εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση αγοράς στον κλάδο του χοιρινού κρέατος

0 comments
Κατάσταση αγοράς στον κλάδο του χοιρινού κρέατος

 

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rabobank, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο κλάδος του χοιρινού κρέατος είναι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας, η αφρικανική πανώλης των χοίρων, το αυξημένο κόστος παραγωγής κυρίως των εισροών. 

 

 

Συγκεκριμένα:

Η πανδημία θα συνεχίσει να γεννά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τους καταναλωτές με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση χοιρινού. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα ασκήσει επιπλέον πίεση στα πορτοφόλια των καταναλωτών, μειώνοντας την αγοραστική τους αξία.

Οι ασθένειες, ιδιαίτερα η αφρικανική πανώλη των χοίρων, είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας για το κλάδο, με τον αντίκτυπο της επιδημίας να διαφέρει ανά περιοχή.«Στην Ευρώπη, η πανώλη εξαπλώθηκε σε πολλές νέες χώρες τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας φόβους για πιθανές σοβαρές απώλειες στην ευρωπαϊκή παραγωγή το 2022. Στην Ασία μπορεί μεν η ασθένεια να συνεχίζει να εξαπλώνεται, αλλά ο αντίκτυπος είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι το 2020», αναφέρει ο Τσένζουν Παν, έμπειρος αναλυτής της Rabobank.

Το αυξανόμενο κόστος εκτροφής απειλεί τα περιθώρια κέρδους. Τα μεταφορικά κόστη, οι τιμές τηςενέργειας και οι τιμές των ζωοτροφών, μαζί με το κόστος εργασίας που επιβαρύνεται από τον πληθωρισμό, αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού. «Σε μια επιβραδυνόμενη πλέον οικονομία, οι παραγωγοί και οι μεταποιητές δυσκολεύονται να μετακυλίσουν όλες τις πρόσθετες αυξήσεις τιμών στους καταναλωτές, επομένως τα περιθώρια κέρδους προσωρινά θα συρρικνωθούν», συνεχίζει ο Παν.

Τα κόστη των εισροών, ιδιαίτερα τα κόστη ζωοτροφών και μεταφορών, θα παραμείνουν υψηλά καθόλη τη διάρκεια του 2022. Ο ξηρός καιρός στη Βραζιλία, οι πλημμύρες το 2021 στην Κίνα, το χαμηλό απόθεμα πρώτων υλών και δημητριακών σε όλο τον κόσμο και ο αβέβαιος αντίκτυπος της ηφαιστειακής έκρηξης της Τόνγκα στην πρωτογενή παραγωγή υποδηλώνουν ότι το κόστος εισροών θα μπορούσε ακόμη καινα αυξηθεί περαιτέρω, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα περιθώρια κέρδους.

Οι εξαγωγές χοιρινού θα μειωθούν, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές

Το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος πιθανότατα θα πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης εκ μέρους της Κίνας καθώς η τοπική παραγωγή σημειώνει πλέον ανάκαμψη.  Αν και οι παραδοσιακές χώρες με υψηλές εισαγωγές –κυρίως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα- πιθανότατα θα παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση για χοιρινό κρέας, οι συνθήκες στην αγορά θα απαιτήσουν την επίτευξη νέου επιπέδου ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παρά την σταθερή εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης, αναμένουμε ότι η παραγωγή σε πολλές ασιατικές χώρες (όπως Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες) θα συνεχίσει να ανακάμπτει του επόμενους μήνες, η παγκόσμια ζήτηση πιθανότατα θα μειωθεί το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται οι τιμές να παραμείνουν ανθεκτικές λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.