εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προσφορά βόειου κρέατος στην παγκόσμια αγορά

0 comments
Προσφορά βόειου κρέατος στην παγκόσμια αγορά

 

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τον δυτικό κόσμο συνεχίζουν να δημιουργούν αναταράξεις στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων, ενώ και η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, τονίζει το Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων που εκδίδει μηνιαίως η Τράπεζα Πειραιώς.

 

 

Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, για τα σιτηρά, η αγορά αναμένει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή. Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της. Εκτός των άλλων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανώς θα περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του. Το ρύζι, δύναται να υποκαταστήσει το ακριβό σιτάρι, λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς:

Βοοειδή

Σύμφωνα με την έκθεση του USDA, η παραγωγή βοοειδών για το 2021/22 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, με τον αναμενόμενο ρυθμό σφαγής να παρουσιάζει αύξηση κατά 12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, οι εξαγωγές βόειου κρέατος των ΗΠΑ αναμένονται να σημειώσουν άνοδο κατά 17% από πέρυσι και κατά 21% από τον μέσο όρο της 5ετίας με την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν να πρωταγωνιστούν, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες αγορές από το Μεξικό, τον Καναδά, το Χονγκ Κόνγκ και την Ιαπωνία. Αντίστοιχα, και οι εισαγωγές προβλέπονται κατά 57% αυξημένες από έτος σε έτος και 47% πάνω από τον μέσο όρο 5ετίας, με τη Βραζιλία να κατέχει ηγετική θέση. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, ως συνέπεια των υψηλών τιμών στα σιτηρά, πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος στην αγορά, κάτι που αναμένεται να επιδράσει θετικά στην τιμή του.

Σιτάρι

Οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2021/22, σύμφωνα με την έκθεση του USDA, αφορούν υψηλότερη παραγωγή, μειωμένο εμπόριο και κατανάλωση και μεγαλύτερα αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ενισχυμένη, προερχόμενη από αύξηση της παραγωγής για την Αυστραλία (+2,3 εκατ. τόνους σε 36,3 εκατ. τόνους). Οι παγκόσμιες εξαγωγές προβλέπονται μειωμένες σε 203,1 εκατ. τόνους (Ουκρανία -4 εκατ. τόνους σε 20 εκατ. τόνους και Ρωσία -3 εκατ. τόνους σε 32 εκατ. τόνους), καθώς το πολεμικό σκηνικό Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται να διαταράξει σημαντικά τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ και οι εισαγωγές προβλέπεται να συρρικνωθούν, λόγω των υψηλών τιμών. Ωστόσο, ο ισχυρός ρυθμός εξαγωγών της Ινδίας αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω των άφθονων αποθεμάτων της και των σχετικά χαμηλών τιμών διάθεσής του. Η παγκόσμια κατανάλωση για το 2021/22 αναμένεται ελαφρά μειωμένη κατά 0,8 εκατ. τόνους σε 787,3 εκατ. τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπονται αυξημένα κατά 3,3 εκατ. τόνους σε 281,5 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ο πόλεμος έχει ουσιαστικά δημιουργήσει μια αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, με τις προοπτικές να παραμένουν ζοφερές, όσον αφορά τη διάρκεια του πολέμου και την περίοδο της ανοιξιάτικης σποράς, ειδικά στη Ρωσία και Ουκρανία, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα, για σημαντικό έλλειμμα προσφοράς στην αγορά.

Καλαμπόκι

Η πρόσφατη ρωσοουκρανική κρίση αύξησε σημαντικά την αβεβαιότητα του γεωργικού εφοδιασμού για το καλαμπόκι και τη ζήτησή του. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2021/22 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά σε 1,206.1 εκατ. τόνους (+0,8 εκατ. τόνους), προερχόμενη κυρίως από την Ινδία (+2,5 εκατ. τόνους), καθώς οι υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και η αύξηση της παραγωγής οδήγησαν την παραγωγή καλαμποκιού σε επίπεδα ρεκόρ, και λιγότερο από τη Ρωσία (+0,2 εκατ. τόνους). Σε επίπεδο εξαγωγών, αναθεωρήθηκαν πτωτικά οι ουκρανικές εξαγωγές, κοντά στο -18%, διαμορφώνοντας αυτές σε 27,5 εκατ. τόνους (από 33,5 εκατ. τόνους), λόγω της συνέχισης της σύρραξης, καθώς και του αποκλεισμού των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται μειωμένο κατά 2,4 εκατ. τόνους για το 2021/22, με τις εισαγωγές της Κίνας να αναθεωρούνται ανοδικά. Σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών αναμένεται για τις ΗΠΑ, (+2,0 εκατ. τόνους σε 63,5 εκατ. τόνους), την Αργεντινή, τη Βραζιλία (+0, 5 εκατ. τόνους), τη Νότια Αφρική (+0,3 εκατ. τόνους). Η υψηλή τιμή του καλαμποκιού πιθανά να επιβραδύνει τις αγορές, με εξαίρεση την Κίνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του καλαμποκιού θα παραμείνουν, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίζονται και τις ανησυχίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες καλαμποκιού στην Ουκρανία να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2021/22, σύμφωνα με στοιχεία του USDA, αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως οι εξαγωγές και τα αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί σε 353,8 εκατ. τόνους (Βραζιλία -7 εκατ. τόνους, Αργεντινή -1,5 εκατ. τόνους, Παραγουάη -1 εκατ. τόνους), λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, προβλέπεται χαμηλότερη παραγωγή σε σύνθλιψη σόγιας (-7 εκατ. τόνους), με την Ουκρανία να εκτιμάται μειωμένη (-2,2 εκατ. τόνους), ενώ, ως αντιστάθμισμα των παραπάνω μειώσεων, φαίνεται να αποτελεί η ενίσχυση εισαγωγών σογιέλαιου από την Ινδία. Οι πιο σφιχτές προμήθειες και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση, με το παγκόσμιο εμπόριο να προβλέπεται σε 158,6 εκατ. τόνους (-6,4 εκατ. τόνους) και τα αποθέματα σε 90,0 εκατ. τόνους (-2,9 εκατ. τόνους). Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση της ανόδου των τιμών της σόγιας, καθώς η ανοιξιάτικη φύτευση στην Ουκρανία παραμένει αβέβαιη, με τον πόλεμο να παραμένει και τις καιρικές συνθήκες (κρύο για πρώιμη φύτευση) να επιδρούν επιπλέον θετικά στην τιμή της.

Πηγή: meatnwes.gr