εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση, Τάσεις και Προοπτικές της Πτηνοτροφίας το 2020

0 comments
Κατάσταση, Τάσεις και Προοπτικές της Πτηνοτροφίας το 2020

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της  Rabobank, η προοπτική για την παγκόσμια πτηνοτροφία και ιδιαίτερα για τον κλάδο κρέατος κοτόπουλου φαίνεται πιο θετική για το 2020 σε σχέση με το 2019, όπου οι αγορές υπέφεραν από σχετική υπερπροσφορά.

 

Το κλειδί που οδηγεί στην ανάκαμψη του κλάδου είναι οι αυξανόμενες εμπορικές ροές προς την Ασία με σκοπό να εφοδιαστούν με ζωικές πρωτεΐνες αγορές όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες, ιδιαίτερα το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Τα αυξημένα κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ASF) είναι ο κυριότερος παράγοντας που θα οδηγεί ολόκληρο το 2020 την επέκταση της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου στην Ασία, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Στην ανάκαμψη του κλάδου θα βοηθήσουν επίσης, οι βελτιωμένες τιμές του βόειου κρέατος, που αποτελεί το κυριότερο υποκατάστατο του κρέατος πουλερικών, οι σταθερές τιμές των ζωοτροφών και η πιο ισορροπημένη προσφορά κρέατος πουλερικών.

Προς το παρόν, χώρες όπως Η ΕΕ, Βραζιλία, Κίνα και ΗΠΑ, είναι αυτές που προμηθεύουν την αγορά με τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος πουλερικών, αλλά οι νέες τεχνολογίες πάνω στην παραγωγική διαδικασία σίγουρα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου και σε άλλες περιοχές και χώρες. Ήδη το Μεξικό και η Ινδία αυξάνουν την παραγωγή τους.

Η αύξηση της παραγωγής κρέατος πουλερικών αναμένεται να φθάσει το 14% μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του FAO και του ΟΟΣΑ, η παραγωγή κρέατος πουλερικών θα φθάσει τους 141 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2028, από 121 που ήταν την περίοδο 2016-2018. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να φθάσει τους 129 μετρικούς τόνους, του βοδινού και μοσχαρίσιου τους 77,5 και του πρόβειου τους 17 μετρικούς τόνους.

Το κρέας πουλερικών θα συνεχίσει να αποτελεί τον πιο δημοφιλή τύπο κρέατος για τις επόμενες δεκαετίες λόγω πολλών παραγόντων, όπως ο σύντομος κύκλος παραγωγής του, που επιτρέπει στους παραγωγούς να ανταποκρίνονται γρηγορότερα από ότι τα άλλα είδη κρέατος στη ζήτηση και η σχετικά χαμηλή τιμή του. Επιπλέον, η επιβάρυνση στο περιβάλλον από την εκτροφή των πουλερικών είναι η μικρότερη σε σχέση με τα άλλα είδη των ζώων.