εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο FAO προειδοποιεί ότι το 90 τοις εκατό του εδάφους της Γης σε κίνδυνο έως το 2050

0 comments
Ο FAO προειδοποιεί ότι το 90 τοις εκατό του εδάφους της Γης σε κίνδυνο έως το 2050

 

 

Στις 27 Ιουλίου 2022, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το έδαφος παγκοσμίως και να βοηθήσει τους αγρότες, ο FAO προειδοποίησε, ότι έδαφος ισοδύναμο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου διαβρώνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

 

 

 

Χρειάζονται επίσης περίπου χίλια χρόνια για να δημιουργηθούν μόνο μερικά εκατοστά φυτικού εδάφους και να βοηθηθεί η αποκατάσταση της γης.

Τώρα, η υπηρεσία του ΟΗΕ ζητά περισσότερη δράση από τις χώρες και τους εταίρους που έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Εδαφική Συνεργασία (GSP) την τελευταία δεκαετία.

 

Τομείς δράσης

 

Οι πέντε βασικές δράσεις που έχει ζητήσει ο FAO, επιφορτίζουν τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς, να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για την παρακολούθηση και τη φροντίδα του εδάφους.

Ένα επίτευγμα του GSP, μέχρι στιγμής, ήταν η συνεργασία με αγρότες και τοπικές κυβερνήσεις για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Έχουν ξεκινήσει προγράμματα για τη βελτίωση της ποσότητας οργανικής ύλης στο έδαφος, «με την υιοθέτηση πρακτικών όπως η χρήση καλλιεργειών κάλυψης, η αμειψισπορά και η αγροδασοκομία», δήλωσε ο FAO.

Η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό έχουν υπογράψει σε αυτά τα πιλοτικά προγράμματα και εκπαίδευσαν αγρότες στη χρήση των βέλτιστων πρακτικών που περιλαμβάνουν τη χρήση των λεγόμενων «καλλιεργειών» που αποτρέπουν τη διάβρωση, την αμειψισπορά και τη φύτευση δέντρων.

 

Ψηφιακή χαρτογράφηση

 

Επιπλέον, το GSP έχει επεκτείνει τη συλλογή δεδομένων με τη μορφή ψηφιακής χαρτογράφησης εδάφους. Αυτή η τεχνολογία ενημερώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις σχετικές εδαφικές συνθήκες και τους εξουσιοδοτεί να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση της υποβάθμισης του εδάφους.

Ο FAO ζήτησε επίσης, μέσω του GSP, τον συντονισμό και την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών μέσω επενδύσεων στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση.

Αυτά τα προσεκτικά σχεδιασμένα προγράμματα διευκολύνουν τη μεταφορά πληροφοριών και τεχνολογίας σχετικά με την υγεία του εδάφους. Αυτά τα δίκτυα εναρμονίζουν μεθόδους, μονάδες και πληροφορίες σχετικές με την ανάλυση εδάφους.

 

Περισσότερη συμμετοχή

 

Ομοίως, ο εξαιρετικά τεχνικός χαρακτήρας της συζήτησης για την πολιτική του εδάφους μπορεί να αποξενώσει τις εκλογικές περιφέρειες που διαφορετικά θα μπορούσαν να προβληματιστούν και να εμπλακούν σε ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα, αναφέρει ο FAO.

Εκστρατείες, όπως το Διεθνές Έτος Εδάφους και η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, έχουν σχεδιαστεί για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους για τα εδάφη και να αυξήσουν τη συμμετοχή στην πρόληψη περαιτέρω υποβάθμισης.

Ενώ το έργο του GSP αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες των μη κρατικών εταίρων για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών εδάφους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απαραίτητοι παράγοντες για την εφαρμογή μιας βιώσιμης πολιτικής για το έδαφος.

 

Πολύτιμη καθοδήγηση

 

Η παραγωγή εγγράφων όπως ο Αναθεωρημένος Παγκόσμιος Χάρτης Εδάφους, οι Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές για Αειφόρο Έδαφος και ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας για την Αειφόρο Χρήση και Διαχείριση Λιπασμάτων, συμβάλλουν με πολύτιμες οδηγίες από το GSP για τις εθνικές κυβερνήσεις.

Τα πέντε επιτεύγματα που περιγράφονται παραπάνω αντιπροσωπεύουν μια βασική υπάρχουσα στρατηγική στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, για την αναχαίτιση της υποβάθμισης του εδάφους, για την υποστήριξη της αειφόρου γεωργίας παγκοσμίως.

Πηγή: https://news.un.org/en/story/2022/07/1123462?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=8d3450ce7b-EMAIL_CAMPAIGN_2022_07_27_09_20&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-8d3450ce7b-107876749