εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Γρίπη Πτηνών Υψηλής Παθογονικότητας (HPAI) στην Ασία

0 comments
Η Γρίπη Πτηνών Υψηλής Παθογονικότητας (HPAI) στην Ασία

 

 

Η ασθένεια συνεχίζει να εξελίσσεται σε διάφορες περιοχές της Ασίας, ενώ νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών διαπιστώθηκε στην Κίνα

 

 

 

Εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου της νόσου στην Ιαπωνία

Ενώ ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων HPAI στην Ιαπωνία συνεχίζει να επιβραδύνεται, η εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται. Το τρέχον «κύμα» της νόσου έχει προσβάλει το 9% των ωοπαραγωγών ορνίθων της Ιαπωνίας.

Με βάση τις επίσημες κοινοποιήσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), σχεδόν 17 εκατομμύρια πουλερικά της χώρας έχουν επηρεαστεί άμεσα από την ιογενή λοίμωξη κατά την τρέχουσα «περίοδο», η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες λόγω θνησιμότητας και θανάτωσης έχει υποστεί η βιομηχανία αυγών της χώρας. Αυτό έχει οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις των τιμών των αυγών στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο, η Ιαπωνία θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου της ΓΠΥΠ, όπως η αποτέφρωση των πτωμάτων και η μείωση του αριθμού των πτηνών που θανατώνονται.

 

Τελευταίο κρούσμα στη Νότια Κορέα σε φάρμα πάπιας

Περίπου 15.000 πάπιες κρέατος εμπλέκονται στην τελευταία επιδημία HPAI, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Νότιας Κορέας. Σε μια έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μόλυνση επιβεβαιώθηκε σε μια εγκατάσταση στη Νότια Τζόλα μετά από αναφορές για αυξημένη θνησιμότητα στο σμήνος. Η επαρχία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το γεγονός αυτό αύξησε τον αριθμό των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα από τον Οκτώβριο του 2022 σε 72. Μεταξύ των εγκαταστάσεων που επλήγησαν ήταν 27 με πάπιες κρέατος και 23 με όρνιθες ωοπαραγωγής.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έως το τέλος του 2022, οι αρχές είχαν κοινοποιήσει στο WOAH 102 κρούσματα της ΓΠΧΠ που συνδέονται με τον ιό H5N1 σε κοπάδια πουλερικών. Αυτές επηρέασαν άμεσα σχεδόν 7,9 εκατομμύρια πτηνά.

 

Κατάσταση της γρίπης των πτηνών στη Νότια Ασία

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019, ο ιός H5N1 HPAI ανιχνεύθηκε στο Μπουτάν, σύμφωνα με την έκθεση του WOAH.

Τα φώμια και η επαφή με άγρια πτηνά ενοχοποιήθηκαν για τη μόλυνση ενός σμήνους 41 πουλερικών σε αυλή. Στα μέσα Μαρτίου, 35 από τα πτηνά πέθαναν σε μια εγκατάσταση στο Samtse, μια περιοχή στα νοτιοδυτικά του βασιλείου.

Στο Νεπάλ, δύο ακόμη κρούσματα έχουν καταγραφεί στην WOAH, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα από τον Ιανουάριο να ανέλθει σε 13 και ο πληθυσμός των πουλερικών που έχει πληγεί να ξεπερνά τις 64.000.

Όπως και σε όλα τα προηγούμενα κρούσματα αυτής της σειράς ασθενειών, οι φάρμες βρίσκονταν στο Bagmati Pradesh στην Κεντρική Αναπτυξιακή Περιφέρεια του Νεπάλ. Όλες βρίσκονταν κοντά στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Στην Ινδία, το Mongabay ανέφερε έλλειψη αυγών στα τέλη του περασμένου μήνα. Αυτό αποδόθηκε, εν μέρει, στα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

Τα μόνα κρούσματα HPAI της χώρας που αναφέρθηκαν στην WOAH μέχρι στιγμής φέτος ήταν σε ένα κυβερνητικό αγρόκτημα στο ανατολικό κρατίδιο Jharkhand και προηγουμένως σε πάπιες στην Κεράλα στη νότια Ινδία.

Η Ταϊβάν αναφέρει περαιτέρω κρούσματα HPAI

Η τελευταία κοινοποίηση της κτηνιατρικής αρχής της Ταϊβάν προς τον WOAH περιγράφει έξι νέα κρούσματα της ΓΠΧΠ σε εμπορικά πουλερικά.

Μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 13 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού H5N1 HPAI σε τρία εμπορικά σμήνη γηγενών κοτόπουλων, δύο από όρνιθες ωοπαραγωγής και ένα από νεοσσούς. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε τέσσερις διαφορετικούς νομούς.

Με αυτά τα τελευταία κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ταϊβάν από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έχει φθάσει τα 43, επηρεάζοντας άμεσα περισσότερα από 964.000 εμπορικά πουλερικά.

Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η γρίπη των πτηνών έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Ταϊβάν. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Taiwan News, το οποίο κάλυπτε επίσης τις εισαγωγές 60 εκατομμυρίων αυγών από την επικράτεια κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου για να καλυφθεί η έλλειψη στην εγχώρια παραγωγή.

Επιπλέον, η υπηρεσία υγείας των ζώων έχει επίσης καταγράψει μολύνσεις από τον ιό H5N1 σε ένα άγριο πτηνό που βρέθηκε νεκρό στην πόλη Kaohsiung και σε περίπου 500 ντόπια κοτόπουλα που βρέθηκαν πεταμένα σε αποστραγγιστικό χαντάκι στην κομητεία Changhua.

 

Νέο ανθρώπινο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, μία επιπλέον λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών Α προέλευσης πτηνών καταγράφηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαπιστώθηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών Α(Η5Ν1) μια αγρότισσα στην επαρχία Anhui της Κίνας. Τα συμπτώματά της άρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου και εισήχθη σε νοσοκομείο στις 4 Φεβρουαρίου. Η ασθενής αναφέρθηκε ότι εξακολουθούσε να υποβάλλεται σε θεραπεία στα τέλη Μαρτίου.

Προηγουμένως, η ασθενής είχε έρθει σε επαφή με πουλερικά αυλής και η δειγματοληψία των πτηνών και του περιβάλλοντος έδειξε την παρουσία του ίδιου ορότυπου του ιού.