εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία (FVE) – Στρατηγική 2021-2025

0 comments
Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία (FVE) – Στρατηγική 2021-2025

 

 

Δημοσιεύουμε σε μετάφραση (Κ.Μ.) τα κυριότερα σημεία της Στρατηγικής της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων της Ευρώπης (FVE) για το 2021 έως το 2025.

 

 

 

Οι πέντε προτεραιότητές μας:

 

  1. Προώθηση Μίας Υγείας και αειφορίας 

 

Μια κορυφαία προτεραιότητα για το FVE είναι η προώθηση της One Health – η διασύνδεση μεταξύ της υγείας των ζώων, των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων. Οι κτηνίατροι έχουν πολλά να συνεισφέρουν σε πολλούς τομείς της One Health. Θέλουμε να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλα σχετικά επαγγέλματα και κλάδους.

Στόχοι 

✱ Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με άλλους φορείς της One Health και θα προωθήσουμε διεπιστημονικές και διατομεακές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης One Health για φοιτητές κτηνιατρικής και ιατρικής μαζί.

✱ Θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση «Υγεία» σε όλες τις πρωτοβουλίες μας και όταν ανατροφοδοτούμε τη νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως στην περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ «Farm to Fork». Θα προωθήσουμε ιδιαίτερα την αξία του καλού φαγητού από ποιοτικές πηγές, μειώνοντας τα απόβλητα τροφίμων, ώστε να πληρώνουμε δίκαιες τιμές σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

✱ Θα αναπτύξουμε μια στρατηγική για την καλή διαβίωση των ζώων και για την προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων συμβάλλοντας στη βιώσιμη παραγωγή ζώων και την υπεύθυνη ιδιοκτησία για όλα τα ζώα. Για τα ζώα αυτό περιλαμβάνει βελτιωμένα συστήματα κτηνοτροφίας και προγράμματα αναπαραγωγής που επιλέγουν πιο ανθεκτικά ζώα. Θα δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη συστημάτων εκτροφής που καλύπτουν τις ανάγκες των ζώων (συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης μεταφοράς ζώων). Για τα ζώα συντροφιάς και τα εξωτικά ζώα, θα προωθήσουμε την υπεύθυνη αναπαραγωγή, το εμπόριο και την ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε θέματα σχετικά με την αναγνώριση και την εγγραφή, τα διαβατήρια κατοικίδιων ζώων και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

✱ Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη ασθενειών (προωθώντας καλύτερες συνθήκες εκτροφής και, για παράδειγμα, τακτικές επισκέψεις για την υγεία των ζώων) και θα συνεχίσουμε να προωθούμε την υπεύθυνη χρήση φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών)

✱ Θα προωθήσουμε τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις πιο βιώσιμες γεωργικές λύσεις και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών

 

 2. Δημιουργία μιας κτηνιατρικής κοινότητας 

 

Καθώς το κτηνιατρικό επάγγελμα είναι σχετικά μικρό, είναι ζωτικής σημασίας η FVE και οι οργανώσεις-μέλη της να συνεργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, τόσο πιο πιθανό είναι να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε και να κάνουμε τη διαφορά.

Στόχοι 

✱Θα ενθαρρύνουμε τους κτηνιάτρους που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς (κλινική πρακτική, έρευνα, χάραξη πολιτικής, υγιεινή των τροφίμων, εκπαίδευση και βιομηχανία, για παράδειγμα) να δημιουργήσουν πολυμερή δίκτυα και να συνεργαστούν.

✱ Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις οργανώσεις μέλη μας για την προώθηση των κτηνιατρικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

✱ Θα συνεργαστούμε με τους κτηνιατρικούς νόμιμους φορείς για να προωθήσουμε τη σημασία της δεοντολογίας στην κτηνιατρική και να διατηρήσουμε τον Ευρωπαϊκό Κτηνιατρικό Κώδικα Συμπεριφοράς ενημερωμένο.

✱ Η FVE και οι τέσσερις ενότητες θα εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της Ομοσπονδίας και των τμημάτων. Θα διερευνήσουμε ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη συνέργεια μας και να συνεργαστούμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, για να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεών μας, θα εξετάσουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εθνικών μας οργανώσεων μελών.

✱ Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την επικοινωνία μας με κτηνιατρικές εταιρείες και θα διατηρούμε την κτηνιατρική ευημερία στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων.

✱ Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Διεθνή Ένωση Κτηνιατρικών Φοιτητών (IVSA), καθώς είναι το μέλλον του επαγγέλματος. Θα προωθήσουμε επίσης την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλα μέλη της κτηνιατρικής ομάδας, όπως νοσοκόμες και τεχνικούς.

 

  1. Αναγνώριση και Επιρροή 

 

Οι κτηνίατροι αναγνωρίζονται και εκτιμώνται για τη συμβολή τους στην υγεία των ζώων, την καλή διαβίωση των ζώων, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη για κάθε κτηνίατρο, βασισμένη στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και στην προσεκτική εξέταση των αναδυόμενων ηθικών διλημμάτων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να εκτιμηθούμε ως ο αξιόπιστος εκπρόσωπος ολόκληρου του ευρωπαϊκού κτηνιατρικού επαγγέλματος.

Στόχοι 

✱ Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε πιο ορατές όλες τις πτυχές της κτηνιατρικής και να υπογραμμίσουμε την αξία της συμβολής του επαγγέλματος στην κοινωνία γενικότερα.

✱ Θα επανεξετάσουμε το σχέδιο επικοινωνίας μας και θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στα κοινωνικά μέσα. Θα αναγνωρίσουμε ότι διαφορετικά είδη κοινού χρειάζονται διαφορετικές, στοχευμένες προσεγγίσεις.

✱ Θα μιλήσουμε για τις κοινωνικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κτηνιατρική, και συγκεκριμένα με την One Health. Στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας, θα ενθαρρύνουμε συζητήσεις για αμφιλεγόμενα θέματα.

✱ Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προωθώντας προληπτικά θέματα κτηνιατρικού ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας κτηνιατρικούς στόχους και θα συνεισφέρουμε σε διαβουλεύσεις.

✱ Θα συνεχίσουμε την επικοινωνία μας με κτηνιατρικές εταιρείες.

✱ Θα διατηρήσουμε την κτηνιατρική ευημερία στην ατζέντα.

 

  1. Μελέτη κτηνιατρικής δημογραφίας και προώθηση σταδιοδρομίας με ανταμοιβή 

 

Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξουν αρκετοί κτηνίατροι να εργαστούν σε κάθε τομέα της κτηνιατρικής, έτσι ώστε το επάγγελμα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων, των ιδιοκτητών τους και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι επίσης σημαντικό οι κτηνίατροι να βρουν τις δουλειές τους ελκυστικές ως προς τις ανταμοιβές (οικονομικά, κοινωνικά και διανοητικά), ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα. Δεδομένης της αυξανόμενης ποικιλομορφίας στα καθήκοντα που καλούνται να κάνουν οι κτηνίατροι, είναι σημαντικό αυτή η στρατηγική να προσελκύσει μια ευρεία ποικιλία νέων στο επάγγελμα. Η ποικιλομορφία θα συμβάλει στην ευελιξία του επαγγέλματος και στην ικανότητά του να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις. Θα ενισχύσει επίσης την κτηνιατρική ανθεκτικότητα.

Στόχοι 

✱Θα συνεχίσουμε τις κτηνιατρικές μας δημογραφικές έρευνες και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αυξανόμενες ελλείψεις στην κλινική πρακτική σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές και θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες αντιστροφής αυτής της τάσης, για παράδειγμα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Θα αντιμετωπίσουμε επίσης την έλλειψη κτηνιάτρων στην υγιεινή των τροφίμων, ανάλογα με τις εθνικές καταστάσεις.

