εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάρρευση του Αγροτικού Τομέα

0 comments
 
Με μελανά χρώματα περιγράφει, σε επιστολή του προς τον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαρ. Καφύρας, την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα.
 
Δημοσιεύουμε την επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και της γενικότερης πολιτικής που έχει επιδεινώσει την κατάσταση με τη δυσανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, γεωργικά εφόδια, κ.λ.π.) με τα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα να οξύνονται και με την απώλεια παραδοσιακών αγορών, εκφράζω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου στους αγώνες των αγροτών που γίνονται με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής τους επιβίωσης αλλά και των προοπτικών συνέχειας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, και  σκοπό έχουν, να αναδείξουν τα προβλήματα του κλάδου που τους έχουν φτάσει σε απόγνωση, μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό και ζητούν από την Πολιτεία άμεση και ικανοποιητική λύση.
 
Οι αγρότες,  για 4η βδομάδα  βρίσκονται στους δρόμους με τη μορφή μπλόκων, ενάντια στην πολιτική των φόρων, χαρατσιών, αυξήσεων σε ενέργεια και  αγροτικά εφόδια  που καθιστούν αδύνατη την αγροτική δραστηριότητα από μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και  οδηγεί  στο στραγγαλισμό τους.
 
Είναι αγώνας επιβίωσης και το δίκιο είναι με το μέρος τους, διοτι ξέρουν καλά πως αν δεν αποκρούσουν τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η κυβέρνηση κι αν δε συγκρουστούν με την εφαρμοζόμενη καταστροφική αγροτική πολιτική , πολύ γρήγορα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, να παραδώσουν, αντί πινακίου φακής, τα χωράφια τους και να οδηγηθούν στην ανεργία, στην πείνα και στην κοινωνική εξαθλίωση.
 
Σήμερα, η αγροτική οικονομία κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται, το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και η απώλεια εισοδήματος σημαντική, το αγροτικό  και κτηνοτροφικό εισόδημα παρουσιάζει συνεχή κάμψη.
 
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ χρόνια τώρα λυμαίνονται την παραγωγή, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών. 
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρατηρούμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος, πτώση των επενδύσεων, μείωση της αγροτικής παραγωγής, δραματική μείωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και φυσικά μείωση της απασχόλησης στην Γεωργία, χωρίς βελτίωση του αριθμού ανανέωσης.
 
Η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Ο Αγροκτηνοτροφικός τομέας απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ρευστότητας, καθώς κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να μείνουν ακαλλιέργητα φέτος κι ενώ ξεκινά η περίοδος προετοιμασίας για τις εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι, κηπευτικά  κ.α.), καλλιέργειες που αποτελούν τη βάση και για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές της χώρας.
  
Η έλλειψη ρευστότητας έχει να κάνει με την άρνηση  των τραπεζών ( ιδιαίτερα μετά την ιδιωτικοποίηση  της ΑΤΕ) να χορηγήσουν καλλιεργητικά δάνεια και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν αδυναμία χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και οι προβατοτρόφοι, προέρχονται από ένα βαρύ χειμώνα, οι ζωοτροφές έχουν εξαφανιστεί, οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, όπως οι εξισωτικές, δάνεια δεν χορηγούνται εδώ και μία τριετία.
 
Πολλοί αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από εμπόρους και βιομηχανίες. Τα γεωπονικά καταστήματα αδυνατούν να τους προμηθεύσουν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), αφού οι προμηθευτές τους που είναι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς.
 
Κινδυνεύουν  φέτος να μείνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις και από το γεγονός των τεράστιων ελλείψεων και προβλημάτων  που  αντιμετωπίζουν  στην λειτουργία ο ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ της Ηλείας και της χώρας, για δε το 2013 υπάρχει κίνδυνος να μην ξεκινήσει η λειτουργία τους λόγω βλαβών και των εκτεταμένων κλοπών, όπως επίσης και των επειγουσών αναγκών συντήρησης του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτυού της Ηλείας.
 
