εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΕΕ: Μείωση πωλήσεων κτηνιατρικών αντιβιοτικών

0 comments
ΕΕ: Μείωση πωλήσεων κτηνιατρικών αντιβιοτικών

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δείχνει μια σημαντική μείωση στην πώληση κτηνιατρικών αντιβιοτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

 

Η έκθεση δείχνει ότι οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 34% μεταξύ 2011 και 2018. Η 10η ετήσια έκθεση για την Ευρωπαϊκή Εποπτεία της Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) συντάχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα που υποβλήθηκαν από 31 ευρωπαϊκές χώρες (30 χώρες ΕΕ / ΕΟΧ και Ελβετία) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το 2018.

Για τις 25 χώρες που ανέφεραν στοιχεία πωλήσεων για όλα τα έτη μεταξύ 2011 και 2018, παρατηρήθηκε συνολική μείωση των πωλήσεων.

Στην ΕΕ, η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών για την προώθηση της ανάπτυξης έχει απαγορευτεί από το 2006, επομένως τα παρεχόμενα δεδομένα αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις πωλήσεις αντιμικροβιακών παραγόντων που πωλούνται ως κτηνιατρικά φάρμακα και τα δεδομένα καλύπτουν όλα τα είδη παραγωγικών ζώων που εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

«Η σταθερή μείωση των πωλήσεων κτηνιατρικών αντιβιοτικών για 10 χρόνια δείχνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής», δήλωσε ο Ivo Claassen, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικών φαρμάκων της EMA (EMA’s Veterinary Medicines Division). «Η καθοδήγηση της ΕΕ και οι εθνικές εκστρατείες που προωθούν τη συνετή χρήση αντιβιοτικών σε ζώα έχουν θετικό αποτέλεσμα».

Οι δοκιμαστικές εξηγήσεις που παρέχονται από ορισμένες χώρες για τη μείωση των πωλήσεων περιλαμβάνουν την εφαρμογή καμπανιών υπεύθυνης χρήσης, περιορισμούς στη χρήση, μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης, αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή της μικροβιακής αντοχής, καθορισμό στόχων για μείωση των πωλήσεων ή χρήσης αντιμικροβιακών, και αλλαγές δημογραφικά στοιχεία για τα ζώα.

Οι τετρακυκλίνες και οι πενικιλίνες είναι πιο σημαντικές 

Παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις για το 2018, εκφραζόμενη σε mg / PCU *, μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες και χαμηλότερες πωλήσεις (εύρος 2,9 έως 466,3 mg / PCU). Από τις συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών στις 31 χώρες το 2018, οι σημαντικότερες ήταν οι τετρακυκλίνες (30,7%), οι πενικιλίνες (28,8%) και οι σουλφοναμίδες (8,4%), συνολικά, αντιπροσωπεύοντας το 67,9% των συνολικών πωλήσεων στις 31 χώρες.

Τα πρότυπα συνταγογράφησης των διαφόρων αντιμικροβιακών ποικίλλουν σημαντικά. Οι διαφορές μεταξύ χωρών μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από τις διαφορές στα δημογραφικά στοιχεία των ζώων, την επιλογή των αντιμικροβιακών παραγόντων, τα σχήματα δοσολογίας, τον τύπο των πηγών δεδομένων και τις συνήθειες συνταγογράφησης των κτηνιάτρων.

Το 2018, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στο ποσοστό των αντιμικροβιακών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β EMA AMEG μεταξύ χωρών, όπως κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς, φθοροκινολόνες, άλλες κινολόνες και πολυμυξίνες – με πωλήσεις που κυμαίνονται από <0,01 έως 0,9 mg pcu 0 έως 2,5 mg pcu και 0 έως 12,8 mg pcu, αντίστοιχα. Για αυτές τις κατηγορίες, οι πωλήσεις για ζώα παραγωγής τροφίμων στις 31 χώρες αντιπροσώπευαν 0,2%, 2,5%, 0,3% και 3,3% των συνολικών πωλήσεων, αντίστοιχα.

Ατομική έναντι ομαδικής θεραπείας 

Οι αναλογίες που λαμβάνονται από τα προμείγματα και τις σκόνες από το στόμα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στο εάν οι αγρότες στη χώρα χορηγούν φαρμακευτικές ζωοτροφές που παρασκευάζονται από μύλο ζωοτροφών από προμείγματα ή εάν η ομαδική θεραπεία πραγματοποιείται με την εφαρμογή από του στόματος σκόνη. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την κατανομή ζωικών ειδών, καθώς η ομαδική φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται κυρίως σε πουλερικά και χοίρους και λιγότερο, για παράδειγμα, σε αιγοπρόβατα. Τα διαθέσιμα προϊόντα, καθώς και οι εθνικές πολιτικές για φάρμακα εντός των ζωοτροφών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πωλήσεις όσον αφορά τη φαρμακευτική μορφή.

