εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα στέγασης κοτόπουλων

0 comments
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα στέγασης κοτόπουλων

 

Διάφορες επιλογές προσαρμογής είναι διαθέσιμες για τα συστήματα στέγασης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στους στάβλους στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, με τον αερισμό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα.

 

 

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα συμβάντα θερμικού στρες αναμένεται να γίνουν πιο συχνά στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, με τις αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή, την αναπαραγωγή, την απόδοση ανάπτυξης, την υγεία και την ευημερία των κοτόπουλων. Η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση θα αντισταθμιστεί από την αυξημένη χρήση ενέργειας για ψύξη.

Μέχρι το 2050, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί σε 455 εκατομμύρια τόνους ετησίως ως απάντηση στην αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού και τη διατροφική μετατόπιση προς τρόφιμα με υψηλότερη πρωτεΐνη. Η παραγωγή κρεατοπαραγωγής αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς κρέατος και η βιομηχανία κρεατοπαραγωγής αναμένεται να καλύψει περίπου το 40% της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης για κρέας. Η αύξηση και η διατήρηση της παραγωγής τροφίμων σε αυτό το επίπεδο θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, δεδομένου ότι έχει προβλεφθεί ότι έως το έτος 2100, η ​​μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2-6°C, γεγονός που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη βιώσιμη παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει περαιτέρω τον τύπο και την πολυπλοκότητα των συστημάτων στέγασης κοτόπουλων και θα αλλάξει τις ανάγκες για την παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής. Οι οικονομικές και παραγωγικές αποδόσεις των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής σχετίζονται με τα συστήματα στέγασης και τις κλιματικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν τα συστήματα στέγασης κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής σύμφωνα με την επικρατούσα και προβλεπόμενη κλιματική αλλαγή για να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της στη βιομηχανία κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.

 

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής 

Η κλιματική αλλαγή ορίζεται ως οι μακροπρόθεσμες αποκλίσεις στα κλιματικά πρότυπα και τη θερμοκρασία. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μαζί με την καταπάτηση της ερήμου και την αποψίλωση των δασών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, θα προσθέσουν στο φορτίο του θερμικού στρες, ειδικά σε τροπικές περιοχές και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το θερμικό στρες προάγει τις συμπεριφορικές, φυσιολογικές και βιοχημικές αλλαγές στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, με αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα νερού και αύξηση της απαιτούμενης ενέργειας ψύξης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγή, η αναπαραγωγή, η απόδοση ανάπτυξης, η υγεία και η ευημερία των κοτόπουλων.
Έλεγχος του μικροκλίματος

Η λειτουργία κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής με πλήρη χωρητικότητα με σμήνη πουλιών ομοιόμορφου μεγέθους είναι μια κοινή πρακτική, η οποία επιτρέπει τον ακριβέστερο έλεγχο του μικροκλίματος μέσα στον αχυρώνα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα. Η βιομηχανική παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής περιλαμβάνει τον έλεγχο του εσωτερικού μικροκλίματος που καθοδηγείται από τις θερμικές ροές που συμβαίνουν στο εσωτερικό του κοτόπουλου και τις απαιτήσεις των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους.

Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο κοτόπουλα. Το χειμώνα, ο μηχανικός αερισμός χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία του αέρα και την απομάκρυνση των συσσωρευμένων αερίων. Το καλοκαίρι, εξαερισμός και διάφορες μορφές ενεργού ψύξης χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας κάτω από ένα ορισμένο όριο. Τα μαξιλαράκια ψύξης με εξάτμιση είναι η πιο κοινή μέθοδος ενεργού ψύξης που χρησιμοποιείται όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C για περιόδους άνω των 2 έως 3 ωρών.