Για να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος της Αγροτιάς  που είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της Οικονομίας, η  Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εξετάσει όλα τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας και να δώσει άμεσες ικανοποιητικές και αποτελεσματικές λύσεις που είναι:
 
Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ
Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% – να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους –άμεση νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
Άτοκα δάνεια στους μικρούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση – απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
Αποζημιώσεις για το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα – ΕΛΓΑ.
να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους, εξαγωγείς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι
αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και να συνδεθούν με την παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.
να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η θεώρηση των βιβλιαρίων να γίνεται κάθε χρόνο και όχι κάθε εξάμηνο.
Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για την άρδευση.
Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να δοθούν οι αποζημιώσεις για το χαμένο φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις  από τις πρόσφατες καταστροφές.
Να πληρωθούν οι αγρότες – εργολάβοι της Δακοκτονίας  δίνοντας έτσι ένα τέλος στο πρόβλημά τους (δεδομένου ότι οι οικονομικές τους υποχρεώσεις τρέχουν ) αλλά  και για να μην οδηγηθούν αδίκως στις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.
Συντήρηση και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου , με την παράλληλη άμεση ενίσχυση του Οργανισμού ΓΟΕΒ για την αποκατάσταση βλαβών και των εκτεταμένων κλοπών των επειγουσών αναγκών συντήρησης του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτυού της Ηλείας .
Να ενταθούν οι έλεγχοι στα συσκευαστήρια κυρίως πατάτας και οπωροκηπευτικών, για να σταματήσουν επιτέλους οι ελληνοποιήσεις αντίστοιχων προϊόντων εισαγωγής.

 
Δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζεται ότι το 35% του Ελλαδικού χώρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται καμία ορθολογική διαχείρηση του νερού. Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται κανένας έλεγχος και εποπτεία της αγοράς στον αγροτικό τομέα. Τι προβλέπουν οι νέες πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αναβάθμιση των αναπτυξιακών εργαλείων (για την αντιμετώπιση της αποεπένδυσης του αγροτικού τομέα, με την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών στα Σχέδια Βελτίωσης, στην εμπορία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, αξιοποιώντας το Αγροτικό Ταμείο Εγγυοδοσίας); 
 
Καλώ την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.
 
Πρέπει να πάψουμε να είμαστε μια χώρα που εισάγει τεράστιες ποσότητες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά με στοχευμένες ενέργειες να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να γίνουμε μια χώρα διατροφικά αυτάρκης.
 
Να αλλάξει  η συνεχιζόμενη πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει σαν στόχο :
–        την υποβάθμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων όπως στη χάραξη και υλοποίηση των έργων του νέου πακέτου για την νέα περίοδο 2014-2020, αποδυναμώνοντας δραματικά τον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων του, όπως αυτό φαίνεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια (π.χ. 2 χρόνια για να εγκριθεί ένα σχέδιο βελτίωσης, 12 μήνες για μια γεώτρηση, κ.λ.π.)
–         την ανάθεση των περισσότερων προγραμμάτων – ελέγχων σε ιδιωτικές υπηρεσίες, τις περισσότερες φορές χωρίς καμία υποδομή.
–        Κατάργηση όλων των τομεακών προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφοράς τους στις εκλεγμένες περιφέρειες
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών και των οικογενειών τους για να μείνουν στον τόπο τους, για να μην ξεριζωθούν από τα χωράφια τους, να μην συρρικνωθεί και άλλο  το αγροτικό εισοδήμα και να μην μαραζώσει η ελληνική περιφέρεια, για τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών και φτηνών προϊόντων διότι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας αποτελεί τη βάση της πραγματικής οικονομίας.
Η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας αποτελεί κεντρικό παράγοντα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση και σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, ο κλάδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων χρειάζεται την απόλυτη στήριξη του κράτους και όλων των τοπικών και περιφερειακών φορέων.
 
Ο πρωτογενής τομέας πρέπει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να στηριχθεί και να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να στραφούν σε αυτούς τους τομείς.
 
Για όλα τα παραπάνω και για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, θεωρώ απαραίτητη τη συζήτηση και την λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην αμέσως επόμενη σύγκλιση του, με την βεβαιότητα ότι και εμείς θα προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
 
 
 
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
 
               ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