εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

0 comments
Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, αναφέρεται σε κάποιους γνωστούς αγνώστους, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

 

Θεωρεί, ότι από το 2003 μέχρι σήμερα έχουμε μόνοι λόγια και όχι πράξεις και πιστεύει, ότι η μη δημιουργία της προφανώς βοηθάει αυτούς που κάνουν νοθείες. Από το 2017 έχει συνταχθεί το κατασταστικό μαζί με την ΠΕΚ και τον ΣΕΒΓΑΠ, έχουμε πάρει ΑΦΜ και απλά επανακαταθέσαμε τον ίδιο φάκελο και κάποιοι ακόμη αντιδρούν. Προφανώς είναι αυτοί που μετά από τόσα πολλά χρόνια φοβούνται ότι επιτέλους θα συσταθεί η πολυπόθητη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Από το 2003 που αναγνωρίστηκε η φέτα ως ΠΟΠ προϊόν στην Ε.Ε. ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την δημιουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης Φέτας, μια προσπάθεια όμως που κατέληξε στο κενό. Καθώς τα χρόνια περνούσαν έγιναν και άλλες προσπάθειες για την δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης Φέτας όμως πάντα κατέληγαν σε αδιέξοδο.

Το 2016 ‘’κάποιοι’’ ξεκίνησαν αφού συνέστησαν την διεπαγγελματική κρέατος , μια διεπαγγελματική ουσιαστικά ανύπαρκτη με κανένα αποτέλεσμα γιατί δεν υπήρχε ποτέ ουσιαστική αντιπροσώπευση, την δημιουργία της διεπαγγελματικής αιγοπρόβειου γάλακτος με σκοπό την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την προώθηση της Φέτας. Εμείς στην Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας το αντιληφθήκαμε έγκαιρα και σε πάμπολες συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταφέραμε και τους αναγκάσαμε να αλλάξουν ρότα και από την διεπαγγελματική οργάνωση αιγοπρόβειου γάλακτος να καταλήξουμε στην διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας καθώς η Φέτα μας κρατάει στο επάγγελμα.

Στην συνέχεια, το καλοκαίρι του 2017 καταθέσαμε φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την ΠΕΚ (Πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων ) και τον ΣΕΒΓΑΠ για να μας αναγνωρίσει ως εθνική διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας. Μέχρι να φτάσουμε στην κατάθεση του φακέλου στο ΥΠΑΑΤ δουλέψαμε σκληρά μαζεύοντας υπογραφές από κτηνοτρόφους σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου παράγεται Φέτα για να έχουμε μία αξιόπιστη αντιπροσωπευτικότητα των κτηνοτρόφων. Η επιμονή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2017 να μην μας δώσει έγκριση στην διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας δημιούργησε για ακόμα μια φορά πρόβλημα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε εμπλακεί σε ατελείωτες συζητήσεις οι οποίες πάντα σκόνταβαν στις θέσεις που όλοι θέλανε να καταλάβουν στην υπό σύσταση διεπαγγελματική. Ακόμα και στην τελευταία συνάντηση των κτηνοτρόφων που έγινε στον Τύρναβο και αποφασίστηκε να εκπροσωπηθούν οι κτηνοτρόφοι με βάση την αντιπροσωπευτικότητά τους μέχρι σήμερα δεν υπάρχει από καμία πλευρά αντικειμενική αντιπροσωπευτικότητα παρά μόνο από την Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας και την ΠΕΚ.

Για τους παραπάνω λόγους το συμβούλιο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας πριν από τα Χριστούγεννα έκρινε να επανακαταθέσουμε την αρχική αίτηση που είχαμε καταθέσει το 2017 χωρίς καμία αλλαγή και μάλιστα μετά την νέα νομοθεσία που θέσπισε το ΥΠΑΑΤ.   Ο φάκελος που καταθέσαμε μαζί με την ΠΕΚ και τον ΣΕΒΓΑΠ είναι ακριβώς ο ίδιος που είχαμε καταθέσει και το 2017 και ο σκοπός μας είναι επιτέλους να γίνει η διεπαγγελματική και αφού πάρουμε έγκριση στην συνέχεια μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αφού προσκομίσουν την αντιπροσωπευτικότητα που έχουν να μπουν στην διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας. Είμαστε ανοικτοί σε όλους και δεν αποκλείουμε κανέναν αλλά πρέπει κάποια στιγμή να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά η διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας γιατί από το 2003 μέχρι σήμερα έχουμε μόνοι λόγια και όχι πράξεις. Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ έχουμε από το 2017 συστήσει κατασταστικό μαζί με την ΠΕΚ και τον ΣΕΒΓΑΠ έχουμε πάρει ΑΦΜ και απλά επανακαταθέσαμε τον ίδιο φάκελο κάποιοι γνωστοί άγνωστοι αντιδρούν. Προφανώς είναι αυτοί που μετά από τόσα πολλά χρόνια φοβούνται ότι επιτέλους θα συσταθεί η πολυπόθητη διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας.

