εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πολυεθνικές εταιρείες κατηγορούνται για απάτη με βιολογικά σιτηρά

0 comments
Πολυεθνικές εταιρείες κατηγορούνται για απάτη με βιολογικά σιτηρά

 

 

Η απάτη αφορά την εξαγωγή μη βιολογικών σιτηρών στις ΗΠΑ για να πωληθούν ως πιστοποιημένα βιολογικά με κέρδος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

 

Δύο εταιρείες του Ντουμπάι και διάφορα άτομα κατηγορήθηκαν σε κατηγορητήριο για το ρόλο τους σε ένα σχέδιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγωγή μη βιολογικών σιτηρών στις ΗΠΑ, τα οποία πωλούνταν ως πιστοποιημένα βιολογικά.

Οι Hakan Agro DMCC και Hakan Organics DMCC, και οι δύο με έδρα το Ντουμπάι, και οι Goksal Beyaz, Nuray Beyaz και Mustafa Cakiroglu, όλοι από την Τουρκική Δημοκρατία, κατηγορήθηκαν ο καθένας για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και απάτη μέσω τηλεφώνου. Η αρχική εμφάνιση για τις Hakan Agro και Hakan Organics πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια του Μέριλαντ.

Κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Μαΐου 2017, οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν ένα σύστημα όπου η Hakan Agro, η Hakan Organics και οι συνδεδεμένες οντότητες αγόραζαν μη βιολογική σόγια και καλαμπόκι από την Ανατολική Ευρώπη πριν τα στείλουν στις ΗΠΑ ως «βιολογικά».

Το σύστημα αυτό επέτρεπε στους κατηγορούμενους να χρεώνουν τις υψηλότερες τιμές που συνδέονται με τα βιολογικά σιτηρά. Τα βιολογικά σιτηρά συχνά κοστίζουν έως και 50% περισσότερο από τα συμβατικά (δηλαδή τα μη βιολογικά) σιτηρά.

Μεταξύ άλλων παραπτωμάτων, το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι:

– Στα τέλη του 2015, οι κατηγορούμενοι προμηθεύτηκαν μη βιολογική, μη ΓΤΟ σόγια από την Ουκρανία έναντι 423 δολαρίων ανά μετρικό τόνο (ΜΤ). Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι κανόνισαν να μεταφερθούν τα ίδια φασόλια σόγιας στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, όπου πωλήθηκαν ως «βιολογικά φασόλια σόγιας» προς 614 δολάρια/ΜΤ, συνολικά πάνω από 4,9 εκατομμύρια δολάρια

– Στις αρχές του 2016, οι κατηγορούμενοι κανόνισαν να αγοράσουν μη βιολογικό καλαμπόκι έναντι 168 $/MT και να το παραδώσουν στην Κωνστάντσα της Ρουμανίας. Ταυτόχρονα, κανόνισαν να πουλήσουν το ίδιο καλαμπόκι από την Constanta μέσω της Βαλτιμόρης ως «βιολογικό καλαμπόκι» έναντι 247 $/MT. Τα τιμολόγια για αυτό το καλαμπόκι με την ψευδή ετικέτα ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

– Στα τέλη του 2016, οι κατηγορούμενοι απέστειλαν 16.250 ΜΤ μη βιολογικής σόγιας με ψευδείς ενδείξεις ως «βιολογική» από την Τουρκική Δημοκρατία στις ΗΠΑ, όπου πωλήθηκαν για πάνω από 10 εκατ. δολάρια

– Στις αρχές του 2017, οι κατηγορούμενοι μερίμνησαν για την αποστολή 21.000 ΜΤ μη βιολογικού καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες με ψευδή επισήμανση ως βιολογικό. Τα τιμολόγια για το καλαμπόκι με την ψευδή επισήμανση ανήλθαν σε πάνω από 6,7 εκατομμύρια δολάρια

– Στις αρχές του 2017, οι κατηγορούμενοι κανόνισαν την αποστολή ενός φορτίου μη βιολογικής σόγιας από την Τουρκία στη Βαλτιμόρη με ψευδή επισήμανση ως «βιολογική» σόγια.

Η απάτη και η λαθρεμπορία τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Η συνωμοσία τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σε περίπτωσηκαταδίκης, ένας ομοσπονδιακός περιφερειακός δικαστής θα καθορίσει την ποινή κάθε κατηγορουμένου αφού λάβει υπόψη του τις κατευθυντήριες γραμμές καταδίκης των ΗΠΑ και άλλους θεσμοθετημένους παράγοντες.

Πηγή: Feed Strategy eNews

https://www.feedandgrain.com/news/multinational-companies-charged-with-organic-grain-fraud?utm_source=Omeda&utm_medium=Email&utm_content=NL-Feed+Strategy+eNews&utm_campaign=NL-Feed+Strategy+eNews_20230109_1600&oly_enc_id=2571J9123245D4W