εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μείωση πρωτεΐνης και χρήση κτηνοτροφικών οσπρίων σε σιτηρέσια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

0 comments
Μείωση πρωτεΐνης και χρήση κτηνοτροφικών οσπρίων σε σιτηρέσια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

 

 

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των σιτηρεσίων αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μπορεί να μειωθεί από περίπου 175 σε 150 g/kg DM χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση των αγελάδων, εάν το σιτηρέσιο έχει διαμορφωθεί σωστά και έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μικροβίων στα στομάχια και στην ίδια την αγελάδα.

 

 

 

Η υπερβολική σίτιση αγελάδων με πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων στο νερό και απελευθέρωση υποξειδίου του αζώτου από τον πολτό στην ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής Liam Sinclair, καθηγητής της επιστήμης των ζώων στο Πανεπιστήμιο Harper Adams, είπε ότι η αυξανόμενη εστίαση στις εκπομπές αμμωνίας από τους γαλακτοπαραγωγούς -που συνδέονται κυρίως με τα ούρα της αγελάδας- είχε οδηγήσει ακόμη και σε διαδηλώσεις σε μέρη της Ευρώπης.

«Η αμμωνία αντιδρά με τα οξέα του αέρα για να παράγει λεπτά σωματίδια – που αναφέρονται ως PM25 – τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους. Αυτό είναι παρόμοιο με τα σωματίδια που απελευθερώνονται από παλιά αυτοκίνητα ντίζελ και είναι ο λόγος που απαγορεύονται σε πολλά κέντρα των πόλεων. Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία για το άζωτο στην Ολλανδία και οι επακόλουθες συμμορφώσεις των αγροτών υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι το θέμα».

Η έρευνα στο Harper Adams επικεντρώνεται στη συμπερίληψη κτηνοτροφικών οσπρίων, όπως το κόκκινο τριφύλλι, στα σιτηρέσια: «Το κόκκινο τριφύλλι έχει 2 κύρια πλεονεκτήματα. Πρώτον, ως όσπριο, καθορίζει το άζωτο από την ατμόσφαιρα, μειώνοντας την απαίτηση για τεχνητό λίπασμα.

«Αυτό βελτιώνει το ισοζύγιο αζώτου σε ολόκληρο το αγρόκτημα και μειώνει το κόστος των εισροών, το οποίο είναι σημαντικό επί του παρόντος, με το κόστος του τεχνητού λιπάσματος να έχει πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες.

«Το κόκκινο τριφύλλι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε περίπου 200 g/kg DM, σε σύγκριση με 140 g/kg DM στο ενσίρωμα χόρτου ή 80 g/kg DM στο ενσίρωμα αραβοσίτου. Αυτό μειώνει την ανάγκη για ακριβές αγορασμένες ζωοτροφές, όπως άλευρο σόγιας ή ελαιοκράμβης, μειώνοντας το κόστος των ζωοτροφών και προφυλάσσοντας τις αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις από την αστάθεια των παγκόσμιων τιμών των ζωοτροφών».

 

 

Μείωση πρωτεΐνης στα σιτηρέσια των  αγελάδων

 

Στο συνέδριο Danish Dairy Cattle and Beef Conference, παρουσιάστηκε επίσης έρευνα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής σίτισης ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος και ο χαλκός, στο περιβάλλον και στην υγεία των αγελάδων.

Η υπερβολική σίτιση με χαλκό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία, τη γονιμότητα και την απόδοση των αγελάδων, σύμφωνα με έρευνα η οποία λέει ότι η πλειονότητα των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τρέφονται μεταξύ 2 και 3 φορές τη συνιστώμενη διατροφική συγκέντρωση χαλκού (Cu) στις αγελάδες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αγρότες δεν ακολουθούν τη συνιστώμενη οδηγία των 11 mg/kg DM και περίπου το 38% των βοοειδών κατά τη σφαγή έχουν συγκεντρώσεις Cu στο συκώτι που είναι είτε πολύ υψηλές είτε τοξικές. Η υπερβολική σίτιση με Cu μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα και θάνατο, αλλά ελλείψει θνησιμότητας μπορεί να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την απόδοση. Τα οφέλη από την αποφυγή της υπερβολικής σίτισης Cu μπορεί να είναι μεταξύ 28,25 και 64 £ ανά αγελάδα.