Τέλος την διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας την θέλουμε ως απαραίτητο εργαλείο για την προστασία του λευκού χρυσού της αιγοπροβατοτροφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και η μη δημιουργία της προφανώς βοηθάει αυτούς που κάνουν νοθείες και θα μας βρουν απέναντι.

Υ.Γ Όσοι θέλουν να μας ταυτίσουν με αυτούς που κάνουν νοθείες στην φέτα θα μας βρουν απέναντι καθώς είμαστε αυτοί που χρόνια τώρα στηρίζουμε με πράξεις τον κτηνοτροφικό κλάδο και στόχο έχουν να μας βγάλουν από την μέση για να δρουν ανενόχλητοι.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Γκουρομπίνος Γιάννης

Σε αυτή την απόφαση/επιστολή καταθέτει η ΠΕΚ μέσω του Προέδρου της κ.Κύρτιου τη δική της άποψη και ουσιαστικά καταγγέλλει το ΣΕΒΓΑΠ για κωλυσιεργία.

Η δήλωση του κ. Κύρτσιου:

Δυστυχώς η κίνηση των γαλακτοβιομηχάνων του ΣΕΒΓΑΠ να καταθέσει τον παλιό φάκελο για ίδρυση ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ με τη συμμετοχή ΣΕΒΓΑΠ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ τορπιλίζουν τις όποιες προσπάθειες κάναμε επί τρία τουλάχιστον χρόνια για την ίδρυση και λειτουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας από ΥΠΑΑΤ, Κτηνοτρόφους, Τυροκόμους, Συνεταιριστές και φυσικά τους Γαλακτοβιομηχάνους του ΣΕΒΓΑΠ και είχαμε φτάσει στις υπογραφές λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές του Ιουλίου του 2019, πάντα όμως με τις τρικλοποδιές των γαλακτοβιομηχάνων του ΣΕΒΓΑΠ που προέβαλαν πάντα αιτήματα ούτως ώστε να μην γίνει διεπαγγελματική φέτας, και ήταν οι ίδιοι που με τις μονομερείς αποφάσεις τους μείωσαν την τιμή παραγωγού έως και 30% μέσα σε δύο χρόνια και γονάτισαν έτσι έναν περήφανο κλάδο που επί 365 μέρες τον χρόνο παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες για την επιβίωση.

Και παρότι δεν έχουμε κανένα λόγο να απολογηθούμε ή να δικαιολογηθούμε να πούμε πως από τα τέλη του 2016 κατατέθηκε ο πρώτος φάκελος για σύσταση της Διεπαγγελματικής φέτας, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από ΣΕΚ, ΟΔΙΠΠΑΦ και τυροκόμους Θεσσαλίας χωρίς τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΤΗΝ. ΣΥΛ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ή και του ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ που δημιουργήθηκε αργότερα.

Και μετά την ψήφιση της CETA το Φλεβάρη του 2017 την οποία φυσικά καταγγείλαμε προς πάσα κατεύθυνση προχωρήσαμε στην κατάθεση δεύτερου φακέλου ΠΕΚ, ΣΕΒΓΑΠ και ΟΜΟΣΠ. ΚΤΗΝ. ΣΥΛ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΦΕΤΑΣ ΜΟΝΟ, η οποία κίνηση αυτή κατηγορήθηκε ότι πάμε λέει με τον «λύκο».
Συγκεντρώσαμε μάλιστα και υπογραφές κτηνοτρόφων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία για να συγκεντρώσουμε το ποσοστό εκπροσώπησης ένα τρίτο δηλαδή ποσοστό πάνω από 33%. Και εκεί όμως είχαμε πόλεμο και κατηγορηθήκαμε για παράβαση προσωπικών δεδομένων ζητώντας και πολλά άλλα στοιχεία από μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΚ.

Επειδή ο πρώτος φάκελος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις έγκρισης και ο δεύτερος φάκελος δεν συμπλήρωνε τα ποσοστά εκπροσώπησης κατατέθηκε σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους δεύτερος φάκελος αποσύροντας και οι δύο πλευρές την κατάθεση των προηγούμενων φακέλων και την υποστήριξη ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ με τη συμμετοχή και του νέου ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ.

Και πάλι όμως είχαμε παρεμβάσεις και αιτήματα από την πλευρά του ΣΕΒΓΑΠ οπότε είχαμε και πάλι καθυστέρηση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την εν γένει στάση του ΣΕΒΓΑΠ να καταθέσει εν αγνοία μας τον παλιό φάκελο και φυσικά αποσύρουμε τη στήριξη και την υπογραφή μας από τον συγκεκριμένο φάκελο ΕΜΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ (ΕΔΟΦ) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΣΕΒΓΑΠ, ΤΥΡΟΚΟΜΟΙ, ΟΔΙΠΠΑΦ, ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ, ΣΕΚ, ΠΕΚ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ) και κάθε ενδιαφερόμενο που συγκεντρώνει το ποσοστό εκπροσώπησης 10% όπως προβλέπει ο νέος νόμος που διέπει τις ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη άμεσα να καλέσει άπαντες τους ενδιαφερόμενους φορείς και να προχωρήσει στην υπογραφή για ίδρυση και λειτουργία της ΕΔΟΦ.