εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 26-27 Μαΐου 2021

0 comments
Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 26-27 Μαΐου 2021

 

 

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και γι’ αυτό αποφάσισαν να αναβληθεί η συζήτηση για τα τελικά κείμενα της ΚΑΠ μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας 28-29 Ιουνίου.

 

 

Όπως ανακοινώθηκε, «παρόλο που σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορους τομείς, ορισμένα βασικά ζητήματα παρέμειναν εκκρεμή».

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), σε συνέχεια της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος ήταν να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για να εγκριθεί η μεταρρυθμισμένη ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027.

Κύριο ζήτημα, που φαίνεται να ήταν εμπόδιο για μια συμφωνία, ήταν ο προϋπολογισμός του νέου πρασινίσματος (ecoschemes) με την Ευρωβουλή να μη δέχεται τον συμβιβασμό για 25% δέσμευση των άμεσων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027. Άλλα ζητήματα στα οποία αντιμετώπισαν τις αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι υπουργοί Γεωργίας, ήταν οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η κοινωνική αιρεσιμότητα και άλλα τεχνικά ζητήματα του Οριζόντιου Κανονισμού.

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας συζητήθηκαν κάποια νέα στοιχεία που προτείνονται για τη μεταρρύθμιση και τα οποία αναβάλλονται και αυτά, όπως:

  • πιο στοχευμένες άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης, υποκείμενες σε στρατηγικό σχεδιασμό
  • νέα «πράσινη αρχιτεκτονική» βασιζόμενη στα περιβαλλοντικά πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί και πρόσθετα εθελοντικά μέτρα υπό αμφότερους τους πυλώνες
  • προσέγγιση με βάση τις επιδόσεις, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη υποβάλουν ετήσιες εκθέσεις για τις επιδόσεις τους.