εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να δημιουργήσει μια δικαιότερη αλυσίδα εφοδιασμού πουλερικών

0 comments
ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να δημιουργήσει μια δικαιότερη αλυσίδα εφοδιασμού πουλερικών

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αναπληρωτής του, Καμάλα Χάρις, έχουν ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να μειώσουν τη δύναμη μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν τις αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού κρέατος και πουλερικών.

 

 

 

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Ιούλιο 2021 για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αμερικανική οικονομία και έρχεται σε μια στιγμή που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ, ο οποίος σημείωσε άνοδο των τιμών 6,4% στις συνολικές τιμές των τροφίμων τον Νοέμβριο με αυγά και πουλερικά και ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Σε μια συνάντηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και ανεξάρτητους μεταποιητές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιο θα επικεντρωθεί σε 4 βασικές στρατηγικές:

 

Επέκταση της δυνατότητας ανεξάρτητης επεξεργασίας 

  • Αύξηση του ανταγωνισμού και δημιουργία περισσότερων επιλογών για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα με την έναρξη ανεξάρτητων έργων επεξεργασίας (150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για 15 έργα). Περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022.
  • Ενίσχυση των συστημάτων χρηματοδότησης για ανεξάρτητους μεταποιητές: Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) θα συνεργαστεί με τους δανειστές για να διαθέσει περισσότερο κεφάλαιο σε ανεξάρτητους μεταποιητές, αναπτύσσοντας έως και 275 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συνεργασία με τους δανειστές.
  • Υποστήριξη ιδιωτών δανειστών που επενδύουν σε ανεξάρτητες υποδομές επεξεργασίας και διανομής τροφίμων: Το USDA έχει αναπτύξει 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε Αμερικανικά Σχέδια Διάσωσης για να διαθέσει άμεσα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εγγυημένα δάνεια.

 

Στήριξη των εργαζομένων και του ανεξάρτητου μεταποιητικού τομέα 

  • Δημιουργία ενός κύκλου καλά εκπαιδευμένων εργαζομένων και υποστήριξη ασφαλών χώρων εργασίας με δικαιότερους μισθούς: 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα διατεθούν για την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.
  • Προώθηση της καινοτομίας και μείωση των φραγμών εισόδου μέσω γνώσεων εμπειρογνωμόνων προσβάσιμων στο κοινό: 50 εκατομμύρια δολάρια παρέχονται για τεχνική βοήθεια και έρευνα και ανάπτυξη για να βοηθηθούν ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
  • Παροχή 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε μειωμένο κόστος επιθεώρησης υπερωριών για να βοηθηθούν μικρές και πολύ μικρές μονάδες επεξεργασίας που παρέχουν στους αγρότες τοπικές εναλλακτικές λύσεις για την επεξεργασία πουλερικών και ζώων.
  • Διάθεση 32 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για επιχορηγήσεις σε 167 υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών για να τις βοηθήσει να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες με το να γίνουν ομοσπονδιακοί έλεγχοι μέσω του Προγράμματος Χορηγιών Ετοιμότητας Επιθεώρησης Κρέατος και Πουλερικών.

 

Ενίσχυση των κανόνων που προστατεύουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές

 

  • Έκδοση νέων, ισχυρότερων κανόνων βάσει του νόμου Packers and Stockyards, ο οποίος είναι ένας νόμος που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των καταχρήσεων από συσκευαστές κρέατος και μεταποιητές.
  • Έκδοση νέων κανόνων επισήμανσης «Προϊόν των ΗΠΑ», ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα από πού προέρχεται το κρέας τους.

 

Προώθηση της αυστηρής και δίκαιης επιβολής της υφιστάμενης νομοθεσίας περί ανταγωνισμού 

  • Η κυκλοφορία εντός 30 ημερών μιας νέας πύλης για την αναφορά ανησυχιών σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
  • Αύξηση της διαφάνειας στις αγορές βοοειδών.

