εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εφαρμογή Προδιαγραφών για Σταβλισμό Χοιρομητέρων

0 comments

 

 
Από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ-27, μόνο τα 10 έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις για το σταβλισμό των χοιρομητέρων.
 
 
Οι υπόλοιπες 17 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεν έχουν συμμορφωθεί, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει η απαγόρευση της εκτροφής χοιρομητέρων σε ατομικές θέσεις. Σημειώνεται ότι στη Μ. Βρετανία αυτά τα πρότυπα ισχύουν ήδη από το 1999. Ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος της οργάνωσης DEFRA στη Μ. Βρετανία, ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο το βρετανικό χοιρινό κρέας δεν είναι ανταγωνιστικό στην αγορά, και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί. Το θέμα αυτό το έθεσε υπόψη στην ΕΕ.
 
Εν τω μεταξύ, το θέμα της συμμόρφωσης τέθηκε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου και εκεί αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενεντίον των κρατών μελών που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη. Μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς χοιρινού κρέατος της ΕΕ είναι σε σχετικά μεγάλο ποσοστό σε συμμόρφωση, όπως η Γερμανία κατά 73%, η Γαλλία κατά 72% και η Ιρλανδία κατά 82%, ενώ η Δανία κατά 94% και η Ολλανδία κατά 98%.
 
Μ.Βρετανία
 
Τα υψηλά πρότυπα στη βρετανική χοιροτροφία αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο και αυτό φαίνεται από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγωών στον τομέα της χοιροτροφίας. Ήδη, η Αυστραλία άνοιξε πρόσφατα μια νέα αγορά χοιρινού κρέατος για το βρετανικό χοιρινό σε αναγνώριση των υψηλών προδιαγραφών που πληρεί το βρετανικό χοιρινό κρέας.
 
Ιρλανδία
 
Κάποιοι χοιροτρόφοι στην Ιρλανδία αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την έκδοση άδειας για τις μετατροπές των σταβλικών εγκαταστάσεων, ώστε αυτές να συμμορφώνονται με τις νέες προδιαγραφές που απαιτούνται για τις χοιρομητέρες. Έτσι, η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμόρφωση παρατάθηκε για τις 2 Απριλίου 2013.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε τη νέα καταληκτική ημερομηνία και είπε ότι αυτή θα είναι η τελευταία παράταση, με σκοπό να βοηθήσει τους λίγους παραγωγούς που πιθανόν έχουν κάποια προβλήματα με τις άδειες.