εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σώζοντας τα εδάφη μας με όλους τους δυνατούς επίγειους τρόπους

0 comments
Σώζοντας τα εδάφη μας με όλους τους δυνατούς επίγειους τρόπους

 

 

Επισήμανση ορισμένων βασικών επιτευγμάτων της Παγκόσμιας Εδαφικής Σύμπραξης υπό την ηγεσία του FAO. Η Παγκόσμια Σύμπραξη Εδάφους συνεργάζεται με χώρες για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους.

 

 

 

Γνωρίζατε ότι το ισοδύναμο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου διαβρώνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα; Ωστόσο, χρειάζονται 1.000 χρόνια για να παραχθούν μόνο μερικά εκατοστά φυτικού εδάφους.

Το έδαφος είναι η υποστήριξη της ζωής των τροφίμων και της γεωργίας μας. Βασιζόμαστε στα εδάφη για το 95 τοις εκατό των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ωστόσο, σε αυτήν την πορεία, μέχρι το 2050, το 90 τοις εκατό όλων των εδαφών πρόκειται να υποβαθμιστούν. Χωρίς αλλαγή, τα υποβαθμισμένα εδάφη θα θέσουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα, το κλίμα και την επισιτιστική μας ασφάλεια.

Η Global Soil Partnership (GSP) του FAO συνεργάζεται την τελευταία δεκαετία με χώρες και περισσότερους από 500 εταίρους για να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με το έδαφος, τοποθετώντας το έδαφος στην Παγκόσμια Ατζέντα. Η GSP συνεχίζει να δημιουργεί ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο εταίρων για την προώθηση της αειφόρου διαχείρισης του εδάφους και της διακυβέρνησης του εδάφους παγκοσμίως.

 

Ακολουθούν μόνο πέντε από τα επιτεύγματα της GSP του FAO για την ανάσχεση της υποβάθμισης του εδάφους και τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους:

 

  1. Συνεργασία με χώρες για την επανανθρακοποίηση των εδαφών

 

Η GSP συνεργάζεται με χώρες για να προσεγγίσει τους αγρότες και να βελτιώσει τη διαχείριση του εδάφους επιτόπου.

Ένα πρόγραμμα, το Recarbonization of Global Agricultural Soils (RECSOIL), αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, ενισχύοντας την υγεία του εδάφους και καθιστώντας το πιο παραγωγικό και ανθεκτικό στους κραδασμούς. Ο μηχανισμός επικεντρώνεται στην επανανθρακοποίηση των εδαφών ή στη βελτίωση της ποσότητας οργανικής ύλης στο έδαφος, με την υιοθέτηση πρακτικών όπως η χρήση καλλιεργειών κάλυψης, η αμειψισπορά και η αγροδασοκομία, μεταξύ άλλων.

Αυτό ενισχύει την υγεία των εδαφών και με τη σειρά του, αυξάνει την επισιτιστική ασφάλεια και τα εισοδήματα των αγροτών. Το πρόγραμμα RECSOIL αντιμετωπίζει τόσο τη δέσμευση άνθρακα όσο και τον μετριασμό των αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό εφαρμόζουν πιλοτικά το RECSOIL παρέχοντας κίνητρα στους αγρότες να υιοθετήσουν βιώσιμη διαχείριση του εδάφους. Οι αγρότες εκπαιδεύονται σε καλές πρακτικές ενώ τα χωράφια τους παρακολουθούνται για την αξιολόγηση της υγείας του εδάφους και την παροχή υπηρεσιών οικοσυστήματος.

 

  1. Χαρτογράφηση παγκόσμιων εδαφών

 

Η GSP έχει παράγει προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής, όπως η ψηφιακή χαρτογράφηση του εδάφους, που απεικονίζουν τις εδαφικές συνθήκες, έτσι ώστε οι χώρες και οι εθνικοί φορείς να μπορούν να ενισχύσουν τις δικές τους ικανότητες και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση της υποβάθμισης του εδάφους.Ακολουθώντας μια προσέγγιση με γνώμονα τη χώρα, η GSP και οι χώρες έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής τέσσερις παγκόσμιους χάρτες, όλοι δημιουργημένοι για να στοχεύουν ορισμένες απειλές του εδάφους. Αυτά τα ενημερωτικά εργαλεία περιλαμβάνουν τον Παγκόσμιο Χάρτη εδαφών που επηρεάζονται από το αλάτι, τον Παγκόσμιο Χάρτη Δυναμικού Δεσμεύσεως Οργανικού Άνθρακα στο Εδάφους, τον Παγκόσμιο Χάρτη Οργανικού Άνθρακα του Εδάφους και τον Παγκόσμιο Χάρτη Κατανομής Μαύρου Εδάφους. Αυτοί οι χάρτες βασίζονται σε επίγεια δεδομένα από όλο τον κόσμο και υποστηρίζουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για βιώσιμη διαχείριση του εδάφους σε όλα τα επίπεδα.

