εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Θέματα της ατζέντας στην Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ – AGRI στις 9 Δεκεμβρίου 2021

0 comments
Θέματα της ατζέντας στην Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ – AGRI στις 9 Δεκεμβρίου 2021

 

 

Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, στην Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ – AGRI, τα οποία αναφέρονται στις επιπτώσεις του Brexit στις ευρωπαϊκές αγροτικές αγορές, στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία και στους περιφερειακούς οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία.

 

  1. Ο αντίκτυπος του Brexit στις ευρωπαϊκές αγροτικές αγορές

Στις 9 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ – AGRI θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit στις ευρωπαϊκές γεωργικές αγορές. Αυτή η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια εποχή που το Brexit και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ τίθενται σε ισχύ και οι προκλήσεις για τη γεωργία της ΕΕ γίνονται πιο εμφανείς. Η συζήτηση θα δώσει την ευκαιρία στους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής γεωργίας και αγροδιατροφής να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα με τα μέλη του AGRI, ιδίως όσον αφορά την προσαρμογή της αγοράς στις αλλαγές και τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

 

2. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία

Μετά από μια πρώτη αλλαγή άποψης σχετικά με την έκθεση INI «Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία», τον περασμένο Νοέμβριο, η COMAGRI θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση του σχεδίου έκθεσης. Η έκθεση τονίζει ότι η βιολογική γεωργία είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της πορείας της ΕΕ προς πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η φιλοδοξία να αυξηθεί η γεωργική έκταση της ΕΕ με βιολογική γεωργία έως το 2030, αλλά αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, τις δυνατότητες για άλλη βιώσιμη γεωργία που μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Εισηγήτρια είναι η κ. Simone Schmiedtbauer (ΕΛΚ).

 

3. Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους περιφερειακούς οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία

Ο εισηγητής Πέτρος Κόκκαλης (Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς) θα υποβάλει έκθεση στην επιτροπή για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στον τριμερή διάλογο της 29ης Νοεμβρίου, όταν συζητήθηκε ο τροποποιητικός κανονισμός σχετικά με τους περιφερειακούς οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία. Η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας κόστους για να αποφευχθεί η περιττή επιβάρυνση των γεωργών, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η έγκαιρη διαθεσιμότητα των δεδομένων ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της ΚΓΠ.

 

 4. Επίκαιρα θέματα στη γεωργία

Στις 9 Δεκεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου θα ψηφίσουν γνωμοδότηση σχετικά με την καταπολέμηση των ολιγαρχικών δομών και, ενδεχομένως, μια πρόωρη μη ένσταση για το παράγωγο δίκαιο της ΚΓΠ.