 

Αντιδράσεις 

Η μεγάλη καθετοποιημένη εταιρεία τροφίμων, Tyson Foods εκφράζει αντιρρήσεις. Συγκεκριμένα απέρριψε τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ήταν ανακριβές να υποδηλωθεί ότι η καθετοποίηση και η συγχώνευση εταιρειών οδηγεί σε υψηλότερες τιμές. Υποστήριξε ότι η κλίμακα επέτρεπε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χαμηλότερες τιμές, προσθέτοντας ότι είχε επενδύσει 15 δισεκατομμύρια λίρες σε 11.000 ανεξάρτητες φάρμες για να προμηθεύονται κοτόπουλα, βοοειδή και χοίρους.

Η Sarah Little, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Κρέατος της Βόρειας Αμερικής, είπε στο Bloomberg ότι η εργασία παραμένει μια τεράστια πρόκληση και ήταν ένας λόγος για την άνοδο των τιμών των τροφίμων. «Τα μέλη μας όλων των μεγεθών δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την ισχύ τους επειδή αγωνίζονται να απασχολήσουν ένα μακροπρόθεσμο σταθερό εργατικό δυναμικό. Η νέα χωρητικότητα και η διευρυμένη χωρητικότητα που δημιουργεί η κυβέρνηση θα έχουν το ίδιο πρόβλημα», είπε.

 

Η έλλειψη ανταγωνισμού «πλήττει τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και την οικονομία των ΗΠΑ»

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι οι τομείς της επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών είναι ένα παράδειγμα, όπου η έλλειψη ανταγωνισμού βλάπτει τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και την οικονομία των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος ελέγχουν το 85% της αγοράς βοείου κρέατος. Στα πουλερικά, οι 4 κορυφαίες μεταποιητικές εταιρείες ελέγχουν το 54% της αγοράς. Και στο χοιρινό κρέας, οι 4 κορυφαίες εταιρείες μεταποίησης ελέγχουν περίπου το 70% της αγοράς. Οι συσκευαστές κρέατος και οι μεταποιητές αγοράζουν από αγρότες και πωλούν σε λιανοπωλητές, όπως τα παντοπωλεία, καθιστώντας τους ένα βασικό σημείο συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

«Όταν οι κυρίαρχοι μεσάζοντες ελέγχουν τόσο μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, μπορούν να αυξήσουν τα δικά τους κέρδη εις βάρος τόσο των αγροτών, που κερδίζουν λιγότερα, όσο και των καταναλωτών, που πληρώνουν περισσότερα. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν πλέον ελάχιστη ή καθόλου επιλογή αγοραστή για το προϊόν τους και μικρή μόχλευση για διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το μερίδιό τους από κάθε δολάριο που δαπανάται για τρόφιμα».

 

Τα κέρδη των αγροτών μειώνονται και οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα 

Και παρόλο που το μερίδιο των αγροτών στα κέρδη έχει μειωθεί, οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα – με τα κρέατα και τα πουλερικά να είναι πλέον οι συντελεστές που συμβάλλουν περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι στο σπίτι.

Οι αγρότες δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση. 

Η Γη αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, νιώθοντας τον πόνο δισεκατομμυρίων κατοίκων να μπορέσουν να επιβιώσουν στην καθημερινότητά τους. Πολλοί κατηγορούν την κατανάλωση πρωτεΐνης και την παραγωγή της, αλλά στην πραγματικότητα οι αγρότες είναι οι διαχειριστές του πλανήτη μας και μπορούν να είναι ο σωτήρας του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί επίσης ότι όταν πολύ λίγες εταιρείες ελέγχουν ένα τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς, οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων των ΗΠΑ είναι πιο επιρρεπείς σε κραδασμούς που προκαλούνται, για παράδειγμα, από Covid-19, κυβερνοεπιθέσεις ή πυρκαγιές. Η υπερβολική εξάρτηση από μια χούφτα γιγάντιους επεξεργαστές αφήνει τους πάντες πιο ευάλωτους, είπε.

 

Πηγή: Poultry World, Jan 12, 2022

https://www.poultryworld.net/Meat/Articles/2022/1/Biden-takes-action-to-create-a-fairer-poultry-supply-chain-840983E/#:~:text=US%20President%20Joe%20Biden%20and,meat%20and%20poultry%20supply%20chains.

 

Μετάφραση-Επιμέλεια: Καίτη Μυλωνά. Κτηνίατρος