Όταν συγκεντρώθηκαν για 31 χώρες, οι πωλήσεις φαρμακευτικών μορφών που προορίζονται για τη θεραπεία μεμονωμένων ζώων (12,3% των συνολικών πωλήσεων σε όλες τις χώρες), το 11,4% των πωλήσεων αντιστοιχούσαν σε ενέσιμα παρασκευάσματα, 0,6% από ενδομαστικά παρασκευάσματα και 0,3% από στοματικές πάστες, βλωμούς και ενδομήτρια παρασκευάσματα. Οι πωλήσεις φαρμακευτικών μορφών κατάλληλων για ομαδική θεραπεία αντιπροσώπευαν το 87,7% των συνολικών πωλήσεων: τα προμείγματα αντιστοιχούσαν στο 26,9%. στοματικές σκόνες για 9% και από του στόματος διαλύματα για 51,8%. Το ποσοστό που αντιστοιχεί στις φαρμακευτικές μορφές που εφαρμόζονται στην ομαδική θεραπεία ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, κυμαινόμενο από 2,3% έως 95%.

Συνολική μείωση σχεδόν 35% 

Για τις 25 χώρες που ανέφεραν στοιχεία πωλήσεων για όλα τα έτη μεταξύ 2011 και 2018, παρατηρήθηκε συνολική μείωση των πωλήσεων (mg / PCU) 34,6%. Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν από 161,4 mg / PCU το 2011 σε 105,6 mg / PCU το 2018 σε αυτές τις χώρες.

Παρατηρήθηκε μείωση των πωλήσεων (mg / PCU) άνω του 5% σε 18 από αυτές τις 25 χώρες (κυμαινόμενες από -6,2% έως -58,2%), ενώ σημειώθηκε αύξηση άνω του 5% σε 5 χώρες κατά τη διάρκεια της αναφοράς περίοδος (από 13% έως 32,7%). Μεταξύ αυτών των 25 χωρών, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση των πωλήσεων (mg / PCU) για ορισμένες από τις χώρες με τις υψηλότερες πωλήσεις, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές πωλήσεις και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 34,6% που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι συνολικές πωλήσεις των αντιμικροβιακών κατηγοριών AMEG κατηγορίας Β σε αυτές τις 25 χώρες παρουσίασαν φθίνουσα τάση, η οποία συνέβαλε στη συνολική μείωση. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2011 και 2018, οι πωλήσεις κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς μειώθηκαν κατά 24,4%, οι πολυμυξίνες μειώθηκαν κατά 69,8%, οι φθοροκινολόνες μειώθηκαν κατά 4,2% και οι πωλήσεις άλλων κινολονών μειώθηκαν κατά 74,4%.

Οι διακυμάνσεις μεταξύ των 31 χωρών στις αναφερόμενες πωλήσεις (mg / PCU) και στα πρότυπα πωλήσεων ενδέχεται να οφείλονται εν μέρει στις διαφορές στην εμφάνιση βακτηριακών ασθενειών, στη σύνθεση του ζωικού πληθυσμού και στα συστήματα παραγωγής. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές παραλλαγές ως προς τις ημερήσιες δόσεις που χρησιμοποιούνται για τους διάφορους αντιμικροβιακούς παράγοντες και φαρμακευτικές μορφές, καθώς και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στα εθνικά συστήματα συλλογής δεδομένων ή στην υποβολή αναφορών.

Στόχοι πολιτικής  Οι στόχοι πολιτικής πρέπει να στοχεύουν στην εξασφάλιση υπεύθυνης χρήσης κτηνιατρικών αντιβιοτικών. Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Υπεύθυνη Χρήση Φαρμάκων σε Ζώα (EPRUMA-European Platform for the Responsible Use of Medicines in Animals), στην οποία η FVE είναι ιδρυτικό μέλος, καλεί τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι πολιτικής που τίθενται στη στρατηγική Farm to Fork σε σχέση με την AMR θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης των κτηνιατρικών αντιβιοτικών.

Ωστόσο, οι εταίροι της EPRUMA σημειώνουν ότι η πρόσφατη σύσταση πολιτικής που ζητά επιπλέον 50% μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα, πάνω από αυτό το 32,5% θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. 

Πηγή: All About Feed, 2 Dec 2020