εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι εστίες της ASF (Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων) αυξάνονται στην ΕΕ

0 comments
Οι εστίες της  ASF (Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων) αυξάνονται στην ΕΕ

 

 

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων αναφέρθηκαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. 

 

 

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν επιβεβαιωθεί 1.794 κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) σε οικόσιτους χοίρους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Animal Disease Information System Notification System από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC, στις 5 Δεκεμβρίου). Τα κρούσματα ΑΠΧ έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες το 2021.

Για σύγκριση, 1.240 κρούσματα ΑΠΧ σε 10 πολιτείες της περιοχής καταγράφηκαν στο Σύστημα ΕΚ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020.

Από τις πολιτείες που καταγράφουν κρούσματα μέσω αυτού του συστήματος φέτος, τέσσερις έχουν αναφέρει νέα κρούσματα μετά την προηγούμενη ενημέρωση (στις 21 Νοεμβρίου). Αυτές περιλαμβάνουν τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τη Ρουμανία (τώρα με 1.604 κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος).

Επίσης, ειδοποίησαν την ΕΚ για νέα κρούσματα της νόσου αυτόν τον μήνα η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουκρανία. Τα συνολικά κρούσματά τους ανέρχονται σε 122, 10 και 11, αντίστοιχα, για το έτος μέχρι τώρα.

Το τελευταίο ξέσπασμα της Πολωνίας ήταν σε ένα κοπάδι 64 χοίρων πάχυνσης στην επαρχία του Τιμίου Σταυρού. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το εθνικό επικεφαλής κτηνιατρικό γραφείο στις 26 Νοεμβρίου.

 

Στη Ρουμανία 

Και τα 27 πρόσφατα κρούσματα που καταγράφηκαν επίσημα από τη ρουμανική κτηνιατρική αρχή ήταν σε κοπάδια της αυλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), οι καταγραφές αφορούσαν συνολικά 323 χοίρους σε ολόκληρη τη Ρουμανία. Η πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων ήταν σε κεντρικές και νότιες κομητείες.

 

Η ASF επιστρέφει στους χοίρους στη Ρωσία και την Ουκρανία

η περιοχή Penza, που βρίσκεται στην ομοσπονδιακή περιφέρεια του Βόλγα, έχει απαλλαγεί από ASF εδώ και μόλις τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά των ρωσικών αρχών προς τον OIE. Ωστόσο, ο ιός εντοπίστηκε σε δύο κοπάδια στην περιοχή Kuznetsky στα μέσα Νοεμβρίου. Προσβλήθηκαν 15 χοίροι.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, εντοπίστηκαν κρούσματα στη γειτονική περιοχή του Σαράτοφ, που ήταν ελεύθερη από ASF για λιγότερο από δύο μήνες.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές από τον οργανισμό υγείας των ζώων της Ουκρανίας, ο ιός ASF έχει εντοπιστεί στην περιοχή Kirovohrad. Επηρεάστηκε ένας χώρος που περιγράφεται ως «φάρμα» με 29 χοίρους μετά από 10μηνη απουσία από αυτήν την κεντρική περιοχή.

Στα νότια της χώρας, η ασθένεια επιβεβαιώθηκε σε μια ομάδα τεσσάρων χοίρων νωρίτερα αυτό το μήνα. Το κοπάδι βρισκόταν στην περιοχή Kherson, όπου ανιχνεύτηκε τελευταία φορά ASF στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά από μια περίοδο που δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν στο OIE ότι η ASF έχει εκριζωθεί σε πέντε περιοχές.

Για τους δύο τελευταίους μήνες φέτος, επιβεβαιώθηκαν συνολικά 11 κρούσματα στην περιοχή του Pskov. Από αυτά, έξι ήταν σε οικόσιτα γουρούνια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων που περιγράφονται ως «φάρμες». Το ένα είχε περίπου 3.500 ζώα και το άλλο περισσότερα από 53.000. Στις, 10 αγριογούρουνα βρέθηκαν θετικά στον ιό ASF στην περιοχή αυτή. Τα πιο πρόσφατα κρούσματα, ωστόσο, ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Νέα κρούσματα αγριόχοιρου αναφέρθηκαν σε 10 ευρωπαϊκές χώρες

Μέσω του συστήματος κοινοποίησής της, η EC είχε ενημερωθεί για συνολικά 11.192 κρούσματα ΑΣΦ μεταξύ αγριόχοιρων το 2021 (έως 5 Δεκεμβρίου). Πρόκειται για αύξηση 578 από την προηγούμενη ενημέρωση έως τις 21 Νοεμβρίου.

Τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος είναι η Πολωνία με συνολικά 2.791 — 173 περισσότερα από πριν. Το σύνολο της Ουγγαρίας ανέρχεται σε 2.547 κρούσματα. Η Γερμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο αυτή, η οποία έχει επιβεβαιώσει 2.340 κρούσματα σε άγρια ​​ζώα από τις αρχές του 2021.

Επίσης, ανέφεραν νέα κρούσματα στην ΕΚ τον προηγούμενο μήνα η Σλοβακία (1.587 κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος), η Ρουμανία (961), η Λετονία (306), η Βουλγαρία (298), η Λιθουανία (213), η Εσθονία (64) και η Ιταλία (11). ).

Για σύγκριση, τα συνολικά κρούσματα σε όλη την περιοχή που αναφέρθηκαν στην ΕΚ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020 ήταν λίγο περισσότερα από 11.000 κρούσματα σε 14 χώρες.

Τα κρούσματα ASF στο γερμανικό αγριόχοιρο πλησιάζουν τις 3.000

Σε όλη τη Γερμανία, ο αριθμός των αγριόχοιρων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό της ΑΠΧ έχει αυξηθεί σε 2.941. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όλα τα κρούσματα στον άγριο πληθυσμό από το πρώτο κρούσμα τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την εθνική κτηνιατρική υπηρεσία της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Friedrich-Loeffler, ο ιός ASF εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο σε μια τρίτη συνοικία της Σαξονίας – το Bautzen – αυτόν τον μήνα. 

 

Εξελισσόμενη κατάσταση ASF στους αγριόχοιρους της Ρωσίας

Η ΕΚ δεν παρακολουθεί την κατάσταση της νόσου των ζώων στη Ρωσία. Ωστόσο, η εθνική κτηνιατρική αρχή έχει καταγράψει στο OIE δύο νέα κρούσματα ΑΠΧ σε αγριόχοιρους. Ένα εντοπίστηκε σε κάθε περιοχή της Πένζα (στην ομοσπονδιακή περιφέρεια του Βόλγα) και του Γιαροσλάβλ (Κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια).

Σύμφωνα με αναφορές του OIE, η κατάσταση της ASF στην περιοχή του Νόβγκοροντ έχει αντιμετωπιστεί. Αυτό προέκυψε μετά από δύο θετικά στον ιό κρούσματα τον Οκτώβριο, με βάση τις εκθέσεις του OIE, οι οποίες είχαν ακολουθήσει έξι ακόμη κρούσματα νωρίτερα μέσα στο έτος. Το Νόβγκοροντ βρίσκεται στη βορειοδυτική ομοσπονδιακή περιφέρεια της Ρωσίας.

 

Έκκληση για απαγόρευση των εισαγωγών χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα ASF στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) — σε οικόσιτους χοίρους ή σε αγριόχοιρους.

Με στόχο να διατηρηθεί το καθεστώς της χώρας χωρίς ασθένειες, η Εθνική Ένωση Αγροτών της Σκωτίας κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει τις εισαγωγές προϊόντων χοίρου από χώρες της ΕΕ με επιβεβαιωμένα κρούσματα ΑΠΧ.

Τελευταία ενημέρωση από το κυβερνητικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου Η Defra συνεχίζει να αξιολογεί το επίπεδο κινδύνου της ASF που εισέρχεται στη χώρα σε μεσαίο επίπεδο. Αυτό αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο προσωπικών εισαγωγών προϊόντων χοιρινού κρέατος από τη Ρουμανία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων που μεταφέρουν τον ιό της ΑΣΦ. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στους κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ με προϊόντα ζωικής προέλευσης από τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν να φέρνουν προϊόντα χοιρινού κρέατος στο Χώρα. Αυτή η συμβουλή καλύπτει τα αποξηραμένα κρεατοσκευάσματα και αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα σαλάμια και τα πατέ, καθώς και το φρέσκο ​​χοιρινό κρέας από πληγείσες περιοχές της Ευρώπης.