εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιβράδυνση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής

0 comments
Επιβράδυνση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής

 

 

Σύμφωνα με τη Rabobank, η τρέχουσα επιβράδυνση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής, με απότομες ετήσιες αυξήσεις στα καύσιμα, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα και την εργασία, παράλληλα με τους νέους περιορισμούς Covid.

 

 

 

Η παραγωγή γάλακτος στις περιοχές εξαγωγής Big-7 (ΗΠΑ, ΕΕ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) συρρικνώθηκε από έτος σε έτος το 1ο τρίμηνο του 2022 για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο παρά τις υψηλότερες τιμές στην πόρτα του αγροκτημάτων. Η παραγωγή γάλακτος για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να μειωθεί κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

 

Επιπτώσεις του πολέμου: Κόστος τροφοδοσίας και επιμελητεία

 

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει ως αποτέλεσμα τα σιτηρά και οι ελαιούχοι σπόροι – μεταξύ πολλών άλλων γεωργικών προϊόντων και προϊόντων – να φτάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών», σύμφωνα με τη Rabobank. «Αν και τα λιπάσματα εξάγονται από τα ρωσικά λιμάνια, οι τιμές παραμένουν υψηλές, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος ζωοτροφών. Οι παραγωγοί που αγοράζουν ζωοτροφές εκτός αγροκτήματος θα είναι πιο ευαίσθητοι στις διογκωμένες τιμές των γεωργικών προϊόντων από τους παραγωγούς που καλλιεργούν τις δικές τους ζωοτροφές».

Επίσης, οι τρέχουσες υλικοτεχνικές και οικονομικές προκλήσεις γύρω από τη ναυτιλία καθιστούν τις εισαγόμενες ζωοτροφές πολύ ακριβές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών. «Το θετικό είναι ότι οι ισχυρές τιμές farmgate (στην πύλη του αγροκτήματος)  αντισταθμίζουν εν μέρει το αυξανόμενο κόστος των εισροών, με τη μέση σταθμισμένη τιμή του νωπού γάλακτος στην ΕΕ του Μαΐου να αυξάνεται κατά 3% σε μηνιαία βάση σε 47,36 ευρώ ανά 100 κιλά», εξηγεί η Rabobank. «Στις ΗΠΑ, οι αυξήσεις της παραγωγής γάλακτος περιορίζονται προκειμένου για ένα μικρότερο κοπάδι γαλακτοπαραγωγής από έτος σε έτος, στο ίδιο επίπεδο το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Να σημειωθεί, ότι οι παγκόσμιες τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν τον Ιούνιο.

 

 

Κίνα: Μηδενική ανοχή στην Covid & χαμηλότερες εισαγωγές

 

Η συνεχιζόμενη πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας για τον περιορισμό της Covid έχει συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Rabobank αναμένει ότι οι εισαγωγές της Κίνας θα μειωθούν από έτος σε έτος λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης.

 

Παραγωγή & κατανάλωση γαλακτοκομικών στην Κίνα

 

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η παραγωγή των μεγάλων γαλακτοκομικών εταιρειών της Κίνας αυξήθηκε 2,9% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Οι κινεζικές εταιρείες παρήγαγαν περίπου 2,76 εκατομμύρια τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα αυξήθηκε κατά 0,9% από έτος σε έτος σε σχεδόν 12,43 εκατομμύρια τόνους.

Η οικιακή κατανάλωση γαλακτοκομικών εκτινάχθηκε στην Κίνα τα τελευταία 2 χρόνια, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να αυξάνεται κατά 11,8% από έτος σε έτος στα 42,3 κιλά το 2021. Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας αναμένεται να φτάσει σχεδόν τους 54 εκατομμύρια τόνους το 2031.