εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατανόηση του ποιοι παράγοντες της μονάδας οδηγούν στη μόλυνση από τη γρίπη

0 comments
Κατανόηση του ποιοι παράγοντες της μονάδας οδηγούν στη μόλυνση από τη γρίπη

 

 

Οι Αμερικανοί παραγωγοί και κτηνίατροι διαπίστωσαν διαφορετικούς τύπους ιών γρίπης των πτηνών τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η γρίπη είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί, δήλωσε ο Montserrat Torremorell, DVM, PhD, καθηγητής Κτηνιατρικής πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

 

 

«Είχαμε τον ίδιο ιό για πολλά χρόνια – έναν H1N1, ο οποίος προέρχεται από τον κλασικό ιό της γρίπης», δήλωσε ο Torremorell. «Αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχαμε την εισαγωγή τριπλής αναδιάταξης ιών. Ορισμένα από τα γονίδια σε αυτούς τους ιούς προέρχονται από ανθρώπους ή από πηγές πτηνών, εκτός από τους χοίρους. Άρχισαν να δημιουργούν περισσότερη ποικιλομορφία, έτσι πολλοί ιοί κυκλοφορούσαν σε επίπεδο αγροκτήματος».

 

Τα θέματα με τη γρίπη έγιναν ακόμη πιο έντονα με τον πανδημικό ιό του H1N1 του 2009.

«Αυτός ο πανδημικός ιός εισήχθη στους χοίρους και επιβεβαίωσε το γεγονός ότι βλέπαμε την εισαγωγή περισσότερων ιών από ανθρώπινη προέλευση», συνέχισε. «Ανάλογα με τους ιούς που κυκλοφορούν στους ανθρώπους, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν αυτοί οι ιοί στους χοίρους και η δυναμική των λοιμώξεων να αλλάζει συνεχώς».

 

 

Χρήση εμβολίου σε μονάδες με χοίρους στις ΗΠΑ

 

Οι κτηνίατροι έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον έλεγχο της γρίπης τα τελευταία χρόνια. Ο Torremorell είπε ότι οι παραγωγοί συνήθως χρησιμοποιούν μέτρα εμβολιασμού και βιοασφάλειας για να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του ιού της γρίπης Α (IAV-S) στα ζώα τους.

Οι μονάδες με ζώα από την εκτροφή πατρογονικών μέχρι και τον απογαλακτισμό παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του IAV-S επειδή τα θηλάζοντα χοιρίδια διατηρούν, διαφοροποιούν και μεταδίδουν τον IAV-S μετά τον απογαλακτισμό σε άλλες φάρμες. Η κατανόηση της φύσης και της έκτασης των παραγόντων που λειτουργούν στη μονάδα και προκαλούν τη μόλυνση με IAV-S στα χοιρίδια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση της μετάδοσης της γρίπης στους χοίρους.

 

Μια μελέτη των Fabian Chamba Pardo, et al., αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης IAV-S στα χοιρίδια κατά τον απογαλακτισμό και στους παράγοντες της φάρμας, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών της φάρμας, των πρακτικών διαχείρισης της αγέλης και των ειδικών διαδικασιών διαχείρισης των χοιριδίων που εκτελούνται στο αγρόκτημα. Η μελέτη ξεκίνησε το 2012 με τη συλλογή δεδομένων.

«Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση του εμβολιασμού των χοιρομητέρων και να δει πώς ο εμβολιασμός επηρέασε τον επιπολασμό του IAV-S κατά τον απογαλακτισμό», δήλωσε ο Torremorell.

Πριν από εκείνη την εποχή, οι περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες είχαν αξιολογήσει τα αποτελέσματα του εμβολιασμού IAV-S είτε πειραματικά είτε σε πολύ λίγα αγροκτήματα. Δεν ήταν μακροπρόθεσμες μελέτες, οπότε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί ποιες στρατηγικές ήταν πιο αποτελεσματικές σε μεγάλο αριθμό αγροκτημάτων σε πρακτικό περιβάλλον.

«Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια αξιολόγησης του εμβολιασμού IAV-S σε αγροκτήματα με χοιρομήτέρες και μελέτη της επίδρασής του στον επιπολασμό του ιού κατά τον απογαλακτισμό». «Θέλαμε επίσης να εξετάσουμε τον επιπολασμό επειδή είναι ένα άμεσο μέτρο της δραστηριότητας του ιού.»

