εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συναγερμός στην Ελλάδα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

0 comments
Συναγερμός στην Ελλάδα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

 

Από τις 6 Φεβρουαρίου, επτά ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβεβαιώσει επίσημα ένα ή περισσότερα κρούσματα ASF μεταξύ κατοικίδιων χοίρων μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό είναι σύμφωνα με το Σύστημα Ειδοποίησης Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC). Την περασμένη εβδομάδα, 6 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν νέα κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους και 11 στους αντίστοιχους πληθυσμούς αγριόχοιρων.

 

 

Την περασμένη εβδομάδα, οι κτηνιατρικές αρχές της Ελλάδας βρίσκονται σε επιφυλακή για την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF). Επίκεντρο της δράσης είναι δύο περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που συνορεύουν με τη Βουλγαρία.

Μέχρι στιγμής, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα ΑΠΧ σε άγριους ή οικόσιτους χοίρους στην Ελλάδα. Για να διατηρηθεί η απαλλαγή από τη νόσο, οι περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες ενίσχυσαν την ενεργητική και παθητική επιτήρηση του αγριόχοιρου και των εκτρεφόμενων χοίρων. Επιπλέον, έχουν ενταθεί τα μέτρα βιοασφάλειας για κυνηγότοπους, καθώς και γύρω από χοιροτροφεία και στα συνοριακά περάσματα.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Γεωργικής Πολιτικής της Ιταλίας ανέφερε την έγκριση υψηλού επιπέδου ενός διατάγματος για την προστασία των χοιροτρόφων της χώρας. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, η ASF πρόκειται να εξαλειφθεί σε αγριογούρουνα, προκειμένου να προστατευθεί η ιταλική βιομηχανία χοιρινού κρέατος. Αυτή η έγκριση σημαίνει ότι μπορούν να εφαρμοστούν περιφερειακά σχέδια για τον έλεγχο των ασθενειών. Μεταξύ των μέτρων είναι η υποχρέωση αναφοράς όλων των νοσούντων ή νεκρών αγριόχοιρων στις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Από τα πρώτα κρούσματα στην ηπειρωτική Ιταλία στις αρχές Ιανουαρίου, 35 αγριογούρουνα βρέθηκαν θετικά στον ιό της ASF. Όλα βρέθηκαν νεκρά στα βορειοδυτικά της χώρας σε μια επαρχία σε κάθε μια από τις περιοχές του Πιεμόντε και της Λιγουρίας.

Πριν από μία εβδομάδα, οι αγρότες στη Βόρεια Ιρλανδία προειδοποιήθηκαν επίσης να είναι σε επιφυλακή για τον κίνδυνο της ASF. 

Από τα συνολικά 65 κρούσματα για το έτος μέχρι στιγμής, η Ρουμανία αντιπροσωπεύει τα 52.

Τα πρώτα κρούσματα για το 2022 ανέφεραν η Σερβία (επτά κρούσματα μέχρι στιγμής), καθώς και η Ιταλία και η Μολδαβία — η καθεμία με ένα. Επίσης, αναφέρθηκαν κρούσματα μεταξύ οικόσιτων χοίρων στην ΕΚ φέτος, η Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Σλοβακία.

Πρόσφατα, η υπηρεσία υγείας των ζώων της Ρωσίας ανέφερε στο OIE ότι η ASF εξαλείφθηκε σε 3 περιοχές της δυτικής Ρωσίας. Οι δηλώσεις έρχονται μετά από μεμονωμένα κρούσματα στις περιοχές του Pskov και της Stavropol. Βρίσκεται στη βορειοδυτική ομοσπονδιακή περιφέρεια, η περιφέρεια Pskov κατέγραψε το πιο πρόσφατο ξέσπασμα σε αγριογούρουνο στα μέσα Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Σταυρούπολης, ανιχνεύθηκε ASF σε εμπορική αγέλη χοίρων τον Νοέμβριο.

Στο OIE, οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι συνολικά οκτώ κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή Kostroma μεταξύ Ιουλίου και μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επλήγησαν συνολικά τέσσερα αγριογούρουνα και 30 χοίροι.

Το Kostroma είναι μέρος της κεντρικής ομοσπονδιακής περιφέρειας της Ρωσίας.

 

Κατάσταση ASF στους αγριόχοιρους της Ευρώπης

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν σημειωθεί 1.332 κρούσματα αγριόχοιρων στην Ευρώπη.

Τα κρούσματα έχουν πλέον καταγραφεί από 12 χώρες. Τα πρώτα κρούσματα του 2022 αναφέρονται από τη Σερβία, η οποία έχει 15 κρούσματα στον άγριο πληθυσμό.