εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απόψεις των Κτηνιάτρων και των Ιδιοκτητών Ζώων Συντροφιάς για τις Τροφές των Σκυλιών και Γατιών

0 comments
Απόψεις των Κτηνιάτρων και των Ιδιοκτητών Ζώων Συντροφιάς για τις Τροφές των Σκυλιών και Γατιών

 

Τα υπολείμματα τραπεζιού των ανθρώπων και οι τροφές που καταναλώνουν οι άνθρωποι ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν και συμφώνησαν ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και κτηνίατροι μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

 

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα Ζώα Συντροφιάς (Association for Pet Obesity Prevention – APOP) και ερευνήθηκαν οι διαφορετικές γνώμες ιδιοκτητών και κτηνιάτρων σχετικά με διάφορες τροφές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των μικρών ζώων.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν, ότι οι τροφές των ανθρώπων θεωρούνται ανθυγιεινές για το 65% των ιδιοκτητών και το 67% των κτηνιάτρων. Από την άλλη, οι ξηρές τροφές θεωρούνται και από τις δύο κατηγορίες σε μεγάλο ποσοστό πιο ταιριαστές στον οργανισμό των ζώων συντροφιάς ιδιαίτερα στους σκύλους. Στις γάτες η διαφορά μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής είναι μικρότερη, υπέρ βέβαια της ξηρής.

Οι γνώμες των ιδιοκτητών και των κτηνιάτρων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα διίστανται σχετικά με τις βιολογικές τροφές με τους ιδιοκτήτες να μην έχουν ξεκάθαρη άποψη. Το ίδιο ασαφής είναι οι απόψεις σχετικά με τις κονσερβοποιημένες τροφές.

Άλλο ζήτημα που οι γνώμες διαφέρουν είναι οι ακατέργαστες τροφές, με τους ιδιοκτήτες να αναρωτιούνται γιατί οι ακατέργαστες τροφές είναι πιο υγιεινές για τους σκύλους και τις γάτες. Επίσης, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κατηγοριών σχετικά με τις τροφές με χαμηλή ή και καθόλου περιεκτικότητα δημητριακών στις τροφές και αν αυτό έχει σχέση με την υγεία των ζώων.

Παρ’ όλ’ αυτά και με όποια επιλογή τροφής, ένα είναι σίγουρο: ότι η τάση για παχυσαρκία αυξάνεται. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η παχυσαρκία αυξήθηκε το 2017 στις ΗΠΑ κατά 60% στις γάτες και 56% στους σκύλους. Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι επιχείρησαν να μειώσουν την παχυσαρκία με χαμηλοθερμιδικές δίαιτες σε συνδυασμό με αυξημένη άσκηση, αλλά δεν το κατάφεραν, ενώ δήλωσαν, επίσης, ότι οι κτηνίατροί τους απέτυχαν στο να τους συστήσουν κάποια στρατηγική μείωσης του βάρους των ζώων τους.

Ποια η γνώμη των ιδιοκτητών ζώων για τη βιομηχανία τροφών ζώων συντροφιάς;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Petfood Forum 2018, το 36% των ιδιοκτητών σκύλων και γατών πιστεύουν ακράδαντα και το 50% κάπως το πιστεύουν, ότι η φήμη και η διαφήμιση μιας εταιρείας παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποια τροφή αγοράζουν. Παράλληλα και παρά τη φήμη της εταιρείας, αυτό που μετράει (κατά 40%) στη γνώμη των ιδιοκτητών προκειμένου να αγοράσουν μια τροφή, είναι η σύσταση από την πλευρά του κτηνιάτρου τους.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγορά κάποιας τροφής είναι η προτίμηση του ζώου τους σε μια συγκεκριμένη τροφή. Αν τα ζώα τους δεν την τρώνε δεν την αγοράζουν.

Σύμφωνα με την Pet Market Outlook 2018–2019, οι προσδοκίες των ιδιοκτητών σκύλων και γατών είναι να ανταποκριθούν οι εταιρείες παρασκευής τροφών ζώων  συντροφιάς στις απαιτήσεις υγείας και πρόληψης της παχυσαρκίας των ζώων τους.