 

  1. Ανάπτυξη ικανοτήτων και εκπαίδευση στο έδαφος

 

Με τα παγκόσμια προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, η GSP παρέχει εκπαίδευση στην εργασία και παρέχει στις χώρες κατευθυντήριες γραμμές και τεχνική υποστήριξη. Μέχρι σήμερα, η GSP έχει προσεγγίσει περισσότερους από 7.000 εθνικούς εμπειρογνώμονες από περισσότερες από 170 χώρες. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα και βελτιώνουν τις εθνικές ικανότητες στη διαχείριση δεδομένων εδάφους, τη χαρτογράφηση, τη μοντελοποίηση και την ανάλυση εδάφους, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ένα από τα επτά τεχνικά δίκτυα που διευκολύνει η GSP είναι το Global Soil Laboratory Network (GLOSOLAN) που ιδρύθηκε το 2017. Δημιουργεί τις δυνατότητες των εργαστηρίων να παράγουν αξιόπιστα δεδομένα για τα εδάφη εναρμονίζοντας μεθόδους, μονάδες και πληροφορίες για την ανάλυση εδάφους. Η GLOSOLAN ενσωματώνει γρήγορα και οικονομικά αποδοτικά συστήματα για τη μέτρηση των ιδιοτήτων του εδάφους μέσω της πρωτοβουλίας της για τη φασματοσκοπία εδάφους. Σήμερα, περισσότερα από 850 εργαστήρια από 152 χώρες είναι ενεργά μέλη αυτού του Δικτύου.

 

  1. Αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και συμμετοχή της νεολαίας

 

Μέσω εκστρατειών όπως το Διεθνές Έτος Εδάφους και η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους στις 5 Δεκεμβρίου, η GSP έχει ευαισθητοποιήσει τα εδάφη και έχει αυξήσει την παγκόσμια συμμετοχή και υποστήριξη. Επιπλέον, η εταιρική σχέση έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια πολίτες σε συνομιλίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς παρέχει ενημερωτικά εργαλεία, όπως ενημερωτικά δελτία και γραφήματα.

Η ευαισθητοποίηση από νεαρή ηλικία είναι επίσης υψίστης σημασίας. Το 2020, η GSP ξεκίνησε έναν Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου για τη Βιοποικιλότητα του Εδάφους για να προσελκύσει ένα νεαρό κοινό σχετικά με τη σημασία των οργανισμών του εδάφους και την επείγουσα ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας του εδάφους. Ο διαγωνισμός έλαβε συνολικά 80 βιβλία από περισσότερες από 60 χώρες. Οι 10 κορυφαίες καταχωρήσεις ιστοριών δημοσιεύτηκαν σε μια συλλογή που ονομάζεται The Magical World of Soil Biodiversity.

 

  1. Διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών και ενεργοποίηση δράσης

 

Η GSP συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης του εδάφους.

Ενισχύει επίσης την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να εφαρμόζουν βιώσιμη διαχείριση του εδάφους για τις μελλοντικές γενιές.

Ο ρόλος της GSP ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη κανονιστικών εργαλείων για να βοηθήσει τις χώρες να ενσωματώσουν την υγεία του εδάφους και τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους στην εθνική νομοθεσία, στρατηγικές και προγράμματα. Αυτά τα έγγραφα περιλαμβάνουν τον Αναθεωρημένο Παγκόσμιο Χάρτη Εδάφους, τις Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την Αειφόρο Διαχείριση του Εδάφους και τον Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας για την Αειφόρο Χρήση και Διαχείριση Λιπασμάτων. Αυτά τα έγγραφα όχι μόνο βοηθούν στη διαμόρφωση παγκόσμιων πολιτικών, αλλά και στον εξορθολογισμό της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους σε όλα τα επίπεδα και, στη διαδικασία, καθιστούν δυνατές εκτενείς διαβουλεύσεις με τη διεθνή κοινότητα του εδάφους.

Τα εδάφη βρίσκονται πλέον ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα και είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθηθούν πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους. Η Global Soil Partnership ηγείται της αποστολής για καλύτερη διαχείριση του εδάφους και ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με το έδαφος, αλλά όλοι έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε! Βάλτε στόχο να ανακαλύψετε περισσότερα για τη γενέτειρα των τροφίμων μας: τα εδάφη!

 

Πηγή: https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1599222/?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=4a3e329729-EMAIL_CAMPAIGN_2022_07_28_04_20_COPY_04&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-4a3e329729-107876749