εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Παγκόσμια Αγορά Ζωικών Προϊόντων το 2020

0 comments
Η Παγκόσμια Αγορά Ζωικών Προϊόντων το 2020

 

Με τον τίτλο: «Αναζητώντας ευκαιρίες σε έναν αβέβαιο κόσμο», κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες ο οικονομικός οργανισμός Rabobank την ετήσια έκθεση για την παγκόσμια αγορά προϊόντων ζωικής προέλευσης το 2020.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Rabobank, η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) έχει κυρίαρχο ρόλο στις εκτιμήσεις για τις αγορές, καθώς έχει προκαλέσει πρωτοφανείς αλλαγές το 2019 – και αναμένονται περισσότερες το 2020. Οι εμπορικές διαμάχες και η αειφορία είναι μερικές ακόμη αξιοσημείωτες προκλήσεις για τον κλάδο ζωικής πρωτεΐνης παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή όμως δημιουργούνται και ευκαιρίες: η ανάκαμψη από την αφρικανική πανώλη, κέρδη από την προσαρμογή στην αειφορία, και διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας στις εμπορικές ροές είναι μερικές από αυτές τις ευκαιρίες.

Ο ρόλος της ΑΠΧ

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων διαπερνά τις προοπτικές για το 2020, επιβραδύνοντας την αύξηση της παραγωγής, καθώς θα επιφέρει αβεβαιότητα σε όλες τις αγορές.

Ανάμεσα σε όλα τα είδη ζωικής παραγωγής, οι υδατοκαλλιέργειες και τα πουλερικά θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή το 2020, ενώ το βόειο κρέας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τα θαλασσινά αλιεύματα θα έχουν μείωση. Όλες αυτές οι αλλαγές όμως θα είναι μικρές σε σύγκριση με την πτώση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος.

Στον αντίκτυπο της ΑΠΧ πρέπει να προστεθούν οι παγκόσμιες εμπορικές διαφορές, με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να αποτελεί την πλέον εμφανή –αν και όχι τη μόνη– εμπορική αβεβαιότητα.

Επί του παρόντος, το ζήτημα της αειφορίας είναι κάπως λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τα παραπάνω. Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών της Rabobank, είναι εξίσου σημαντικό καθώς θα διαμορφώσει το τοπίο της παραγωγής και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων στην επόμενη δεκαετία.

Αναφερόμενοι στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, οι αναλυτές εκτιμούν τα εξής:

Βόρεια Αμερική. Αναμένεται ότι η παραγωγή σε κάθε ζωικό είδος θα αυξηθεί το 2020 – κυρίως στο χοιρινό, ακολουθούμενο από τα πουλερικά και τέλος το βοδινό. Η εγχώρια κατανάλωση θα αυξηθεί, ενώ οι εξαγωγές θα χρειαστεί να αυξηθούν για να απορροφηθεί αυτή η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής.

Ευρώπη. Η παραγωγή κρέατος πουλερικών και χοιρινού θα αυξηθεί, με την αύξηση του δεύτερου να παρακινείται από τις εξαγωγικές ευκαιρίες. Ωστόσο, η παραγωγή βόειου αναμένεται να μειωθεί ως αποτέλεσμα της σχετικά χαμηλής κατανάλωσης.

Κίνα. Η ΑΠΧ κυριαρχεί στις προοπτικές, με περαιτέρω μείωση της παραγωγής χοιρινού το 2020. Η παραγωγή θα αυξηθεί για όλα τα άλλα είδη, λόγω έλλειψης χοιρινού κρέατος και υψηλών τιμών σε αυτό.

Βραζιλία. Αύξηση της παραγωγής αναμένεται για όλα τα είδη το 2020. Οι εξαγωγικές ευκαιρίες αποτελούν τον κύριο παράγοντα για αυτή την εξέλιξη, μολονότι βελτιώνεται επίσης και η εγχώρια ζήτηση.

Νοτιοανατολική Ασία. Η ΑΠΧ αναμένεται να εξαπλωθεί περαιτέρω το 2020, επηρεάζοντας την παραγωγή χοιρινού κρέατος. Εν μέρει ως απάντηση σε αυτό, η παραγωγή κρέατος πουλερικών θα σημειώσει και το 2020 ισχυρή αύξηση. Η παραγωγή βόειου κρέατος, από την άλλη, παραμένει σταθερή, αλλά οι εισαγωγές θα αυξηθούν.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Τα περιορισμένα αποθέματα ζωικού κεφαλαίου στην Αυστραλία θα έχουν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή βοδινού και την σταθεροποίηση στην παραγωγή πρόβειου το 2020, με σταθερές τιμές και για τα δύο. Αναμένεται επίσης ότι η παραγωγή βοδινού και πρόβειου στη Νέα Ζηλανδία θα αυξηθεί, με τις τιμές να παραμένουν σε ευνοϊκά επίπεδα.

Πηγή: meatnews.gr