εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Χοιροτροφία και οι Άνεμοι της Αλλαγής

0 comments
Η Χοιροτροφία και οι Άνεμοι της Αλλαγής

 

Παρόλο που η Covid-19 δεν έχει επηρεάσει άμεσα τους χοίρους, οι επιπτώσεις του ανθρώπινου ιού έχουν βαθιά επίδραση στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις παντού στον κόσμο. Το ζήτημα είναι πώς θα το μετατρέψεις όλο αυτό σε ευκαιρία.

 

 

Τα προς το ζην και οι οικογενειακές επιχειρήσεις καταστρέφονται λόγω των χαμηλών τιμών σιτηρών, γάλακτος, αυγού, χοιρινού κρέατος και βοείου κρέατος.

«Όταν φυσούν οι άνεμοι της αλλαγής, μερικοί άνθρωποι χτίζουν τείχη και άλλοι χτίζουν ανεμόμυλους» (αρχαία κινεζική παροιμία).

Ποιοι είναι οι σύγχρονοι ανεμόμυλοι για τη χοιροτροφία στον τομέα της διατροφής που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα της παραγωγής;

Πρόσφατα, στη Ρουμανία, διοργανώθηκε ένα ειδικό Συμπόσιο Διατροφής για τη βιοασφάλεια του μύλου ζωοτροφών. Λόγω απειλών από ασθένειες των ζώων  και βασικής έρευνας που δείχνει ότι τα κρούσματα νόσων που κυκλοφορούν μπορούν να συνδεθούν με την κυκλοφορία φορτηγών, δημιούργησε την τέλεια ευκαιρία για τους Χοιροτρόφους να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα βιοασφάλειας.

Μερικά από αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • χρόνους διατήρησης για εισερχόμενα συστατικά από περιοχές που κινδυνεύουν,
  • αλλαγή φορτίου και ανθρώπινης κίνησης σε μύλους ζωοτροφών και
  • περαιτέρω ιχνηλασιμότητα όλων των εισερχόμενων συστατικών ή τροφής σε αγροκτήματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα για τα πρόσθετα ζωοτροφών έχει επιταχυνθεί και σε διαφορετικούς συνδυασμούς που μετριάζουν όχι μόνο την παραδοσιακή μούχλα και τη σαλμονέλα, αλλά τώρα ASF και PRRS. Αλλά έχει αποδειχθεί, ότι πολλά από αυτά τα συστατικά βελτιώνουν επίσης την απόδοση.

Η έρευνα τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και από τη βιομηχανική σκοπιά διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός συγκεκριμένων προσθέτων ζωοτροφών ή/και συστατικών έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει διατροφικές στρατηγικές για τους παραγωγούς, ενώ μας δίνει εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές λύσεις.

Αυτές οι στρατηγικές προέρχονται από οξέα, αιθέρια έλαια ή φυτογόνα, έως την πηγή και τον τύπο των ινών. Όμως η μακροπρόθεσμη επιτυχία θα βασίζεται στη συνέπεια της ανταπόκρισης και στο βιώσιμο κόστος.

Βελτιωμένη βιο-πληροφορική

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συλλέγουμε τώρα πολλά δεδομένα, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας έως το σφαγείο. Υπάρχουν προσιτές λύσεις διαθέσιμες για παρακολούθηση και διαμόρφωση με βάση τα εισερχόμενα συστατικά, για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης στο σύστημα.

Υπάρχουν ελεγκτές και συστήματα τροφοδοσίας μέσα στην αποθήκη ζωοτροφών, που μπορούν να σας παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες από απόσταση, για να κάνετε αλλαγές τόσο στη διαχείριση όσο και στη διατροφή. Υπάρχει επίσης μια τεράστια ώθηση για γρήγορες δοκιμές και για διάγνωση στο αγρόκτημα που δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι ήταν δυνατή πριν από 10 χρόνια. Αυτός ο πλούτος δεδομένων στα χέρια μας μας δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία μοντέλων διατροφής και προσαρμογή σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την καθυστέρηση κλεισίματος 6 μηνών. Αλλά ένας κίνδυνος θα μπορούσε να είναι ότι κυνηγάμε πολλές προσεγγίσεις χωρίς πολλή κίνηση στους βασικούς οικονομικούς παράγοντες, αλλά δεν υπάρχει λύση χωρίς να ρισκάρεις.

Δημιουργία μιας βιώσιμης διατροφικής στρατηγικής

Κλείνοντας, αξιολογήστε τι έχει αλλάξει στο σύστημά σας ή καλύτερα ακόμα τι ανεμόμυλο αλλαγής πρέπει να χτίσετε για να δημιουργήσετε μια βιώσιμη διατροφική στρατηγική για τη λειτουργία σας.