εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τα παράσιτα επιμένουν στις μονάδες εκτροφής των χοίρων, ειδικά στις εξειδικευμένες εκτροφές

0 comments
Τα παράσιτα επιμένουν στις μονάδες εκτροφής των χοίρων, ειδικά στις εξειδικευμένες εκτροφές

 

Σε περιβαλλοντικά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις χοίρων εξαλείφθηκαν τα περισσότερα παράσιτα των χοίρων. Αλλά το Ascaris suum (roundworm) συνεχίζει να επιμένει σε ορισμένα συμβατικά αγροκτήματα και συχνά σε αγροκτήματα με εξειδικευμένες εκτροφές.

 

 

Σε σχετική μελέτη με τίτλο: Parasites persist in hog production, especially in niche markets, δίνονται κάποιες πληροφορίες και οδηγίες για τη μείωση των παρασιτώσεων.

Η μεταφορά χοίρων σε κλειστούς χώρους έχει μειώσει τη συνολική επικράτηση των παρασίτων στους χοίρους, αλλά τα σκουλήκια μπορεί να εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα στις συμβατικές μονάδες των χοίρων.

Τα συστήματα παραγωγής θέσεων όπου οι χοίροι εκτρέφονται σε βοσκότοπους ή σε συμπαγή δάπεδα με θέσεις ανάπαυσης είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη παρασιτικών λοιμώξεων. Εκτός από το συγκεκριμένο παράσιτο, αυτά τα αγροκτήματα μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το Trichuris suis (whipworm).

 

Καταγραφές στρογγυλών σκουληκιών (Roundworm)

Τα σκουλήκια συνεχίζουν να επιμένουν στις εκτροφές χοίρων, επειδή είναι δύσκολο να εξαλειφθούν με τις κοινές μεθόδους υγιεινής. Το ενήλικο θηλυκό μπορεί να γεννήσει έως και 2 εκατομμύρια αυγά την ημέρα – αυγά που είναι ανθεκτικά σε απολυμαντικά και χημικά.

Τα κλινικά σημάδια της παρασίτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, χτυπήματα, ασυνειδησία, κακή τριχοφυΐα, μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης και παρουσία ενήλικων σκουληκιών στα κόπρανα. Στη νεκροψία, οι πιο διαδεδομένες βλάβες είναι οι κηλίδες γάλακτος στο ήπαρ λόγω της μετανάστευσης των σκουληκιών από προνύμφες και της ανίχνευσης ενήλικων σκουληκιών στο λεπτό έντερο.

Τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης και μειωμένη αποδοτικότητα ζωοτροφών και αυξημένη θνησιμότητα – ιδιαίτερα σε νεαρά ζώα. «Μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφή του ήπατος και μειωμένη αξία σφαγίου σε ζώα σφαγής.

 

Αντιμετώπιση των παρασίτων

Συνιστάται συστηματική παρακολούθηση για τους σκώληκες σε όλες τις φάρμες χοίρων, συμβατικές και εξειδικευμένες. Τα αυγά του στρογγυλού σκουληκιού μπορούν να ανιχνευθούν είτε σε δείγματα κοπράνων είτε στα στοματικά υγρά.

Στα εξειδικευμένα συστήματα παραγωγής μας, ανιχνεύουμε αυγά σκουληκιών στο 75% των δειγμάτων.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παρασίτωσης και τους στόχους διαχείρισης, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα μαζικής αποπαρασίτωσης αγέλης ή να διαχειριστούμε ένα πρόγραμμα στρατηγικού ελέγχου σε κρίσιμα χρονικά σημεία με βάση την προγενέστερη περίοδο του σκουληκιού και τον τύπο του ανθελμινθικού που χρησιμοποιείται.

Σε επίπεδο μονάδων με χοιρομητέρες, αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται τη χορήγηση ενός ανθελμινθικού ακριβώς πριν από την εισαγωγή στη μονάδα των χοιρομητέρων. Οι χοιρομητέρες μπορούν να μεταδώσουν σκουλήκια στα χοιρίδια τους, γι’ αυτό η αποπαρασίτωση των χοιρομητέρων μερικές εβδομάδες πριν το θηλασμό θα εμποδίσει τη μετάδοση των παρασίτων στα νεογέννητα χοιρίδια.

Διατίθενται αρκετά αντιελμινθικά προϊόντα για θεραπεία και έλεγχο στρογγυλών σκουληκιών. Συστήνεται η συνεργασία με έναν κτηνίατρο για να καθορίσετε ποιος είναι ο καταλληλότερος για το κοπάδι τους.

Τα ανθελμινθικά μπορεί να διαφέρουν στο φάσμα της δραστηριότητάς τους. Ορισμένα είναι αποτελεσματικά στην εξάλειψη των ώριμων (ενήλικων) σκουληκιών αλλά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ανώριμων σκουληκιών. Ανάλογα με το τι συμβαίνει στη φάρμα σας, ένα προϊόν μπορεί να προτιμάται από ένα άλλο. Εάν χρησιμοποιείται το κατάλληλο προϊόν και χορηγείται στο σωστό χρονικό διάστημα, τότε γενικά έχουμε καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Επιπλέον, η αύξηση της υγιεινής και το πλύσιμο των χοιρομητέρων πριν από το θηλασμό για την απομάκρυνση των περιττωμάτων θα συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των αυγών στρογγυλών σκουληκιών στο περιβάλλον που ενδέχεται στη συνέχεια να μολύνουν τα χοιρίδια.

 

Κάποια ιδιαίτερα ζητήματα

 Στα εντατικά συστήματα εκτροφής, οι χοίροι είναι πιο επιρρεπείς στα παράσιτα από άλλα συστήματα ελεύθερης εκτροφής ή χωρίς ατομικές θέσεις. Αυτά τα παράσιτα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν επειδή τα θηλυκά είναι σε σποραδικά στρώματα αυγών. Οι μολυσμένοι χοίροι μπορεί να μην μεταφέρουν  αυγά των παρασίτων, όταν λαμβάνεται δείγμα κοπράνων.

Τα κλινικά συμπτώματα είναι πιο εμφανή από τα σκουλήκια. Τα νεαρά χοιρίδια θα έχουν βλεννοαιμορραγική διάρροια και θα εμφανίζουν σημάδια ατονίας και λήθαργου. Θα υπάρχει επίσης αυξημένη θνησιμότητα. Η διάγνωση στη νεκροψία είναι η παρουσία σκουληκιών στο παχύ έντερο και το τυφλό.

Η πρόληψη είναι το κλειδί για τον έλεγχο των παρασίτων. Αυτό σημαίνει την καλή σχέση με τον κτηνίατρό σας και στο να βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει επαρκή προγράμματα ελέγχου για να ελαχιστοποιήσετε τη μετάδοση και να διατηρήσετε το επίπεδο βάρους όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

 

Πηγή: Parasites persist in hog production, especially in niche markets

https://pighealthtoday.com/parasites-persist-in-hog-production-especially-in-niche-markets/?utm_source=Pig+Health+Today&utm_campaign=44cc97b63c-PGT_Editors_Picks_10_26_2017_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_95d05211ae-44cc97b63c-95614829 – Μετάφραση Κ.Μ.