εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Για την Κατανάλωση Κρέατος

0 comments
Για την Κατανάλωση Κρέατος

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%», ενώ πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή στη διατροφή μας υγιεινών τροφίμων.

 

 

Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της νορβηγικής δεξαμενής σκέψης EAT σε συνεργασία με το περιοδικό γενικής ιατρικής The Lancet, όπου και δημοσιεύθηκε. Στη μελέτη συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από 16 χώρες.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση του διατροφολογίου και των μεθόδων παραγωγής τροφίμων για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη των βλαβερών συνεπειών για τον πλανήτη. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τη «δραματική μείωση» της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και  λαχανικών σε ποσοστό άνω του 100%.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πείνα παγκοσμίως, ενώ 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν πολύ κακή διατροφή και υπογραμμίζουν ότι η χαμηλή ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε συντελεί κατά πολύ στα επίπεδα υποσιτισμού και παχυσαρκίας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης προκάλεσαν την αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων και των εκπροσώπων της εφοδιαστικής αλυσίδας κρέατος.

Ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, οι αγροτικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας κρέατος υποστηρίζουν, ότι περίπου το 65% της βρετανικής αγροτικής γης ενδείκνυται ιδιαίτερα για παραγωγή χορτονοµών σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ενώ το κόκκινο κρέας παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή ως πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών, μετάλλων, αμινοξέων και πρωτεϊνών. Το να μπαίνει στο στόχαστρο μία κατηγορία τροφίμων με στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης είναι υπερβολικά απλοϊκό, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU), Stuart Roberts.