εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντικαθιστούν τη σόγια με έντομα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα

0 comments
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντικαθιστούν τη σόγια με έντομα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα

 

 

«Μίνι φάρμες» εντόμων πρόκειται να δημιουργηθούν σε 10 φάρμες αυγών ελευθέρας βοσκής από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή φυσικής τροφής για τις κότες και τη μείωση της χρήσης σόγιας.

 

 

Μια δίαιτα με έντομα θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα στις κότες μας – φαίνεται να το απολαμβάνουν – και τα θρεπτικά και πρόσθετα οφέλη για την υγεία είναι αξιοσημείωτα.

Τα έντομα θα τραφούν με απόβλητα από την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, δημιουργώντας ένα από τα πρώτα προγράμματα διατροφής με «ανακυκλωμένα απόβλητα» του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδια εταιρεία για την παραγωγή τροφίμων. Πάνω από 30 τόνοι απορριμμάτων φρούτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων θα ανακυκλώνονται κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η κίνηση θα σώσει 56 εκτάρια γης της Νότιας Αμερικής από την αποψίλωση των δασών κάθε χρόνο, θα αφαιρέσει 5.737 τόνους CO2 και θα εξοικονομήσει 40 δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως. Είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία-ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής πώλησης  για να μπορέσει να γίνει το πρώτο σούπερ μάρκετ που θα λανσάρει τη δική του μάρκα αυγών ουδέτερων εκπομπών άνθρακα το 2022.

Οι κότες θα λαμβάνουν επίσης μια συμπληρωματική διατροφή με βρετανικά φασόλια, μπιζέλια και ηλιόσπορους. Τα δοχεία της «μίνι φάρμας», στα οποία φυλάσσονται εκατομμύρια έντομα, θα παρέχουν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυσική τροφή για τις κότες.

Η σόγια αντιπροσωπεύει σήμερα το 10-20% της κανονικής διατροφής των ορνίθων. Έως και το 70% των εκπομπών από την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδεται στις ζωοτροφές, στις οποίες η σόγια συμβάλλει σημαντικά.

Η εταιρεία Morrisons αναμένει ότι τα πρώτα αυγά ουδέτερου άνθρακα θα φτάσουν στα ράφια της το επόμενο έτος, τα οποία θα ακολουθήσουν επιλογές ουδέτερων εκπομπών άνθρακα για φρούτα, λαχανικά και κρέας ως μέρος της δέσμευσής της να προμηθεύεται μόνο από βρετανικές φάρμες χωρίς καθαρό άνθρακα έως το 2030.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Stonegate Farmers κυκλοφόρησε τα ουδέτερα σε άνθρακα Respectful Eggs της στα καταστήματα Sainsbury, όπου δίνονται στις κότες ζωοτροφές χωρίς σόγια από τοπικά αλεσμένα φασόλια, όπως λούπινα, φασόλια mung και μπιζέλια.