 

Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

 Τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής έχουν περιορισμένη ικανότητα να ανταποκρίνονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας λόγω της απουσίας ιδρωτοποιών αδένων. Μπορούν να ανεχθούν ένα στενό εύρος θερμοκρασίας 18-24°C εντός της θερμοουδέτερης ζώνης τους. Στη θερμοουδέτερη ζώνη, η θερμοκρασία του σώματος του κοτόπουλου διατηρείται σταθερή και το πουλί χάνει θερμότητα με ελεγχόμενο ρυθμό χωρίς ενόχληση. Το θερμικό στρες στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής έχει ως αποτέλεσμα θνησιμότητα ή μειωμένη αύξηση βάρους, μειωμένη παραγωγή, μειωμένη αναπαραγωγή και μειωμένη απόδοση ανάπτυξης, μαζί με διακυβευμένη ευημερία. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής πρέπει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με λαχάνιασμα, ανάπαυση, πόσιμο νερό και μείωση της φυσικής δραστηριότητας για να εξισορροπηθεί η παραγωγή θερμότητας έναντι της απώλειας θερμότητας και να διατηρηθεί μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία σώματος.

 

Επιλογές προσαρμογής 

Τα συστήματα στέγασης κρεατοπαραγωγής πρέπει να παρέχουν επαρκή θερμοκρασία και σχετική υγρασία, συν τη βέλτιστη κυκλοφορία του αέρα. Σε συστήματα κλειστού περιβλήματος, η θερμοκρασία και η υγρασία ελέγχονται πλήρως με χρήση ομίχλης, ανεμιστήρες σήραγγας, ανεμιστήρες και αντλίες ομίχλης. Επιπλέον, ο προσανατολισμός και η πολυπλοκότητα των οικιστικών μονάδων, τοίχων, δαπέδων και τύπων στέγης για στέγαση κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων μιας αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος:

  • Αερισμός: Ο προσανατολισμός των μονάδων στέγασης θα πρέπει να επιτρέπει τον εγκάρσιο αερισμό. Οι κατασκευές με χαμηλά τοιχώματα με συρμάτινο πλέγμα εξασφαλίζουν εγκάρσια αερισμό, ενώ οι κατασκευές με ψηλά τοιχώματα διατηρούν τη θερμότητα μέσα.
  • Τοίχοι: Επιπλέον, τα κτίρια με τοίχους από λάσπη παρέχουν ένα πιο δροσερό εσωτερικό από τις μονάδες στέγασης με τοίχους από τούβλα.
  • Στυλ στέγης: Πρέπει να παρέχει κατάλληλο αερισμό με υλικά που επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας.
  • Δάπεδο: Ο τύπος του δαπέδου έχει επίσης αναφερθεί ότι επηρεάζει τη θερμοκρασία των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, για παράδειγμα, ένα δάπεδο από συρμάτινο πλέγμα μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος, καθώς και τον αναπνευστικό και τον καρδιακό ρυθμό των κοτόπουλων σε σύγκριση με ένα βαθύ δάπεδο συλλογής των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της ζεστής περιόδου.
  • Μόνωση: Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα σημείο όπου τα εξατμιστικά ψυκτικά επιθέματα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για την ψύξη των κοτόπουλων. Επομένως, ενδέχεται να απαιτηθούν και άλλες καινοτόμες λύσεις, όπως η χρήση κλιματιστικών μονάδων και η αύξηση του επιπέδου μόνωσης των αχυρώνων. Ωστόσο, υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο μόνωσης που εξαρτάται από την τοποθεσία και τις καιρικές συνθήκες.

 

Τελικές παρατηρήσεις 

Συμπερασματικά, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής ζήτησης για θέρμανση και αύξηση της ενέργειας και του νερού που απαιτούνται για την ψύξη στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Διάφορες επιλογές προσαρμογής είναι διαθέσιμες για συστήματα στέγασης για την παροχή βελτίωσης του κλίματος στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Ωστόσο, έχει γίνει μόνο περιορισμένη εργασία για την κατανόηση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, την υγεία και την ευημερία των ορνίθων.

Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής αλλάζοντας την απαίτηση επιπλέον πόρων για τον έλεγχο της θερμοκρασίας στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτών των παραγόντων θα πρέπει να διεξαχθεί από κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ σχετικά με τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στρατηγικές ανθεκτικότητας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγή:
https://www.poultryworld.net/poultry/broilers/impactofclimatechangeonbroilerhousingsystems/#:~:text=Due%20to%20climate%20change%2C%20heat,growth%20performance%2C%20health%20and%20welfare

Απόδοση στα ελληνικά: Καίτη Μυλωνά, κτηνίατρος