναι:
 
• Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας με την επιστροφή στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Έμφαση σε εποχικότητα τροφίμων, παραδοσιακές μαγειρικές, οικο-φιλικά προϊόντα με σκοπό την προώθηση μίας βιώσιμης διατροφής
• Η προώθηση της «Οικολογικής Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής». Πιο συγκεκριμένα η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, όπως η αυξημένη κατανάλωση τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μικρότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, η ορθολογική χρήση των πρώτων υλών για την παρασκευή φαγητού
• Η ανάπτυξη μέσω της προώθησης προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη
• Η προώθηση της έρευνας σε πολυεπίπεδα αντικείμενα που σχετίζονται με την ελληνική διατροφή (Ιστορία, Ανθρωπολογία, Βιοχημεία, Βιολογία, Κλινική Διατροφή, Παραγωγή, Μάρκετινγκ, Οικονομία, Μάνατζμεντ, Καλές Τέχνες)

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει διερεύνηση δυνατότητας χρηματοδότησης από:
 
• ΕΣΠΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
• Πρόγραμμα «Κοινωνική Οικονομία» (Υπουργείο Εργασίας)
• Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
• Ιδιωτικούς και Συλλογικούς Φορείς