εγγραφείτε: Άρθρα

leader

«Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

0 comments
«Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

 

Ένα εργαλείο που φιλοδοξεί να βοηθήσει τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων να αποφασίσουν πότε θα εφαρμόσουν στα προϊόντα τους την ένδειξη «Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων – EFSA.

 

Η ημερομηνία που συνοδεύει την ένδειξη «Ανάλωση έως» στα τρόφιμα αφορά την ασφάλεια – το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί μέχρι αυτήν την ημερομηνία, αλλά όχι μετά, ακόμη και αν έχει καλή όψη ή οσμή. Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αναφέρεται στην ποιότητα – το τρόφιμο θα είναι ασφαλές και μετά από αυτή την ημερομηνία, αλλά μπορεί να αρχίσει να υστερεί σε μερικά χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, η γεύση και η υφή του μπορεί να μην είναι τόσο καλές.

Η Commission εκτιμά ότι έως και το 10% από τα 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην Ε.Ε., συνδέεται με την σήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμα. Όπως αναφέρει επ’ αυτού ο Κώστας Κουτσουμανής, πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Κινδύνων της EFSA, «Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες πάνω στη συσκευασία και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην Ε.Ε., ενώ συνεχίζουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή η επιστημονική γνώμη αντιπροσωπεύει ένα βήμα εμπρός προς την κατεύθυνση αυτή».

Το εργαλείο δομείται σε μια σειρά ερωτήσεων που πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πριν αποφασίσουν εάν απαιτείται ένδειξη «Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Οι ερωτήσεις ποικίλλουν από το κατά πόσον οι απαιτήσεις σήμανσης ημερομηνίας για μια κατηγορία τροφίμων ρυθμίζονται ήδη από τη νομοθεσία, μέχρι το εάν ένα προϊόν υποβάλλεται σε επεξεργασία για την εξάλειψη των κινδύνων, τα χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες αποθήκευσης.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων προκειμένου να ορίσουν μια ημερομηνία για τη διάρκεια ζωής στο ράφι – το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα τρόφιμο θα παραμείνει ασφαλές ή/και κατάλληλης ποιότητας για κατανάλωση, όσο η συσκευασία είναι ανέπαφη και αποθηκεύεται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η Επιτροπή για τους Βιολογικούς Κινδύνους της EFSA πρόκειται να δημοσιεύσει μία ακόμη γνώμη για το θέμα αυτό, εντός του 2021. Θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες που δίνονται στους καταναλωτές σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης, τα χρονικά όρια κατανάλωσης μετά το άνοιγμα, αλλά και τις πρακτικές απόψυξης.