 

Οι ερευνητές εντόπισαν χοιροστάσια που είτε εμβολιάζουν χοιρομητέρες πριν από το θηλασμό, είτε χρησιμοποιούν μαζικό εμβολιασμό δύο φορές το χρόνο, επειδή αυτά ήταν-και εξακολουθούν να είναι-τα δύο πιο κοινά πρωτόκολλα. Ήθελαν επίσης να εξετάσουν τα ζώα που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου και να δουν πώς θα άλλαζαν τα επίπεδα επικράτησης του ιού κατά τον απογαλακτισμό. Ο μακροπρόθεσμος στόχος για τους παραγωγούς είναι να απογαλακτίσουν ένα χοιρίδιο αρνητικό στη γρίπη, ή τουλάχιστον ένα που είναι κοντά στο να είναι αρνητικό, ακολουθώντας μια παρόμοια προσέγγιση ελέγχου για το χοίρειο αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύνδρομο (PRRS), είπε ο Torremorell. Οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να καθορίσουν εάν οι παραγωγοί είχαν χρησιμοποιήσει ένα αυτογενές εμβόλιο ή ένα εμπορικό εμβόλιο.

 

Ήταν μια προοπτική διαχρονική μελέτη», εξήγησε ο Torremorell. «Καταγράψαμε 52 μεγάλες εκμεταλλεύσεις [2.500 έως 3.000 χοιρομητέρες] και τις παρακολουθήσαμε μηνιαίως για 6 μήνες. Όταν κάναμε αυτή τη μελέτη, το πρωτόκολλο δεν ήταν πολύ κοινό, οπότε αυτή η μελέτη μας βοήθησε να καθορίσουμε την αρχική επιτήρηση και να εντοπίσουμε εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της επίδρασης του εμβολίου ».

Για να εκτιμηθούν οι επιδράσεις των πρωτοκόλλων εμβολιασμού χοιρομητέρων στις λοιμώξεις της γρίπης στους χοίρους κατά τον απογαλακτισμό, οι ερευνητές επέλεξαν 30 χοιρομητέρες κατά τον απογαλακτισμό, μία χοιρομητέρα ανά γέννα, και οι χοιρομητέρες αυτές δοκιμάστηκαν ξεχωριστά με ρινική μπατονέτα.

«Είχαμε αντιπροσωπευτικά δείγματα από 30 γέννες σε καθένα από τα 52 αγροκτήματα», δήλωσε ο Torremorell. «Τα δείγματα συλλέχθηκαν από το αγροτικό προσωπικό και στη συνέχεια στάλθηκαν σε εμάς στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Η ιδέα του μεγέθους του δείγματος ήταν να ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα θετικό, το οποίο θα έδειχνε κάποιο βαθμό μόλυνσης, υποθέτοντας ότι υπήρχε επιπολασμός τουλάχιστον 10%», πρόσθεσε. Ήταν μια καλή αφετηρία εκείνη την εποχή.»

 

Η μελέτη έδωσε σημαντικά πρωταρχικά ευρήματα:

 

  • Ο εμβολιασμός είναι χρήσιμος. Αυτό το εύρημα από μόνο του ήταν πολύτιμο, είπε ο Torremorell, επειδή ο κλάδος ήθελε να μάθει εάν ο εμβολιασμός στις χοιρομητέρες ήταν χρήσιμος όσον αφορά το επίπεδο ιού των χοίρων.
  • Καμία διαφορά στα πρωτόκολλα εμβολιασμού προ-θηλασμού ή εμβολιασμού δύο φορές το χρόνο, όταν τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε διάστημα 6 μηνών. «Παρόλο που σε αυτή τη μελέτη δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο πρωτοκόλλων, ανάλογα με το πώς μετράτε και πόσο καιρό μετράτε την επίδραση του εμβολιασμού, το πρωτόκολλο ολόκληρης της αγέλης (μαζικός εμβολιασμός) μπορεί να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον εμβολιασμό πριν από το θηλασμό. Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης δεν είδαμε διαφορά και νομίζω ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά πρωτόκολλα για τον έλεγχο της γρίπης.
  • Η γρίπη είναι εποχιακή. Τόσο οι εμβολιασμένες όσο και οι μη εμβολιασμένες εκμεταλλεύσεις εμφάνισαν τη μεγαλύτερη γρίπη σε χοιρίδια κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη και η επίπτωση μειώθηκε το καλοκαίρι. «Από άποψη σχεδιασμού, αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Torremorell. «Είχαμε αγροκτήματα που αντιπροσώπευαν 12 μήνες, κάτι που ήταν το ισχυρό στοιχείο της μελέτης».
  • Μικρή διαφορά μεταξύ παραδοσιακών, συμβατικών, αδρανοποιημένων ή εμβολίων με νεκρό ιό έναντι των αυτογενών εμβολίων. «Τα αυτογενή εμβόλια υποτίθεται ότι περιλαμβάνουν τα στελέχη που κυκλοφορούν στο αγρόκτημα σας, οπότε θα πρέπει να έχουν πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα εμπορικά, αλλά σε αυτή τη μελέτη δεν είδαμε διαφορά», δήλωσε ο Torremorell. «Είναι μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, αλλά ως μέρος της μελέτης θα μπορούσε να βελτιωθεί ή να επαναληφθεί σε μια μελέτη παρακολούθησης με καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το τι χρησιμοποιείται στο εμβόλιο και τι κυκλοφορεί στο επίπεδο της φάρμας.» Σε μια επακόλουθη μελέτη που χρησιμοποίησε τα δείγματα αυτής της μελέτης, οι ερευνητές όντως χαρακτήρισαν τους ιούς που κυκλοφορούσαν σε επίπεδο αγέλης. Ανακάλυψαν πολλαπλά στελέχη που κυκλοφορούσαν, γεγονός που μπορεί να εξηγούσε γιατί τα αυτογενή εμβόλια δεν είχαν πλεονέκτημα έναντι των εμπορικών εμβολίων.

