εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση αγοράς στη χοιροτροφία

0 comments
Κατάσταση αγοράς στη χοιροτροφία

 

 

Σύμφωνα με τη Rabobank, ο κλάδος της χοιροτροφίας θα σημειώσει αργή ανάπτυξη το 2022. Το υψηλό κόστος παραγωγής, η αβεβαιότητα των καταναλωτών, οι ασθένειες των ζώων, ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκούν πίεση στους παραγωγούς.

 

 

 

Με ανισορροπία στην παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση του χοιρινού κρέατος και αβεβαιότητα λόγω των καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές και του πολέμου στην Ουκρανία, η παγκόσμια βιομηχανία χοιρινού κρέατος αναμένεται να δει αργή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση της Rabobank.

Στο Global Pork Quarterly για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Rabobank τονίζει, ότι η καταναλωτική ζήτηση είναι μικτή λόγω της ποικίλης εμφάνισης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος αναμένεται να μειωθεί λόγω των ασθενέστερων οικονομικών τάσεων και της άφθονης προσφοράς.

Το συνολικό κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, της ενέργειας, των φορτίων και της εργασίας, πιέζει τους παραγωγούς στις περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, οι τιμές ρεκόρ των γουρουνιών στη Βόρεια Αμερική συμβάλλουν στην αντιστάθμιση ορισμένων από αυτές τις δαπάνες, αναφέρει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός, η αβεβαιότητα και οι ασθένειες των ζώων ασκούν επίσης πίεση στους παραγωγούς, με πρόσθετη απώλεια παραγωγής που σχετίζεται με ασθένειες να αναμένεται σε μέρη της Βόρειας Αμερικής, της ΕΕ και της Νοτιοανατολικής Ασίας το δεύτερο εξάμηνο.

«Η Rabobank αναμένει επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής χοιρινού κρέατος το 2022, καθώς οι προκλήσεις παραγωγικότητας, οι κακές αποδόσεις και η αβέβαιη καταναλωτική ζήτηση επιβαρύνουν την επέκταση», αναφέρει η έκθεση.

Οι υψηλότερες τιμές χοιρινού κρέατος συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στη ζήτηση των καταναλωτών, ενώ οι μεταποιητές χοιρινού κρέατος μπορεί να δυσκολεύονται να μετακυλίσουν το υψηλότερο λειτουργικό κόστος λόγω της αναμενόμενης αδυναμίας των καταναλωτών.

 

Περιφερειακή κατανομή 

Στις ΗΠΑ, «οι τιμές του χοιρινού κρέατος έχουν μειωθεί από τον Φεβρουάριο και είναι 3% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αλλά παραμένουν 32% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας», ανέφερε η έκθεση.

Καθώς οι τιμές λιανικής αυξάνονται λόγω των πιέσεων κόστους των μεταποιητών, «οι καταναλωτές αναμένεται να μειώσουν την κατανάλωση ή να προτιμήσουν πρωτεΐνες χαμηλότερου κόστους – ειδικά δεδομένων των εκτεταμένων πληθωριστικών πιέσεων», ανέφερε η έκθεση.

Στο Μεξικό, οι υψηλότερες πιέσεις κόστους αναμένεται να περιορίσουν την επέκταση του μεγέθους των μονάδων και πιθανώς να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενοποίηση. Οι όγκοι εισαγωγών χοιρινού κρέατος το 2021 στο Μεξικό αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση και οι όγκοι εισαγωγών παρέμειναν ισχυροί στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ οι αξίες των εισαγωγών χοιρινού κρέατος κινούνταν χαμηλότερα. Οι αξίες των εξαγωγών κινούνται υψηλότερα, ενώ οι όγκοι των εξαγωγών μειώθηκαν κατά 22% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στην Κίνα, η ζήτηση χοιρινού κρέατος αναμένεται να παραμείνει ασθενής καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους λόγω των περιορισμών του COVID-19.

«Τα μέτρα καραντίνας έχουν επηρεάσει σημαντικά τις υπηρεσίες εστίασης, τα ομαδικά γεύματα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επηρέασαν επίσης τα logistics για το λιανικό εμπόριο και την παράδοση από επιχειρηματίες ηλεκτρονικού εμπορίου σε ορισμένες περιοχές», ανέφερε η έκθεση. «Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση ήταν ασταθής».

Τα κρούσματα κλασικής πανώλης των χοίρων στην Ιαπωνία, καθώς και ο κρύος καιρός, αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος το δεύτερο τρίμηνο. Η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει από τον Ιούνιο, αλλά πολλοί παραγωγοί διστάζουν να επενδύσουν στην επιχείρησή τους λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και της πίεσης του περιθωρίου κέρδους, ανέφερε η Rabobank.

Στην Ευρώπη, η συρρίκνωση της προσφοράς και της αβεβαιότητας της αγοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία συνέβαλε σε μια «έκρηξη» στις τιμές των χοίρων και των χοιριδίων, ανέφερε η έκθεση. Ωστόσο, οι πιέσεις θα παραμείνουν λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων που προέρχονται από τον πόλεμο.

«Καθώς οι εξαγωγικές ροές από την Ουκρανία, έναν σημαντικό προμηθευτή καλαμποκιού στην ΕΕ, μπλοκάρονται προσωρινά, οι εταιρείες ζωοτροφών πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε η Rabobank.

Στη Βραζιλία, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών είναι το κύριο μέλημα των παραγωγών, αλλά οι ισχυρές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια και η υψηλότερη εγχώρια κατανάλωση «έκανε την παραγωγή χοιρινού κρέατος πολύ ελκυστική».