εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμικροβιακή χρήση: Οι προοπτικές για το 2030

0 comments
Αντιμικροβιακή χρήση: Οι προοπτικές για το 2030

 

 

Αυτό το άρθρο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα μελλοντικά επίπεδα αντοχής στα αντιβιοτικά μπορούν να προεκταθούν από τα σημερινά πρότυπα χρήσης και πώς η διαχείριση μπορεί να γίνει καλύτερα.

 

 

Η παρακολούθηση των σημερινών επιπέδων χρήσης αντιμικροβιακών στην κτηνοτροφία είναι ένα κρίσιμο βήμα για την εκτίμηση του πόσο θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον – και πώς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των προσπαθειών διαχείρισης (αλλαγές στον τρόπο χρήσης των αντιβιοτικών) ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αντίσταση (AMR) στα αντιβιοτικά στο μέλλον.

 

Τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις 

Είναι ακόμη μια παγκόσμια πραγματικότητα ότι αντιβιοτικά πολλών σημαντικών κατηγοριών στην ανθρώπινη ιατρική εξακολουθούν να χορηγούνται σε ζώα όχι μόνο για τη θεραπεία διαγνωσμένων ασθενειών, αλλά και για την πρόληψη ασθενειών και για την προώθηση της ανάπτυξης. Αυτό διαφέρει ανάλογα με το είδος και τη χώρα.

Στα τέλη του 2020, μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια τρέχουσα και μελλοντική ματιά στην κατάσταση. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για τις πωλήσεις αντιμικροβιακών για την παραγωγή κοτόπουλου, βοοειδών και χοίρων σε 41 χώρες και στη συνέχεια προέβλεψαν την παγκόσμια κατανάλωση αντιμικροβιακών έως το 2030. Εκτίμησαν ότι παγκοσμίως, οι πωλήσεις θα αυξηθούν σε όλες τις ηπείρους, συνολικά αυξημένες κατά 11,5% από το 2017 έως το 2030. Αυτή είναι μια χαμηλότερη εκτίμηση από προηγούμενες εκτιμήσεις λόγω των πρόσφατων μειώσεων στη χρήση αντιμικροβιακών σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Κίνα όπου χρησιμοποιούνται τα περισσότερα από τα αντιβιοτικά στον κόσμο για τα ζώα. Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις τάσεις στη χρήση και την έκταση της AMR στα συστήματα παραγωγής ψαριών. Πιστεύουν ότι ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας αξίζει περισσότερη προσοχή όσον αφορά την παρακολούθηση της χρήσης αντιβιοτικών, κυρίως επειδή αναπτύσσεται τόσο γρήγορα σε σύγκριση με τα επίπεδα παραγωγής χερσαίων ειδών ζώων.
Σενάρια που θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση των αντιβιοτικών

Τον Μάρτιο του 2021, δημοσιεύτηκε μια εργασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών – και επομένως η AMR – σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανάλυση διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας νέα μοντελοποίηση της παγκόσμιας κτηνοτροφικής παραγωγής και του εμπορίου μεταξύ 18 χωρών και συνολικών περιοχών του κόσμου, αυτοί οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν ένα νέο επίπεδο διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών και τη χρήση αντιμικροβιακών στη ζωική παραγωγή τροφίμων. Εξέτασαν 3 σενάρια που θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση αντιμικροβιακών, τα οποία θα βοηθούσαν επίσης στη μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου προβλήματος AMR.

 

Αυτά τα σενάρια είναι: 

  1. Παγκόσμια αύξηση των τελών για τη χρήση αντιμικροβιακών,
  2. παγκόσμια απαγόρευση εισαγωγών κρέατος από τη Βραζιλία και
  3. μείωση της κατανάλωσης κρέατος στην Κίνα.

Στο πρώτο σενάριο, διαπιστώθηκε ότι ένα τέλος χρήστη που αυξάνει την τιμή των αντιμικροβιακών κατά 50% παγκοσμίως θα οδηγούσε σε μείωση κατά 33% της παγκόσμιας χρήσης αντιμικροβιακών. «Ωστόσο, η συμμετοχή αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων χωρών στο πρόγραμμα συντονισμού τίθεται σε κίνδυνο», εξηγούν οι επιστήμονες στην εργασία τους, «καθώς γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές για τις πωλήσεις κρέατος σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες».

Δεύτερον, μια παγκόσμια απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος από τη Βραζιλία θα οδηγούσε τους πρώην εισαγωγείς να στραφούν σε άλλες χώρες για κρέας, όπως οι ΗΠΑ.

Τέλος, η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της Κίνας για χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος δεν θα επηρεάσει την παγκόσμια αντιμικροβιακή χρήση, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει την αντιμικροβιακή χρήση της Κίνας κατά 11%», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πιστεύουν επίσης ότι το εμπόριο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων πολιτικής που σχετίζονται με τη χρήση αντιβιοτικών και ότι απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για την ευθυγράμμιση των κινήτρων όλων των χωρών προς την αντιμετώπιση της AMR.

 

Πολύπλευρη προσέγγιση

Η καλύτερη υγιεινή του αγροκτήματος είναι σίγουρα σημαντική για τη μείωση της ανάγκης για αντιβιοτικά στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες προσεγγίσεις διαχείρισης. Περιλαμβάνουν προγράμματα προληπτικής ιατρικής που μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες για τα παραγωγικά ζώα σχετικά με την πρόληψη/μείωση του στρες και την εκρίζωση συγκεκριμένων ασθενειών των ζώων. Υπάρχουν επίσης οι ιδέες της βελτιστοποίησης των ζωοτροφών για την ενίσχυση της φυσικής ανοσίας των ζώων και της αναπαραγωγής για πιο ανθεκτικές σε ασθένειες γραμμές και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στη χρήση αντιβιοτικών για την προώθηση της ανάπτυξης και την πρόληψη ασθενειών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει διάκριση μεταξύ της αποτελεσματικότητας και του αντίκτυπου στη δημόσια υγεία διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων.

«Τα αντιβιοτικά πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά για μας είναι ακόμα ασαφές ποια θα είναι η καλύτερη εναλλακτική ή πιο πιθανό, ποιοι συνδυασμοί», λένε.