εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τα πλαστικά στο έδαφος απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον

0 comments
Τα πλαστικά στο έδαφος απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον

 

 

Η πλαστική ρύπανση έχει γίνει διάχυτη στα γεωργικά εδάφη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 από τον FAO-Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ, θέτοντας απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.

 

 

 

Ενώ οι παραλίες και οι ωκεανοί με σκουπίδια πλαστικών απορριμμάτων τραβούν την προσοχή των πολιτών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα γεωργικά πλαστικά. Η αξιολόγηση των γεωργικών πλαστικών και της βιωσιμότητάς τους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκφράζεται με μια έκκληση για δράση που υποδηλώνει, ότι η γη που χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια της τροφής μας είναι μολυσμένη με ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πλαστικούς ρύπους.

«Τα εδάφη είναι ένας από τους κύριους υποδοχείς γεωργικών πλαστικών και είναι γνωστό ότι περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών από τους ωκεανούς», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo στον πρόλογο της έκθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί του FAO, οι γεωργικές αλυσίδες χρησιμοποιούν κάθε χρόνο 12,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών προϊόντων, ενώ άλλα 37,3 εκατομμύρια χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων.

Η φυτική παραγωγή και η κτηνοτροφία αντιπροσώπευαν 10,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως συλλογικά, ακολουθούμενη από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια με 2,1 εκατομμύρια και τη δασοκομία με 0,2 εκατομμύρια τόνους.

Η Ασία εκτιμήθηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος χρήστης πλαστικών στη γεωργική παραγωγή, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας χρήσης. Επιπλέον, χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, η ζήτηση πλαστικών στη γεωργία πρόκειται απλώς να αυξηθεί.

Καθώς η ζήτηση για γεωργικό πλαστικό συνεχίζει να αυξάνεται, η κ. Σεμέδο υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης παρακολούθησης των ποσοτήτων που «διαρρέουν στο περιβάλλον από τη γεωργία».

Ελλείψει βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων, είναι αδύνατο να απαγορευθούν τα πλαστικά – και δεν υπάρχουν «ασημένιες σφαίρες» για την εξάλειψη των ζημιών που προκαλούν. Ωστόσο, η έκθεση προσδιορίζει αρκετές λύσεις που βασίζονται στο μοντέλο «Απόρριψη, επανασχεδιασμός, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση».

Η έκθεση συνιστά επίσης την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για όλες τις πτυχές των πλαστικών σε όλες τις αλυσίδες αγροδιατροφής και ζητά περισσότερη έρευνα, ειδικά για τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών και των νανοπλαστικών στην υγεία.

«Ο FAO θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των γεωργικών πλαστικών στο πλαίσιο της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής, της ασφάλειας των τροφίμων, της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης γεωργίας», είπε η κ. Semedo.

Πηγή: https://news.un.org/en/story/2021/12/1107342