εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών

0 comments
Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε η Γ. Σ. του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO και το συνέδριο για το ρόλο των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2020, της Κυβερνησιμότητας, της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς και των Εμπορικών Συμφωνιών.

 

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν ευρωβουλευτές από τις ομάδες εργασίας της νέας ΚΑΠ 2020, ο Πρόεδρος της ORIGIN, η Πρόεδρος του Δικτύου AREFLH, η Πρόεδρος του Δικτύου AREPO, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Parmigiano Reggiano, Υπουργοί Γεωργίας Περιφερειών και εκπρόσωποι των Περιφερειών. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αγροτικής οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου επισημάνθηκε:

  • Ο σημαντικός ρόλος των στρατηγικών σχεδίων της κάθε χώρας μέλους, η προσαρμογή της γεωργίας στις νέες κλιματικές συνθήκες, με νέες μεθόδους διαχείρισης, εκπαίδευση και νέες ποικιλίες.
  • Η σύσταση ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων από την ΕΕ, ως εργαλείο για τη στήριξη των γεωργών.
  • Η πρόληψη και διάγνωση των συνεπειών κατά τις εμπορικές συμφωνίες και η συμμόρφωσή τους με την αρχή της αμοιβαιότητας και των υψηλών προδιαγραφών της Ευρώπης.
  • Η σπουδαιότητα της αγροοικολογίας στη δημιουργία πολλαπλών δραστηριοτήτων.
  • Η δημιουργία ελκυστικότητας του αγροτικού επαγγέλματος για τους νέους.

Κοινή αποδοχή είναι ότι η γεωργική παραγωγή αποτελεί και μέρος της λύσης της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαμόρφωση της ΚΑΠ (ποσοστό 30% της νέας ΚΑΠ προσανατολίζεται για το περιβάλλον) και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal).