εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρόλος του βοσκότοπου στις αποδόσεις των γαλακτοπαραγωγικών φυλών αγελάδων

0 comments
Ρόλος του βοσκότοπου στις αποδόσεις των γαλακτοπαραγωγικών φυλών αγελάδων

 

 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γαλακτοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο, και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το αν και ποιες φυλές αγελάδων αποδίδουν καλύτερα με συστήματα εκτροφής που βασίζονται σε βοσκότοπους.

 

 

 

Αυτοί οι τύποι γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ διαδεδομένοι σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών χωρών, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο βοηθώντας τις αγελάδες να αντέξουν το θερμικό στρες, αλλά η γενετική απόδοση στους βοσκότοπους τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης προσοχής. Και ενώ μπορεί να μην υπάρχει εκτενής έρευνα για τις διαφορές μεταξύ των φυλών βοοειδών για απόδοση σε βοσκοτόπια, ειδικοί γαλακτοκομικών προϊόντων από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, σημειώνουν, ότι αυτές οι διαφορές είναι αρκετά εμφανείς στην πράξη.

Κοιτάζοντας πίσω μερικές δεκαετίες όσον αφορά τη γενετική πρόοδο, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι η απόδοση γάλακτος μεμονωμένων αγελάδων ήταν ένα χαρακτηριστικό αναπαραγωγής υψηλής προτεραιότητας στη γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ. Αυτή η εστίαση οδήγησε σε μια ολίσθηση της αναπαραγωγικής αποτελεσματικότητας με τα χρόνια (επιμήκυνση του μέσου διαστήματος τοκετού). Στα συστήματα που βασίζονται σε βοσκότοπους, η μειωμένη απόδοση αναπαραγωγής μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Σε αυτά τα συστήματα, είναι επιτακτική ανάγκη ένα υψηλό ποσοστό αγελάδων στο κοπάδι να επιστρέψει στην οιστρική κυκλικότητα και να αναπαραχθεί ξανά μέσα σε ένα χρόνο.

Η φυλή Jersey που θεωρείται η καλύτερη επιλογή για βόσκηση. Είναι μεταξύ των γαλακτοκομικών φυλών που προσφέρουν μικρότερο διάστημα τοκετού, αλλά τα Jersey και τα συγγενικά τους ξαδέρφια είναι επίσης μικρά, και τα μικρότερα ζώα μπορούν γενικά να διαχέουν τη θερμότητα καλύτερα από τα μεγαλύτερα (στην περίπτωση των αγελάδων, το Χολστάιν). Οι επιδόσεις τους στα βοσκοτόπια είναι επομένως ανώτερες.

Οι μικρότερες (λιγότερο βαριές) αγελάδες τείνουν επίσης να κάνουν λιγότερη ζημιά στους βοσκότοπους, ειδικά όταν ο καιρός είναι πιο υγρός. Επιπλέον, τα Jersey και άλλες παρόμοιες ράτσες έχουν ελαφρύτερα χρώματα τριχώματος, τα οποία δεν απορροφούν το ηλιακό φως στον ίδιο βαθμό με τα πιο σκούρα, διατηρώντας την αγελάδα πολύ πιο δροσερή.

Ζώα που έχουν προέλθει από διασταυρώσεις γαλακτοκομικών φυλών αποδίδουν επίσης καλά.