εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πτώση της Παραγωγής Σιτηρών στη Γαλλία

0 comments
Πτώση της Παραγωγής Σιτηρών στη Γαλλία

 

Σύμφωνα με τη Γενική Ομοσπονδία Παραγωγών Σίτου, η συγκομιδή της τρέχουσας χρονιάς αποτέλεσε μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, καθώς χαρακτηρίστηκε από μία δραματική μείωση της παραγωγής σιτηρών, με αποτέλεσμα τα αποθέματα σιτηρών να μην επαρκούν, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στα εισοδήματα των παραγωγών σιτηρών.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα του γραφείου Ο.Ε.Υ. στο Παρίσι, η παραγωγή μαλακού σιταριού σημείωσε πτώση κατά 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, και κατά 15,9% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019. Ομοίως, η παραγωγή σκληρού σιταριού χαρακτηρίζεται από πτώση σε ποσοστό 17% μέσα σε ένα έτος και 27,1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση της παραγωγής οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επέφεραν σημαντική απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς και υποβιβασμό της Γαλλίας από την 3η στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των εξαγωγέων σιτηρών. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πτώση της παραγωγής μαλακού σίτου είναι αυτές που βρίσκονται στα δυτικά της Γαλλίας.

Η κατάσταση  αυτή δημιούργησε ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες στην ήδη πληγείσα ομάδα των παραγωγών σιτηρών, οι οποίοι έχουν δει το ετήσιο εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδα που αγγίζουν τα 6.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του κατώτατου μισθού στη Γαλλία.

Αφετηρία αυτής της εξέλιξης αποτέλεσε η τελευταία μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και η αναδιανομή των ενισχύσεων στη Γαλλία, η οποία επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου. Την ίδια περίοδο, το σιτάρι με προέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα αναδύεται ως μία νέα δύναμη, η οποία εντείνει ολοένα και περισσότερο τον ανταγωνισμό.