εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γρίπη των χοίρων – Απαιτείται περισσότερη προσοχή

0 comments
Γρίπη των χοίρων – Απαιτείται περισσότερη προσοχή

 

Όλο και περισσότερο, η γρίπη στους χοίρους γίνεται πιο περίπλοκη. Ο ιός συμπεριφέρεται επίσης πιο ιδιότροπα από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Γι’ αυτό είναι καλό να εστιάσουμε στις επιπτώσεις της μόλυνσης από τον ιό και να αναρωτιόμαστε πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

 

Η γρίπη είναι ένα πρόβλημα που υπονομεύει όλο το χρόνο την υγεία των ζώων σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χοιροστασίων. Όχι μόνο ο ιός συμπεριφέρεται πιο ιδιότροπα, αλλά είναι και πιο δύσκολος να ελεγχθεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την εξέλιξη.

 

  1. Εμφάνιση γρίπης πανδημικού τύπου

Κομβική ήταν η εμφάνιση της λεγόμενης πανδημίας τύπου A(H1N1) το 2009, με καταγωγή από το Μεξικό. Ένωσε τους κλασικούς υποτύπους H1N1, H1N2 και H3N2. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος, 4 υποτύποι γρίπης είναι γνωστοί στους χοίρους, με το νεότερο μέλος της οικογένειας να είναι σχετικά παθογόνο.

Η τελευταία προσθήκη έχει κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της γρίπης.

 

  1. Οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγαλύτερες

Άλλοι λόγοι για τους οποίους η γρίπη έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι πριν από περίπου 10 χρόνια, είναι ότι οι χοιροτροφικές μονάδες έχουν μεγαλώσει. Λόγω της αυξημένης παραγωγής, ο ιός μπορεί εύκολα να διατηρήσει την παρουσία του σε μια φάρμα. Αυτό ισχύει κυρίως για τη γαλουχία και τη φάση της ανάπτυξης, όταν η μητρική ανοσία σιγά σιγά μειώνεται. Ως εκ τούτου, οι περιοχές ανάπτυξης των χοιριδίων και της πάχυνσης είναι συχνά αθέλητες δεξαμενές ιών, συγκρίσιμες με ένα νηπιαγωγείο για τον άνθρωπο.

Η ουσία για τους παραγωγούς χοίρων είναι να είναι σε εγρήγορση για τη γρίπη. Όχι μόνο όταν πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά όλο το χρόνο.

 

Συμπτώματα και προβλήματα αναπαραγωγής

Η γρίπη μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία. Συχνά, η γρίπη είναι χρόνια σε ένα χοιροστάσιο, με τα χοιροστάσια να είναι το κύριο σπίτι για τον ιό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός είναι μόνιμα παρών στο αγρόκτημα και θα παράγει κλινικά σημεία, σε κάποιο βαθμό. Η μειωμένη ζωτικότητα των ζώων, μερικές φορές ο πυρετός, ο βήχας και τα αναπαραγωγικά προβλήματα είναι κλινικά συμπτώματα που επανέρχονται τακτικά. Ο ιός, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο οξεία μορφή. Σε αυτή την περίπτωση οι χοίροι θα εμφανίσουν πυρετό, βήχα, βαριά αναπνοή, μειωμένη όρεξη και γενική κατάθλιψη.

Η γρίπη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορες μορφές, όπως οι αποβολές (μετά την 35η ημέρα μετά τη σπερματέγχυση) ή οι πρόωροι τοκετοί, όπως είναι επίσης γνωστό με το PRRS.

 

