εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χρήση αντιβιοτικών και νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες

0 comments
Χρήση αντιβιοτικών και νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες

 

Οι ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στον αυστραλιανό τομέα των πουλερικών και των ζώων ώθησαν μια συμμαχία μεταξύ οργανώσεων για την υγεία των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και για την καλή μεταχείριση των ζώων να γράψουν στον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Διεθνές Εμπόριο, ρωτώντας εάν το ζήτημα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις νέες εμπορικές συμφωνίες.

 

 

Η επιστολή, που παραδόθηκε από τη Συμμαχία για τα αντιβιοτικά, τονίζει τους φόβους της για την προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας με την Αυστραλία που δεν λαμβάνει υπόψη τα πρότυπα για τα αντιβιοτικά της κτηνοτροφικής μονάδας. Λέει, ότι επιτρέποντας την εισαγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται με τη συνήθη χρήση αντιβιοτικών θα δημιουργούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, πρότυπα γεωργίας και για την παγκόσμια διαχείριση των αντιβιοτικών.

Οι αυστραλιανοί ιατρικοί, περιβαλλοντικοί και οργανισμοί καλής μεταχείρισης των ζώων έχουν ρωτήσει σχετικά με την AMR (Αντιμικροβιακή Αντοχή) στον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Διεθνές Εμπόριο.

Οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ανταποκριθεί στην παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία κατά της μικροβιακής αντοχής (AMR), μειώνοντας τη χρήση των αντιβιοτικών τους κατά περίπου 50% από το 2014. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης προωθήσει την ατζέντα One Health σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα την Πολιτική Διακήρυξη του 2016 της Συνόδου Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Αντιμικροβιακή Αντοχή και την ίδρυση από τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, τον FAO και το OIE της Διαπεριφερειακής Συντονιστικής Ομάδας για την Αντιμικροβιακή Αντοχή.

Η Συμμαχία αναφέρει ότι τα αυστραλιανά πρότυπα για τα αντιβιοτικά είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι η Αυστραλία έχει κακή παρακολούθηση της χρήσης αντιβιοτικών της και δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα χρήσης για κανένα έτος από το 2010.

«Οι αυστραλιανοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν 16 φορές περισσότερα αντιβιοτικά ανά ζώο από ό, τι οι βρετανοί κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν σήμερα και η αυστραλιανή βιομηχανία χοίρων χρησιμοποίησε 3 φορές περισσότερα αντιβιοτικά ανά ζώο….

«Η Αυστραλία συνεχίζει να χρησιμοποιεί 5 διαφορετικά αντιβιοτικά (αβιλαμυκίνη, βαμβερμυκίνη, μονενσίνη, olaκουίντοξ και σαλινομυκίνη) ως προωθητές ανάπτυξης σε βοοειδή, χοίρους, πουλερικά και πρόβατα. Η χρήση αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, και από το επόμενο έτος, η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης την εισαγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται με αυξητικά αντιβιοτικά ».

 

Η Συμμαχία των 3 οργανώσεων ρωτά την υπουργό της ΜΒ για το Εμπόριο, εάν μπορεί να διαβεβαιώσει τη Συμμαχία ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα τηρήσει σαφείς προτεραιότητες διαχείρισης της χρήσης των αντιβιοτικών κατά τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών: 

  • Σε οποιεσδήποτε νέες εμπορικές συμφωνίες, η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών εκτροφής θα αποτελεί βασική απαίτηση για όλα τα ζωικά τρόφιμα;
  • Το εμπόριο ζωοτροφών θα πραγματοποιείται μόνο με χώρες που συλλέγουν επαρκή δεδομένα χρήσης αντιβιοτικών και οι οποίες έχουν μια ισχυρή στρατηγική για τον τερματισμό της συνήθους χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής προφύλαξης;
  • Θα δεσμευτεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την εισαγωγή όλων των ζωικών τροφών που παράγονται με αυξητικά αντιβιοτικά;
  • Θα συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις των νέων εμπορικών συμφωνιών για την εγχώρια και παγκόσμια διαχείριση αντιβιοτικών στην εκτίμηση επιπτώσεων για την εμπορική συμφωνία της Αυστραλίας και άλλες μελλοντικές συμφωνίες;

Η επιστολή ακολουθεί μια δήλωση την Προέδρου της NFU του Ηνωμένου Βασιλείου, Minette Batters, σχετικά με τις αναφορές για μετάβαση 15 κατηγοριών σε μηδενική δασμολογική συμφωνία, εμπορική συμφωνία μηδενικών ποσοστώσεων:

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Αυστραλία θα θέσει σε κίνδυνο τη δική μας γεωργική βιομηχανία και θα προκαλέσει την κατάρρευση πολλών, πολλών εκμεταλλεύσεων βοοειδών και προβάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παραμένουμε της άποψης ότι είναι απολύτως ανεύθυνο για την κυβέρνηση να υπογράψει εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις για ευαίσθητα προϊόντα και, επομένως, να υπονομεύσει τη δική μας εγχώρια οικονομία και τις επιχειρήσεις».

Πηγή: https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2021/6/Farm-antibiotics-use-and-new-trade-deals-755597E/ Μετάφραση-Καίτη Μυλωνά, Κτηνίατρος, mylonakaiti@gmail.com