εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αναζητείται στρατηγική της ΕΕ για την καλλιέργεια φυτικών πρωτεϊνών

0 comments
Αναζητείται στρατηγική της ΕΕ για την καλλιέργεια φυτικών πρωτεϊνών

 

 

Η οργάνωση αγροτών Copa & Cogeca, η οργάνωση ζωοτροφών Fefac και η οργάνωση για τη βιομηχανία σπόρων Euroseeds κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της εγχώριας καλλιέργειας και της χρήσης ευρωπαϊκών φυτικών πρωτεϊνών.

 

 

Συγκεκριμένα, απαιτούν νομικό πλαίσιο και σαφείς στόχους για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για φυτικές πρωτεΐνες, μεταξύ άλλων από τη βιομηχανία τροφίμων. Ένα νομικό πλαίσιο θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα φυτικών πρωτεϊνών.

«Δεν υπάρχει απλή και εύκολη λύση για να ξεπεραστεί η έλλειψη πηγών πλούσιων σε πρωτεΐνες στην ΕΕ. Παρά τις προόδους στην τεχνολογία αναπαραγωγής, καλλιέργειας και επεξεργασίας φυτών, η Ευρώπη είναι απίθανο να γίνει πλήρως αυτάρκης βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα (ειδικά ελλείψει πρόσβασης στις καλύτερες τεχνικές αναπαραγωγής, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και λιπάσματα)», ανέφεραν οι οργανώσεις.

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό των ζωοτροφών που η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό.

 

Μικρή καλλιέργεια

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες θεωρούνται σε πολλές περιπτώσεις ως μικρές καλλιέργειες ή ειδικές καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λύσεις σε επίπεδο εκμετάλλευσης για τον έλεγχο των φυτικών ασθενειών και παρασίτων.

 

Βιολογικοί στόχοι στην Πράσινη Συμφωνία

Οι οργανώσεις αναφέρουν επίσης τους νέους βιολογικούς στόχους στην Πράσινη Συμφωνία. Οι κανόνες για αυτό και πιθανές στρεβλώσεις του εμπορίου θα ενισχύσουν «τη δομική έλλειψη βιολογικών πρωτεϊνών».

 

Μακροπρόθεσμα κίνητρα

Ζητούν συγκεκριμένα μακροπρόθεσμα κίνητρα για τα ενδιαφερόμενα μέρη, εικόνα για την παραγωγή και κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης για τρόφιμα και ένα πλαίσιο για ανταγωνιστική έρευνα. Θέλουν επίσης περισσότερη επικοινωνία με τους καταναλωτές σχετικά με τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή στην ΕΕ και τα οφέλη μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.