εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

0 comments
Επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (άρθρο 32, κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 396/2005), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA)  δημοσίευσε την ετήσια έκθεση της για τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα στην ευρωπαϊκή αγορά για το έτος 2018.

 

 

Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα από τα επίσημα εθνικά προγράμματα ελέγχων, που συντονίζονται και διεξάγονται από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, και περιλαμβάνει επίσης  ένα υποσύνολο δεδομένων από το συντονισμένο από την ΕΕ πρόγραμμα ελέγχου, το οποίο χρησιμοποιεί  στρατηγική τυχαίας δειγματοληψίας.

Για το έτος 2018, ποσοστό 95,5% των συνολικά 91.015 δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν κάτω από το ανώτατο επίπεδο καταλοίπων (MRL), ποσοστό 4,5% των δειγμάτων υπερέβη αυτό το επίπεδο, εκ των οποίων το 2,7% ήταν μη συμμορφούμενο, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της μέτρησης.

Για το υποσύνολο των 11.679 δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του συντονισμένου προγράμματος ελέγχων της ΕΕ, το 1,4% υπερέβη το ανώτατο επίπεδο καταλοίπων (MRL) και το 0,9% ήταν μη συμμορφούμενο.

Επιτραπέζια σταφύλια και γλυκές πιπεριές και οι πράσινες πιπεριές ήταν μεταξύ των προϊόντων διατροφής που υπερέβαιναν τα ανώτατα επίπεδα καταλοίπων (MRLs). Για να αξιολογηθεί ο οξύς και χρόνιος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, εκτιμήθηκε η διατροφική έκθεση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και συγκρίθηκε με τις βασισμένες στην υγεία τιμές καθοδήγησης (healthbased guidance values).

Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι τα εκτιμώμενα επίπεδα για τα τρόφιμα που αναλύθηκαν είναι απίθανο να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών. Εντούτοις, προτείνονται ορισμένες συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου (π.χ. βελτιστοποίηση της ιχνηλασιμότητας), διασφαλίζοντας έτσι ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Η  έκθεση αναφοράς της EFSA είναι προσβάσιμη μέσω του συνδέσμου: 

The 2018 European Union report on pesticide residues in food

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6057