εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιοοικονομία, ένας Έξυπνος Τρόπος Αξιοποίησης των Γεωργικών Πόρων

0 comments
Βιοοικονομία, ένας Έξυπνος Τρόπος Αξιοποίησης των Γεωργικών Πόρων

 

Το να δίνουμε στους βιολογικούς πόρους, όπως τα υπολείμματα και τα απορρίμματα, μια δεύτερη ζωή, σημαίνει να κερδίζουμε χρήματα από το κλείσιμο του κύκλου παραγωγής. Η βιοοικονομία προωθεί έναν πιο έξυπνο τρόπο χρήσης και σύλληψης αυτών των πόρων.

 

Η βιοοικονομία αφορά στη μετατροπή των ανανεώσιμων βιολογικών πόρων από την ξηρά και τη θάλασσα σε άλλα προϊόντα και σε βιοενέργεια. Είναι δηλαδή ένας τρόπος διαφύλαξης της φύσης και της βιοποικιλλότητας, δημιουργώντας νέες επιχειρήσεις και εισοδήματα για τους αγρότες, τους δασοκόμους και τους αλιείς, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Στόχοι της βιοοικονομίας:

  • Να αναπτύξει έναν τομέα βασισμένο στη βιωσιμότητα
  • Να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι το 2030
  • Να μετατρέψει τα απόβλητα σε προϊόντα με νέα προστιθέμενη αξία
  • Να αντικαταστήσει τις ορυκτές ύλες με ανανεώσιμες εναλλακτικές
  • Να παρέχει πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες, τους δασοκόμους, τους αλιείς

Η βιοοικονομία είναι ένας τρόπος για την προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξηςκαι της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, προσφέροντας ευκαιρίες στους αγρότες και τους αγροτικούς πληθυσμούς, ώστε να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η χρηματοδότηση γίνεται από το πρόγραμμα HORIZON – ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2014 – 2020 και 2021 – 2027.

Σήμερα, στον τομέα της βιοοικονομίας απασχολούνται 18 εκατομμύρια άτομα σε όλη την ΕΕ. Σχεδόν το 80% προέρχεται από τη Γεωργία και την παρασκευή τροφίμων και ποτών.

Περισσότερα από 18 εκατομμύρια άτομα, κυρίως στο πεδίο της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, απασχόλησε το 2015 η βιοοικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Επιτροπής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα τομέα σε συνεχή ανάπτυξη και με μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η τελική έκθεση αναγνωρίζει την ανάγκη να αναλυθούν και να κατανοηθούν σε βάθος οι περιφερειακές συνθήκες και οι δυνατότητες ενίσχυσης της βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο. Παρά το ότι υπάρχουν πολλές διαφορές εντός της ΕΕ, σύμφωνα με κάθε χώρα που αναλύθηκε, πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, συνδυάζοντας πόρους από την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ο στόχος της βιοοικονομίας είναι η προώθηση μιας καινοτόμου οικονομίας χαμηλών εκπομπών, η οποία θα συγκεντρώνει τις απαιτήσεις της αειφόρου γεωργίας και της αλιείας, χωρίς να παραμελείται η επισιτιστική ασφάλεια και η χρήση ανανεώσιμων βιολογικών πόρων στη βιομηχανία, ενώ συγχρόνως η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον της ΕΕ θα παραμένουν προστατευμένα.