εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευζωία των Ζώων και Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου

0 comments
Ευζωία των Ζώων και Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου

 

Οι ομάδες της ΕΕ για την Ευζωία των Ζώων υποστηρίζουν ότι οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (FTAs), όπως η συμφωνία ΕΕ-Mercosur, είναι κακές για τα ζώα, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον όγκο του κρέατος πουλερικών και των βοοειδών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

 

Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξαρτήσει την απελευθέρωση της αγοράς μόνο σε προϊόντα που συμμορφώνονται με υψηλά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων. Αυτό, λένε, όχι μόνο θα αποκαταστήσει τους ίσους όρους ανταγωνισμού, αλλά επίσης θα δώσει κίνητρα στους παραγωγούς που βασίζονται σε εμπορικές χώρες εταίρους να υιοθετήσουν υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων και να συμβάλουν στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι με την ισχύ της Συμφωνίας αυτής, η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να προέλθει από χώρες της Mercosur όπου η εντατική γεωργία εξαπλώνεται λόγω των δυνατοτήτων εξαγωγής στην Ευρώπη και την Ασία.  Το Eurogroup for Animals ανέφερε ότι η μελέτη «Συσσωρευτικές οικονομικές επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών στη γεωργία της ΕΕ», επιβεβαίωσε ότι η άνευ όρων πρόσβαση στην αγορά που χορηγείται στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) αυξάνει σημαντικά το εμπόριο ζωικών προϊόντων, τροφοδοτώντας την εντατική γεωργία τόσο στην ΕΕ όσο και στο εξωτερικό. 

Η μελέτη της ΓΔ AGRI εξέτασε την αξιολόγηση του αντίκτυπου 12 FTAs που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ή έχουν συναφθεί από την ΕΕ στον αγροτικό τομέα έως το 2030. Διαπίστωσε ότι όταν ίσχυαν οι FTAs, οι εξαγωγές χοιρινού και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν, ενώ η αγορά της ΕΕ συχνά τροφοδοτείται από εισαγόμενο κρέας πουλερικών, βοδινό κρέας και προβάτων.