εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Μύθοι περί Ασφαλών Φυτοφαρμάκων

0 comments
Οι Μύθοι περί Ασφαλών Φυτοφαρμάκων

Σε επιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, μίλησε ο Αυστραλός Andre Leu επιστήμονας, βιοκαλλιεργητής, κρούοντας έντονα τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιδράσεις των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, που περιέχονται σε τρόφιμα, στην υγεία των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως τα έμβρυα, τα νεογνά, και τα παιδιά.

 

Η ημερίδα οργανώθηκε από τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής – ΣΥΒΑΑ. Ο κ. Andre Leu είναι o πλέον μακροχρόνιος (πρώην) πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM) καθώς και συνιδρυτής μαζί με την γνωστή Vandana Shive της Internation Regenaration (Διεθνής Αναγέννηση).

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» τόνισε πως “ενώ τα έμβρυα, τα νεογέννητα και τα παιδιά δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων και κατά συνέπεια τα σώματά τους δεν μπορούν να καταστρέψουν τα τοξικά κατάλοιπα, επί του παρόντος οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισής τους δεν εξετάζουν τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων“. Στη συνέχεια προχώρησε στην αποδόμηση βασικών μύθων που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως, το ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματα τους είναι δήθεν ασφαλή σε μικρές ποσότητες, διασπώνται, ελέγχονται από αξιόπιστες αρχές και πως είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια. 

Επίσης, αμφισβήτησε έντονα την αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών που με τις αποφάσεις τους επιτρέπουν την κυκλοφορία στην αγορά των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας πως παραβλέπουν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που τεκμηριώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από αυτά.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως είτε (πρώην) διευθυντές της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων παίρνουν θέσεις στις ρυθμιστικές αρχές, οπού μπορούν να εγκρίνουν φυτοφάρμακα των πρώην εργοδοτών τους, είτε διευθυντές των ρυθμιστικών αρχών προτείνονται σε υψηλόμισθες θέσεις στις εταιρείες φυτοφαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν οικονομικά οφέλη από εταιρίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται στις επιτροπές των ρυθμιστικών αρχών που εγκρίνουν φυτοφάρμακα.