 

«Ένα από τα βασικά μηνύματα αυτής της μελέτης και της πρόσθετης έρευνας που κάναμε είναι ότι εάν είστε σοβαροί στην προσπάθεια ελέγχου της γρίπης, χρειάζεστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», είπε. «Πρέπει να έχετε επιτήρηση και χρειάζεστε κάποιες βασικές στρατηγικές διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Στη συνέχεια μετράτε και δίνετε έμφαση στους τομείς που το χρειάζονται.

«Επεκτείνετε τα δεδομένα με προσοχή γιατί στο τέλος της ημέρας εξακολουθεί να είναι ένα μικρό υποσύνολο αγροκτημάτων όταν εξετάζετε τον συνολικό αριθμό των αγροκτημάτων στις ΗΠΑ. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων », εξήγησε ο Torremorell.

 

Ανάγκες για τις μελλοντικές έρευνες

 

Οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν να αναζητούν πρωτόκολλα που θα βοηθήσουν στη μείωση του επιπολασμού της γρίπης.

 

«Η έρευνά μας επικεντρώθηκε πολύ σε παράγοντες που επηρεάζουν το χοιρίδιο, με στόχο να προσπαθήσουμε να απογαλακτίσουμε ένα αρνητικό χοιρίδιο», δήλωσε ο Torremorell. «Αυτό είναι σημαντικό. Χρειαζόμαστε επίσης έρευνα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν οι χοιρομητέρες πριν από τη σύλληψη ή πρέπει να είναι αρνητικές στη γρίπη; Εάν είναι θετικές όταν φτάνουν στο αγρόκτημα, τι είδους πρωτόκολλα εφαρμόζουμε ώστε να μην φέρνουν νέους ιούς στο αγρόκτημα; Γνωρίζουμε ότι παίζουν ρόλο, απλώς δεν ξέρουμε ακόμα πώς να τα διαχειριστούμε ή να τα παρουσιάσουμε έτσι ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τον υπόλοιπο πληθυσμό ».

Από την άποψη της βιοασφάλειας, ο Torremorell είπε ότι οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι παίζουν ρόλο, αλλά δεν ξέρουν ακόμα πώς να διαχειριστούν τους κινδύνους.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί η μετάδοση από ανθρώπους σε χοίρους, αλλά και από χοίρους σε ανθρώπους, αλλά αυτό είναι λιγότερο σημαντικό από ό, τι από ανθρώπους σε χοίρους», είπε.

«Αυτή η μελέτη δεν ασχολήθηκε ούτε έλαβε υπόψη εάν θα εμβολιάζαμε γουρούνια ή γουρουνάκια στον απογαλακτισμό», είπε. «Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει σε πληθυσμούς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, επειδή το κόστος της γρίπης είναι στον αυξανόμενο πληθυσμό χοίρων».

 

Όλα τα μέρη είναι εξίσου σημαντικά με το σύνολο

 

Η ύπαρξη προγράμματος γρίπης είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με τα κομμάτια που αποτελούν μέρος του προγράμματος, είπε ο Torremorell.

«Επειδή έχουμε αυτήν την εισροή διαφορετικών στελεχών, εκτός εάν συνεχίσετε να παρακολουθείτε και να σφίξετε τα μέτρα βιοασφάλειας και να διαχειριστείτε τον πληθυσμό των χοίρων, ό, τι κι αν κάνετε, θα σταματήσει να λειτουργεί τελικά», είπε.

 

«Η παρακολούθηση σας βοηθά να προβλέψετε τι πρέπει να κάνετε. Είναι σαν ένα πρόγραμμα PRRS: Ακριβώς επειδή κάνατε τον εμβολιασμό ή την εξέταση, μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε απλά να το ξεχάσετε. Όχι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κοπάδι συνεχίζει να είναι σταθερό. Πρέπει να ακολουθήσετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον έλεγχο της γρίπης », είπε. «Υπάρχουν πράγματα που ακόμα μαθαίνουμε, οπότε δεν έχουμε ακόμα μια συγκεκριμένη συνταγή για τον έλεγχο της γρίπης, αλλά αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό κομμάτι».

 

Πηγή: Understanding which farm factors drive Influenza infection – https://pighealthtoday.com/mobile/article/?id=8297Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά