εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πορεία της παραγωγής πουλερικών στην ΕΕ

0 comments
Πορεία της παραγωγής πουλερικών στην ΕΕ

 

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παραγωγή πουλερικών της ΕΕ θα μειωθεί εν μέσω υψηλού κόστους εισροών και γρίπης των πτηνών.

 

 

 

Ήδη, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ μειώθηκε κατά σχεδόν 1% το 2022 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται κατά 0,4% φέτος, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα πουλερικά υποστηρίζονται από τη σχετική προσιτή τιμή τους σε σύγκριση με άλλα κρέατα, ιδίως σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και τη χαλάρωση των μέτρων που σχετίζονται με το Covid-19, απελευθερώνοντας τη ζήτηση από τις υπηρεσίες τροφίμων.

Αυτό βοήθησε τις μεγάλες χώρες παραγωγής πουλερικών, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Γερμανία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παρόλα αυτά, το υψηλό κόστος εισροών και οι καταστροφικές επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας προκάλεσαν πραγματικά προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 11%.

Η εγχώρια χρήση, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2023, με μέσο όρο περίπου 23,3 κιλά κατά κεφαλήν.

Εξάρτηση από τον αραβόσιτο

Η έκθεση αναφέρει ότι ο τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αραβόσιτο ως πηγή ζωοτροφών, ενώ η κακή συγκομιδή του 2022 και η αμφίβολη διαθεσιμότητα από την Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους. Ο συνδυασμός της ισχυρής ζήτησης, της περιορισμένης προσφοράς, του υψηλού κόστους εισροών και του συνολικού πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακά υψηλές τιμές πουλερικών, πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο του 2017-2021 (+38% στα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε ετήσια βάση).

Εμπόριο πουλερικών

Οι εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το 2022, αλλά οι υψηλότερες τιμές της ΕΕ έχουν βοηθήσει τους ανταγωνιστές, όπως η Βραζιλία, να κερδίσουν κάποιο μερίδιο αγοράς της ΕΕ αλλού, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Η εξαιρετικά ανταγωνιστική Βραζιλία αναμένεται επίσης να εξάγει περίπου 35% περισσότερα πουλερικά στην ΕΕ το 2022, ενώ η Ουκρανία, επωφελούμενη από την αναστολή των δασμών λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, εξάγει επίσης στην ΕΕ σε υψηλότερες ποσότητες από ό,τι το 2021. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Συνολικά, οι εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,2% το 2022 και να παραμείνουν σταθερές το 2023, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 29% το 2022 και 7,7% το 2023.