✱ Θα προωθήσουμε την ποικιλομορφία και την ένταξη στο κτηνιατρικό επάγγελμα με ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο. Στόχος μας είναι να είμαστε ένα διαφορετικό, ισορροπημένο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό επάγγελμα. Θα αντιμετωπίσουμε και, όπου είναι δυνατόν, θα καταργήσουμε τα εμπόδια εισόδου στο επάγγελμα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα της κτηνιατρικής.

✱ Θα υποστηρίξουμε έντονα τους ίσους μισθούς για ίσες θέσεις για τους κτηνιάτρους ανδρών και γυναικών.

✱Θα ενθαρρύνουμε όλους τους κτηνιάτρους (ιδίως γυναίκες και νέους πτυχιούχους) να αναλάβουν ρόλο στις Ομάδες Εργασίας, στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε άλλες ηγετικές θέσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

✱ Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαθεσιμότητα καλής ποιότητας προ-και μεταπτυχιακής κτηνιατρικής εκπαίδευσης. Θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδρυμάτων Κτηνιατρικής Εκπαίδευσης (EAEVE), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κτηνιατρικής Ειδίκευσης (EBVS) και την Κτηνιατρική Συνεχή Εκπαίδευση στην Ευρώπη (VetCEE).

✱ Θα προωθήσουμε τη δια βίου μάθηση, και τη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση σε διάφορους τομείς (για παράδειγμα στην υγιεινή των τροφίμων, την καλή διαβίωση των ζώων, τις ερευνητικές θέσεις και τη χάραξη πολιτικής) και επαγγελματικά θέματα (για παράδειγμα δεξιότητες ηγεσίας και επικοινωνίας)

✱Θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδας εργασίας για την ψυχική ευεξία των κτηνιάτρων σε διαφορετικούς ρόλους στον κτηνιατρικό τομέα. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως το πώς να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των μεμονωμένων κτηνιάτρων και του επαγγέλματος, την έγκαιρη αναγνώριση των ψυχικών δυσκολιών και την εύρεση έγκαιρων λύσεων.

 

  1. Αγκαλιάζοντας την τεχνολογία 

 

Οι νέες τεχνολογίες που είναι χρήσιμες για τους κτηνιάτρους, όπως η ψηφιοποίηση, η κτηνοτροφία ακριβείας, η συλλογή δεικτών με βάση τα ζώα, η τεχνητή νοημοσύνη και η τηλεϊατρική, αναπτύσσονται γρήγορα – όχι μόνο στην κλινική πρακτική, αλλά και σε τομείς όπως η κτηνιατρική εκπαίδευση, η κτηνιατρική επιθεώρηση και η ασφάλεια των τροφίμων. Θα παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων και τεχνολογιών. Θα αξιολογήσουμε την τεχνολογική τους πρόοδο, καθώς και τη δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένης της Κτηνιατρικής Σχέσης Ασθενών με τους Πελάτες (VCPR) και πώς να μετριάσουμε τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Στόχοι 

✱ Θα παρακολουθούμε στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και θα αξιολογήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες πολιτικές δράσεις για τη διασφάλιση της ακεραιότητας στην κτηνιατρική πρακτική και του VCPR

✱ Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με εμπειρογνώμονες στον τομέα για την ανταλλαγή πληροφοριών και για την ενθάρρυνση της διεπιστημονικής συνεργασίας.

✱ Θα αναλύσουμε τον αντίκτυπο στο κτηνιατρικό πρόγραμμα σπουδών και θα εξετάσουμε τις απαραίτητες ικανότητες για τους μελλοντικούς κτηνιάτρους.

✱ Θα προωθήσουμε τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους σχετικούς τομείς.

 

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση βρίσκεται το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά:

https://fve.org/cms/wp-content/uploads/FVE_Strategy_2020_R1_Web.pdf