εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων είναι προς το συμφέρον όλων μας

0 comments
Η βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων είναι προς το συμφέρον όλων μας

 

 

Στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη και η Δρ Τζέιν Γκούνταλ από το ομώνυμο Ινστιτούτο συμμετείχαν στο συνέδριο με θέμα «Η ευημερία των ζώων στην ΕΕ σήμερα και αύριο», συγκεντρώνοντας τους κύριους παράγοντες στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων από την ΕΕ και όχι μόνο.

 

 

Τα ζώα είναι όντα που αισθάνονται. Αυτό αναγνωρίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ και έχουμε ηθική και κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες στο αγρόκτημα για τα ζώα αντικατοπτρίζουν αυτό. Η πραγματικότητα είναι ωστόσο ότι σήμερα δισεκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο διατηρούνται σε εντατικές συνθήκες εκτροφής. Εκατομμύρια αποστέλλονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το γεγονός ότι κάθε εκτρεφόμενο ζώο είναι ένα αισθανόμενο ον, που μπορεί να αισθάνεται φόβο, απόγνωση και πόνο μερικές φορές αγνοείται. Δεν αντιμετωπίζονται πάντα με τη φροντίδα και τον σεβασμό που τους αξίζει. Η αλλαγή αυτού αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

Οι βιώσιμες επιλογές διαβίωσης που καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τοποθετεί τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της βελτίωσης της ζωής, των δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας και του περιβάλλοντος των πολιτών της.

 

Καλή διαβίωση των ζώων

Από την υιοθέτηση της πρώτης νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων το 1974, οι νόμοι, οι κανονισμοί και οι πολλαπλές δράσεις που προστατεύουν τα ζώα μας επεκτείνονται και ενισχύονται συνεχώς, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής για εκατομμύρια ζώα.

Η ισχυρή δέσμευση για την καλή μεταχείριση των ζώων είναι μεταξύ των αυξανόμενων ανησυχιών και αιτημάτων των πολιτών. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η διαφορά, και στην ΕΕ δόθηκε στους πολίτες η εξουσία να κάνουν ακριβώς αυτό. Το 2020, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώθηκαν μέσω μιας Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών καλώντας την ΕΕ να «Τέλος στην Εποχή του Κλουβιού». Αυτό οδήγησε σε πρωτοφανή δράση και τη δέσμευση της Επιτροπής της ΕΕ να προτείνει, το 2023, τη σταδιακή κατάργηση και τελικά την απαγόρευση των κλουβιών για ζώα όπως χοιρομητέρες, μοσχάρια, κουνέλια, κότες, πάπιες και χήνες.

Όπου είναι δυνατόν, τα ζώα θα πρέπει να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να συμπεριφέρονται φυσικά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλούν το μέλλον μας. Η υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών, ακόμη και του πλανήτη μας, είναι όλα άρρηκτα συνδεδεμένα. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε μέρος του φυσικού κόσμου και εξαρτόμαστε από αυτόν για αέρα, τροφή, νερό – τα πάντα. Αλλά εξαρτόμαστε επίσης από υγιή οικοσυστήματα, που το καθένα αποτελείται από διασυνδεδεμένα φυτικά και ζωικά είδη.

Η βλάβη στο περιβάλλον που προκαλείται από τις τρέχουσες απαιτήσεις μας σε πόρους έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες επαναλαμβανόμενες ξηρασίες, πλημμύρες και νέα παράσιτα που αποτελούν σημαντικές απειλές για τα συστήματα διατροφής και τους οικοτόπους μας. Υπογραμμίζουν μόνο την ανάγκη για βιωσιμότητα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων διατροφής μας.

Καθήκον μας είναι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό και ανθεκτικό σύστημα διατροφής που εγγυάται στους πολίτες επαρκή προμήθεια προσιτών τροφίμων, καλής και ασφαλούς ποιότητας και με την ευημερία των εκτρεφόμενων ζώων μπροστά και στο κέντρο. Η καλή μεταχείριση και η υγεία των ζώων είναι τόσο ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της αλλαγής όσο και η πορεία προς τα εμπρός.

Φιλοδοξία της Επιτροπής είναι, με τη βοήθεια των αγροτών, της βιομηχανίας, των οργανώσεων για την καλή διαβίωση των ζώων και των καταναλωτών, να διατηρήσει το καθεστώς της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στην καλή μεταχείριση των ζώων. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μόνο βάζοντας ανθρώπους και συνεργασίες στο επίκεντρο της προσέγγισής μας.

Η στρατηγική της ΕΕ «Farm to Fork» είναι μια άνευ προηγουμένου δέσμευση να γίνουν τα συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιεινά, φιλικά προς το περιβάλλον και τα ζώα και να βασίζονται σε βιώσιμα μοντέλα γεωργίας. Μια στροφή προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα ωφελούσε μόνο εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα, αλλά και την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων μας, την υγεία μας, καθώς και το περιβάλλον.

Με τη Στρατηγική Farm to Fork, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τη ζωή κάθε όντος, ανθρώπου και ζώου, έχοντας πάντα ως καθοδηγητική μας δύναμη ότι η ευημερία των ζώων έχει σημασία.