εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά

0 comments
Καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά

 

 

Μετά από 18 μήνες διερεύνησης, η εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά ενέκρινε τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της.

 

 

 

Η έρευνα του Κοινοβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά (επιτροπή ANIT), που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να διερευνήσει εικαζόμενες παραβιάσεις των κανόνων της ΕΕ, ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Πέμπτη. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της ΕΕ στον τομέα αυτό δεν τηρούνται πάντα στα κράτη μέλη και δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες μεταφοράς των ζώων. 

  • Οι κανόνες της ΕΕ για τη μεταφορά ζώων είναι απαρχαιωμένοι, παραπλανητικοί και δεν εφαρμόζονται ανεπαρκώς
  • Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τον σεβασμό της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά
  • Προώθηση της μεταφοράς κρέατος έναντι ζώντων ζώων, μεγαλύτερος έλεγχος στις εξαγωγές και απαγόρευση μεταφοράς πολύ νεαρών ζώων

Οι ευρωβουλευτές συγκέντρωσαν πληροφορίες από πολίτες και ΜΚΟ για παραβιάσεις της καλής διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά. Αυτές οι παραβιάσεις περιελάμβαναν έλλειψη χώρου κεφαλής, παροχής νερού ή τροφής, ακατάλληλη μεταφορά ζώων, συνωστισμό, χρήση ακατάλληλων οχημάτων, μεταφορά σε ακραίες θερμοκρασίες και παρατεταμένους χρόνους ταξιδιού.

Η έκθεση, στην οποία επεξεργάζονται τα κύρια πορίσματα της έρευνας, εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και μία αποχή.


Συστάσεις

Με βάση τα πορίσματα, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής ANIT ενέκριναν ένα σύνολο σχεδίων συστάσεων με 24 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 5 αποχές. Αυτά περιλαμβάνουν έκκληση προς την Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον σεβασμό της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά και την ενημέρωση των κανόνων της ΕΕ.

 

Κάμερες κλειστού κυκλώματος, σωστή θερμοκρασία και απαγόρευση μεταφοράς πολύ νεαρών ζώων.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν κάμερες CCTV σε οχήματα μεταφοράς, ειδικά για εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης, για να προστατεύουν τους χειριστές που συμμορφώνονται με τους κανόνες. Ζητούν επίσης από τις εθνικές αρχές να εγκρίνουν σχέδια ταξιδιού με ζώα μόνο εάν η προβλεπόμενη θερμοκρασία είναι μεταξύ 5ºC και 30ºC. Νέοι κανόνες θα πρέπει να εισάγουν συσκευές καταγραφής θερμοκρασίας, υγρασίας και αμμωνίας στα οχήματα.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης την Επιτροπή να καθορίσει χρονικά όρια ταξιδιού που να καλύπτουν όλα τα ζωικά είδη και ηλικίες και να απαγορεύσει τη μεταφορά πολύ νεαρών ζώων ηλικίας κάτω των 35 ημερών. Η μεταφορά μη απογαλακτισμένων ζώων ηλικίας άνω των 35 ημερών θα πρέπει να αποφεύγεται και να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που το ταξίδι είναι κάτω των δύο ωρών.

 

Μεταφέρετε κρέας αντί για ζωντανά ζώα 

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τη μετάβαση σε ένα πιο αποτελεσματικό και ηθικό σύστημα, που ευνοεί τη μεταφορά σπέρματος ή εμβρύων σε σχέση με τα ζώα αναπαραγωγής και τα σφάγια και το κρέας αντί τα ζώα που μετακινούνται για σφαγή. Καλούν την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως, το αργότερο το 2023, ένα σχέδιο δράσης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης πρότασης για ένα συγκεκριμένο ταμείο για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

 

Κάντε ένα διάλειμμα στις εξαγωγές ζώντων ζώων

Δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου, λένε οι ευρωβουλευτές, για τη μεταφορά ζώων σε χώρες εκτός ΕΕ. Απαιτούν από τα κράτη μέλη να επιθεωρήσουν όλες τις αποστολές προς χώρες εκτός ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση των ζώων σε τροφή και νερό, τη λειτουργία των συσκευών πόσης και τον χώρο και το κεφάλι για τα ζώα. Η εξαγωγή ζώντων ζώων θα πρέπει να εγκρίνεται μόνο εάν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.

 

Δηλώσεις

Ο εισηγητής του ΕΚ Daniel Buda (EPP, RO) δήλωσε: «Η σωστή καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά είναι προς το κοινό συμφέρον των αγροτών, των καταναλωτών και ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα γύρω μας».

«Η μεταφορά ζώντων ζώων είναι ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας της ΕΕ και σημαντικός για την οικονομική επιβίωση των αγροτών μας. Η μεταφορά ζώντων ζώων τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε τρίτες χώρες πρέπει να συνεχιστεί με σεβασμό της νομοθεσίας και τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης».

Η συνεισηγήτρια Isabel Carvalhais (S&D, PT) πρόσθεσε: «Θέλουμε αυτή η επιτροπή να κάνει πραγματική διαφορά στην υπεράσπιση της ευημερίας των ζώων κατά τη διάρκεια της ζωντανής μεταφοράς. Αυτή είναι μια φιλοδοξία που βασίζεται στον σεβασμό των διαφορετικών γεωγραφικών πραγματικοτήτων στην ΕΕ, για τις αγροτικές κοινότητες μας και για τις συνεχείς διαφορές στην ανάπτυξη υποδομών σε ολόκληρη την ήπειρο».

 

Επόμενα βήματα

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει και τα δύο έγγραφα και θα ψηφίσει επί του σχεδίου συστάσεων στη σύνοδο ολομέλειας του Στρασβούργου τον Ιανουάριο του 2022.