Μετάδοση του ιού και πρόληψη

Ο πιο αποτελεσματικός τύπος μετάδοσης του ιού γίνεται με την επαφή ζώου με ζώο, πιο συγκεκριμένα επαφή μύτης με μύτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ χρήσιμο να επανεξεταστούν οι πρακτικές διαχείρισης τόσο στην περιοχή γαλουχίας όσο και στην χοιροτροφία. Ειδικά όταν τα ζώα αναμειγνύονται, τότε η ασθένεια των ζώων μπορεί να εξαπλωθεί. Αλλά και όταν γίνονται αλλαγές μέσα στη μονάδα, είναι ζωτικής σημασίας οι εργασίες να γίνονται προσεκτικά, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Ιδανικά, το προσωπικό της φάρμας να αλλάζει γάντια για κάθε γέννα. Επιπλέον, ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω του αέρα του χοιροτροφείου, σε μικροσκοπικά σταγονίδια. Ωστόσο, η εξάπλωση είναι δυνατή για αποστάσεις έως πιθανώς 4 μέτρα, ακόμη και χωρίς ανεμιστήρα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εισαγωγή του ιού στο χοιροστάσιο είναι η εισαγωγή νέων θηλυκών. Περιορίζοντας τη συχνότητα των εισαγωγών και εφαρμόζοντας αυστηρά τους κανονισμούς καραντίνας και προσαρμογής, ο αντίκτυπος της εισαγωγής μπορεί να περιοριστεί. Ως εκ τούτου, για την πρόληψη, είναι σημαντικό να παραλείπονται όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεγείρουν τη μεταφορά του ιού. Ένας καλός διαχωρισμός μεταξύ χοιρομητέρας και χώρου, όπου γίνεται η πάχυνση είναι πολύ σημαντικός για την παρεμπόδιση της μεταφοράς του ιού. Αυτό θα πρέπει να ακολουθείται από αυστηρό διαχωρισμό των ηλικιακών ομάδων σε μια μονάδα χοίρων. Επιπλέον, η εργασία μέσω της αρχής all-in, all-out είναι ιδανική.

 

Οι άνθρωποι μολύνουν τους χοίρους και το αντίστροφο

Στην Ολλανδία, όλοι όσοι εργάζονται στη βιομηχανία χοίρων, για παράδειγμα οι κτηνίατροι, πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης. Τα ζώα μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο με γρίπη, αλλά και το αντίστροφο είναι επίσης δυνατό. Καμία διαδρομή δεν προτιμάται. Και όταν οι ιοί της γρίπης αφήνονται να παραμείνουν για λίγο, μπορεί να εμφανιστούν μικτές ποικιλίες με αποτέλεσμα νέους τύπους γρίπης. Πιο γνωστός είναι ο τύπος A/H1N1. Αυτό ονομαζόταν αρχικά μεξικάνικη γρίπη ή γρίπη των χοίρων. Ο ανασυνδυασμός έχει μέρη της γρίπης των πτηνών, της γρίπης των χοίρων και της γρίπης του ανθρώπου και εξελίχθηκε σε πανδημία. Τόσο οι χοίροι όσο και οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν από αυτό το είδος γρίπης. Ο ιός είχε τρομερή επίδραση, επειδή ούτε οι χοίροι ούτε οι άνθρωποι είχαν φυσική αντίσταση σε αυτή τη γρίπη. Ο κίνδυνος μόλυνσης των χοίρων από τον άνθρωπο εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από το αντίστροφο. Ωστόσο και οι δύο διαδρομές είναι δυνατές.

 

Πώς να προλάβετε τη γρίπη;

Είναι δυνατό να μειωθεί ο αντίκτυπος της γρίπης με καλή διαχείριση. Μερικές συμβουλές:

– Η εσωτερική υγιεινή του αγροκτήματος πρέπει να είναι η βέλτιστη.

– Οι νέοι χοίροι θα πρέπει να εμβολιάζονται και να εισάγονται μόνο μετά από καραντίνα 6 εβδομάδων.

– Η ανάμειξη των χοίρων θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να γίνεται μόνο 24 ώρες μετά τη γέννηση.

– Οι χοιρομητέρες πρέπει να εμβολιάζονται σωστά, ανάλογα με τα διαθέσιμα στελέχη του ιού.

– Στο χώρο γαλουχίας, θα πρέπει να εφαρμόζεται σωστή χειρωνακτική υγιεινή.

– Δεν είναι συνετό να αναμειγνύονται οι ηλικιακές ομάδες στο χοιροτροφείο.

– All-in, all-out είναι η προτιμώμενη στρατηγική.

– Ένα καλό κλίμα μέσα στη μονάδα είναι απαραίτητο, κατά τη μεταφορά από τον προμηθευτή στη μονάδα τελικής πάχυνσης, π.χ. οι χώροι ανάπαυσης πρέπει να είναι ζεστοί και στεγνοί.

– Η παρουσία άλλων παθογόνων θα πρέπει να είναι περιορισμένη.