εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η γρίπη των πτηνών στα Γκαλαπάγκος θέτει σε κίνδυνο περισσότερα από τα πτηνά

0 comments
Η γρίπη των πτηνών στα Γκαλαπάγκος θέτει σε κίνδυνο περισσότερα από τα πτηνά

 

 

Ο τουρισμός και η βιοποικιλότητα θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλο πλήγμα αν η βιοασφάλεια δεν μπορέσει να αποτρέψει περαιτέρω μόλυνση. Τα νησιά Γκαλαπάγκος ανέφεραν το πρώτο θετικό κρούσμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI), με αποτέλεσμα την εφαρμογή αυστηρότερων πρωτοκόλλων βιοασφάλειας και το κλείσιμο αρκετών τουριστικών επισκέψεων.

 

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος (GNPD) της 19ης Σεπτεμβρίου, τρία από τα πέντε δείγματα που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά για HPAI. Το είδος των πτηνών που μολύνθηκαν δεν διευκρινίστηκε, αλλά τα Γκαλαπάγκος φιλοξενούν αρκετά είδη πτηνών που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη γη, όπως ο πιγκουίνος των Γκαλαπάγκος και οι σπίνοι του Δαρβίνου.

Η επαρχία του Ισημερινού ανακοίνωσε διάφορα νέα αυστηρά πρωτόκολλα βιοασφάλειας ως απάντηση στην HPAI. Πολλά από τα μέτρα είναι τα ίδια πρωτόκολλα που θα συναντούσατε σε ένα εμπορικό πτηνοτροφείο, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης των υποδημάτων και των ρούχων, καθώς και της συνεχούς απολύμανσης των υπαίθριων δημόσιων χώρων και των λέμβων που χρησιμοποιούνται για την αποβίβαση.

Είχα την τύχη να επισκεφθώ τα νησιά Γκαλαπάγκος πριν από την εφαρμογή του προγράμματος COVID και μπορώ προσωπικά να βεβαιώσω ότι τα συνήθη μέτρα βιοασφάλειας είναι αρκετά λεπτομερή. Είχαν ειδικούς σαρωτές στο αεροδρόμιο για να ανιχνεύουν την παρουσία μη ιθαγενών φυτών και ζώων και μας ενθάρρυναν τακτικά να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών για την προστασία των ενδημικών ειδών.

Η παρουσία του HPAI θα έχει έναν άλλο βαθύ αντίκτυπο στα νησιά Γκαλαπάγκος: το κλείσιμο αρκετών τουριστικών χώρων επίσκεψης στα νησιά Genovesa, San Cristobal και Espanola. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών.

Δυστυχώς, ήταν μόνο θέμα χρόνου να εμφανιστεί η μόλυνση. Η ΓΠΥΠ έχει σταθερά διανύσει φέτος τη Νότια Αμερική και νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Περού, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) επιβεβαίωσε την παρουσία της ΓΠΥΠ σε έναν γαλαζοπόδαρο μπούφο στην ηπειρωτική χώρα του Ισημερινού τον Φεβρουάριο του 2023.

Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα βιοασφάλειας θα βοηθήσουν στον έλεγχο της HPAI παγκοσμίως και σύντομα θα δούμε ένα τέλος σε αυτή την παγκόσμια επιδημία.